Necati Çalışkan

Tenis ayakkabısı ve turizm...

Geçenlerde eşimle, bir spor mağazasına gidip kendisine yürüyüş için bir spor ayakkabısı almak istedik.

 
Eşim beğendiği bir ayakkabıyı denemek istediğini söyledi. Ayakkabı dış görünüşüyle son derece gösterişli ve mağazanın pahalı ayakkabılarından biriydi. Görevli ayakkabıyı getirdi ve ilk sorusu ‘’Bu ayakkabıyı ne için kullanacaksınız’’ oldu. Eşimle güldük. ‘’Nasıl yani dedik ne biçim soru bu .tabi ki yürümek için’’.Görevli ‘’sizi uyarmak zorundayım  bu ayakkabılar daha çok tenis oynayanlar için üretildi.Yürüyüş için kullanacaksanız ayağınıza rahatsızlık verir.’’ Eşim ve ben şaşırdık.Ayakkabı sıradan yürüyüş  ayakkabılarından hiç farklı görünmüyordu. ‘’Ne saçma’’ dedi eşim. ‘’Siz ayakkabı satmak niyetinde değilsiniz  galiba.’’ diyerek görevliyi açıkçası azarladı.

‘’Tenisçiler de bu ayakkabıyla yürümüyorlar mı.’’ diye ilave etti eşim. Bir anda soğuk bir hava esti mağazada. Eşim ayakkabıyı almakta, görevli de satmamakta adeta ısrar ediyordu. Sizin anlayacağınız eşim de çok beğendiği o ayakkabıya takmıştı bir kere. İllaki alacak. Görevlinin her söylediği şeyi çürütmek için de adeta yarışıyordu. Ben eşimden fırsat bulup araya girip ‘’görevli haklı’’ diyeceğim ama araya girmek ne mümkün eşim makineli tüfek gibi devamlı konuşuyor.  Susarak olacakları izlemenin daha doğru olduğuna karar verdim.
 
Görevli baktı ki eşim ayakkabıyı almaya kararlı…
 
‘’bakınız’’ dedi ‘’bu ayakkabıyı yürüyüş için alıyorsanız size bunu satmayacağım. Çok iyi biliyorum ki siz uzun yürüme sırasında sorun yaşayacaksınız ve ürünü geri getireceksiniz. Değiştirmemizi isteyeceksiniz. Biz size bunları anlattık diyeceğiz ama siz ‘’yaşamadan göremezdik’’ diyeceksiniz. Biz prosedür gereği ‘’kontrol için fabrikaya göndereceğiz ‘’ diyeceğiz siz ‘’hayır günlerce bekleyemeyiz’’ diyeceksiniz. Belki de çok sinirleneceksiniz bizi birçok yere şikayet edeceksiniz. İki taraf içinde tatsız bir süreç başlamış olacak. Siz bir daha bizim dükkandan bir şey  almayacağınızı söyleyeceksiniz. Biz bunları yaşamak ve sizi kaybetmek istemiyoruz. Şunu iyi bilin ki ben bu işten satınca  para kazanıyorum. Size bu ayakkabıyı sattığımda prim alacağım. Ama ben amacınıza uygun olmayan bu ayakkabıyı size satmamaya kararlıyım. Anlattıklarımı lütfen dikkate alınız.  Müsaade ederseniz size uygun başka modelleri göstermek istiyorum. ‘’
 
Eşim mağazada sadece o ayakkabıya odaklandığından  çok üzüldü ‘’peki biz biraz daha dolaşalım diyerek ‘’ çıktık. Eşimin mağazadan  çıktıktan sonra bana ilk sözü
‘’Başkası olsa para kazanmak uğruna bize o ayakkabıyı satardı adam satmamak için elinden geleni yaptı’’ oldu.
 
Aslında kullanma  amacımıza  uymayan bu ayakkabıyı bize satmamakta direnen o satıcının davranışları ders alınacak nitelikteydi. Prim alabilmek uğruna bize o ayakkabıyı satmayı tercih etmediği ve dürüst davrandığı için kutluyorum o satıcı arkadaşı.
 
Bu başımızdan geçen olay bana tatil satan seyahat acentelerinde sıkça yaşanan bir durumu hatırlattı. Bazı acentelerin sadece taahhüde girdikleri bazı tesislerde veya satıcıyı primle çalıştırdıkları yerlerde müşterilerin  tamamen amacına ters düşen bir tesisi veya turu ona önermesi ve müşteriyi yanlış yönlendirmesi gibi durumları sıkça yaşıyoruz. Yani bizim yanlış ayakkabıya talip olmamız gibi bir husus turizmde amaca uygun olmayan otele veya tura müşterinin gitme ısrarına benziyor.
 
