Savaş Daş

2016 ve 2017'de Rusya ve iç pazar lehine oluşan denge bozuldu

2016 ve 2017'de Rusya ve iç pazar lehine oluşan denge bozuldu

2018 sezonu Türkiye turizm sektöründe hem ciddi bir büyümenin yaşandığı hem de 2016-17 yıllarında iç pazar ve Rusya pazarı lehine oluşan dengenin dağıldığı bir yıl oldu.


Türkiye, (Mısır'la beraber) Avrupa-OECD ülkelerinde yeniden yükselişe geçti. Bu yükseliş, hem İspanya'nın hem de Yunanistan'ın geçtiğimiz iki yıldaki büyüme rakamlarını da önemli ölçüde etkiledi. İspanya, Avrupa pazarında gerilerken, Yunanistan tek haneli bir büyüme kaydetti.

Mısır'ın neredeyse tamamen kapalı olduğu, Türkiye'nin ise sınırlı sayıda Avrupalı turist aldığı son iki yılda İspanya adeta turist akınına uğradı. Bunun neticesinde de konaklama fiyatları ciddi şekilde arttı. Mısır'ın Avrupa'dan aldığı ziyaretçi sayısı hızlı bir şekilde artıyor ancak bu ülkeye Rusya pazarı tamamen, İngiltere pazarı ise kısmen kapalı.

2016-17 yıllarında Avrupa pazarında büyük kayıplar yaşayan Türkiye'deki oteller, özellikle 2016 yılını iç pazarın desteğiyle atlatabildi. 2017 yılında Rusya pazarının da devreye girmesi otelcileri biraz daha rahatlattı. İç pazar, 2017 yılında da otellere can simidi olmayı sürdürdü.

2015 yılındaki uçak düşürme olayının ardından 2016 yılında yüzde 76 gerileyerek 866 bine gerileyen Rus yolcu sayısı, 2017'de yüzde 444 artarak 4 milyon 715 bine yükseldi.

2016'da neredeyse bitme noktasına gelen Rus yolcu sayısının 2017'de 2015 yılındaki rakamın 1.1 milyon üstüne çıkması, Rusya'da faaliyet gösteren tur operatörlerini daha büyük koltuk planlamaları yapmaya teşvik etti. Ancak yapılan planlamalar çöpe gitti.

Çünkü Avrupalı turistin yeniden Türkiye'ye dönmesi, otelcileri 2016-17 sezonlarında oluşan dengeyi bozmaya itti. Oteller Rusya'ya ve iç pazara hem kapasite kısıtladı hem de fiyatları arttıdı.

Bu dengedeki bozulma 2018 sezonunda bile kendisini hissettirirken, asıl sorunların 2019 sezonunda yaşanması bekleniyor. TL ve Ruble dolar/euro karşısında değer kaybediyor ve bu iki halkın alım gücü düşüyor. Buna karşın Türkiye, batılı turist için gün geçtikçe daha ucuz bir tatil yeri haline geliyor. Bu durum, elbette hem Rusya'daki hem de iç pazardaki fiyatları ve dolayısıyla planlamaları ciddi şekilde etkileyecektir.

Serbest piyasa koşullarında ticaret yapan otelciler karlılığı yüksek pazarlarda kalmak istiyor. Kısa vadeli olarak bakıldığında akıllıca görünen bu tutum, uzun vadede pek de akıllıca olmayabilir. Türkiye turizmi, 2016'da her iki ana pazarının (Rusya-Avrupa), 2017 yılında ise bir ana pazarının (Avrupa) daralmasının sonuçlarını acı bir şekilde tecrübe etti. Dolayısıyla alınması gereken pozisyon, kısa vadeli çıkarlarla uzun vadeli stratejiyi aynı potada eritmek olmalıdır. Her şeyin bir anda olup bittiği, dostaların ve düşmanların bir gecede yer değiştirdiği ve kuralsızlığın hakim olduğu günümüz dünyasında, bir bakmışsınız tek müşteriniz kar marjı düşük diye burun kıvırdığınız ülkelerin vatandaşları olmuş...

Son bir not: Bu yıl Türkiye'ye dönük büyük koltuk planlamaları yapan ve sezon ortasında uçakları iptal etmek zorunda kalan Rus tur operatörleri, önümüzdeki yıl kılı kırk yararak planlama yaracaklardır. Türk halkının alım gücündeki düşüş ise zaten ortada. Bu nedenle 2019'u planlarken bu iki pazarda yaşanacak daralmayı iyi hesap etmek gerekiyor.


Bu Makale 15.09.2018 - 21:17:43 tarihinde eklendi.


Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
Yazarın diğer yazıları
Tüm Yazıları
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.