Müşteri sakin bir tesis ister ama siz ona beğendiği otelin çocuk cenneti bir tesis olduğunu ve bunu veremeyeceğinizi anlatmazsanız, müşterinin ‘’denize sıfır olsun’’dediği otelin  denize 500 metre uzaklıkta olduğunu siz ispat ve ikna  etmezseniz,  müşteri, ‘’yaşlığım otel yokuşta olmasın merdiven çıkamıyorum’’ demesine rağmen siz  ona beğendiği otelin bol yokuşlu olduğuna söyleyip bu fikrinden vazgeçirmezseniz, müşteri doğa içinde yeşilliği bol olan bir tesis ararken siz ona ağacı bile olmayan oteli bilerek verirseniz, müşteri otel merkezde olsun istiyor ve siz ona 10 kilometre uzaklıkta bir oteli satıyorsanız, müşteri kültür turu olsun bol bol tarihi yerleri gezelim dediği halde ısrarla böyle özellikleri olmayan bir tura gitmesine sebebiyet veriyorsanız veya müşteri alışveriş yapmak için gidiyorum dediğinde siz doğru dürüst dükkanların olmadığı bir yere gitmeye ikna ediyorsanız, siz işinize ve müşterinize saygı duymuyorsunuz, geleceğinizi ve  müşterilerinizi düşünmüyorsunuz demektir. En önemlisi siz samimi değilsiniz…
 
Yoğun geçeceğini düşündüğümüz yaz sezonuna girdiğimiz şu günlerde seyahat acentelerinde satıcılarla müşteriler arasında sıkça böyle durumlar yaşanıyor ve yaşanacaktır. Böyle durumlarda duruşunuz ve kararlılığınız  şirketinizin ve dolayısıyla markanızın  değerini belirleyecektir. Bu gibi durumlarda primi, satmak için satmayı, garantiyi doldurmayı, taahhüdü yerine getirmeyi, kotayı doldurmaya çalışmayı bir kenara bırakarak dürüstçe davranmak size her zaman müşteri, prestij ve kalite kazandıracaktır. Aynen bizim gözümüzde o ayakkabı mağazasının değer kazandığı gibi…



Bu Makale 21.04.2010 - 10:30:39 tarihinde eklendi.


Kullanıcı Yorumları
  • Galip ÇoruhluKütahya Tenis kulübü sahibi 03.01.2012 - 12:45

    O satıcıyı kutlamak gerekir.Kütahya tenis kulübü sahibi olarak buna benzer yeni üyelerden sıkça tartışmalarım oluyor.Her sporun özel ayakkabısı vardır ve spor yaparken o spor için sağlık ve rahatça o sporu yapabilmek için uygun ayakkabı avantaj sağlar,sakatlanmaları minunuma indirir.Hatta daha ileri gidersek,tenis ,için Toprak kort ayakkabısı,Sert kort ayakkabısı,Kapalıhalı kort ayakkabısı ve çim kort ayakkabıları vardır.Tenis kortu zemin çeşitlerine göre uygun ayakkabıyı kullanırsanız sizin sağlığınız ve oyunu daha iyi oynayabilme avantajınız olur.Teniste zeminde dengeli kayma ve dengeli duruş önemli olduğundan ayakkabı zeminin altındaki profiller ona göre dizayn edilmiştir.Ayrıca ani duruşlar nedeniyle üst yan bölümler yırtılmaması için sağlamlaştırılmıştır. sayğılarımla Galip Çoruhlu www.tencotenis.comgalip@tencotenis.com

  • Müjdat Z. ŞENOCAK 19.04.2010 - 02:12

    Tüm sektörlede ki satış ve operasyonun yetkileri ve satış elemanlarının üzerinde durması gereken gerçek.

  • kadir ZENCİR 15.04.2010 - 08:52

    Sevgili Necati Bey,Yazınız gerçekten çok analamlı ve sadece turizm sektörü için değil ülkemizde diğer hizmet sektöründe faliyet gösteren tüm firmalar adına örnek olabilecek bir dürüst satış tekniği.Amaç sadce günlük satış sezonluk satış değil müşteri memnuniyetini en üst sevyede tutarak devamlılığı sağlamak ve ürüne güvennin yanında firmanın markalaşması için yapılan bir satış süreci .Dilerim tuırizm sektöründede bu gibi satışların yapılması ve toplumumuzun tatil amaçlarının sömürülmemesi.

  • Murat Usluer 14.04.2010 - 03:53

    Sevgili Necati Bey, Çok güzel yazmışsınız. Ama hepimiz yine çok iyi biliyoruzki acenteler daha fazla kazanabilmek, yerlerini yüksek sezonda garantiye alabilmek için tek yetkililiklere ve garantilere girdikçe, daha çok yürüyüş ayakkabası isteyene tenis, basketbol, futbol ayakkabısı satılacaktır.

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.