Ürünlerimizi kullanan tesislerin girdileri yüzde 50 azalıyor

Ürünlerimizi kullanan tesislerin girdileri yüzde 50 azalıyor
Manavgat Organize Sanayi Bölgesi’ndeki modern üretim tesislerinde 100 çeşit temizlik ve hijyen maddesi üreten Sorti Kimya, turistik işletme, restoran, hastane ve okullara özel butik ürün, satış ve danışmanlık hizmeti veriyor.

Ürünlerimizi kullanan tesislerin girdileri yüzde 50 azalıyor
Ürünlerimizi kullanan tesislerin girdileri yüzde 50 azalıyor
Ürünlerimizi kullanan tesislerin girdileri yüzde 50 azalıyor
 
 
Sorti Kimya’nın ürünlerini kullanan işletmelerin kimyasal giderlerinden daha fazla olan enerji, işçilik ve SGK giderlerinde yüzde 50 oranında maliyet avantajı sağladığı belirlendi.
 
Sorti Kimya şirketinin kurucusu Yusuf Sönmez, Turizm Güncel’in sorularını şöyle yanıtladı; 
 
ZAMAN YETERSİZLİĞİ

-Turistik işletmeler önemli bir girdi kalemini oluşturan hijyen ve temizlik malzemeleri konusunda maliyetleri düşürücü ne gibi tedbirler almalı? 
 
-Son 5 yılda ülkemizdeki geceleme sayılarındaki artış ile yatak kapasitesinin artışı arasındaki uçurumdan dolayı ortaya çıkan sorunlar birçok platformda tartışılıyor. Geceleme sayısının turizm yatırımcısı için kilit önem taşıdığı bu pazar ortamında, satış fiyatlarının da belirli bir noktanın üzerine çıkamamasından dolayı her tesis için ulaşılabilecek en üst gelir seviyesini tahmin etmek çok zor olmuyor. Elbette ortak akıl ile ülkemizde satılan ortalama yatak fiyatını artırmak mümkün olabilir ki bu yöntemin uzun vadede sonuç getireceğini göz ardı etmememiz gerekiyor. Hal böyle olunca da enerji, vergi, SGK ve işçilik giderleri gibi ana giderlerin yanında gıda ve gıda dışı tüketim ürünlerinin getirdiği maliyetleri olabilecek en alt seviyeye indirmek, turizm tesislerinin karlılığını arttırmak için hızlı bir çözüm olarak karşımıza çıkıyor. Satın alma kalemlerinin sayısı her geçen gün artmakta, operasyonel işlerin sayısı çoğalmakta, tasarruf tedbirleri nedeniyle de çalışan sayısı minimize edilmektedir. Bu tabloda turizm profesyonellerinin girdi maliyetlerini kontrollü bir şekilde düşürmek için zaman yetersizliği ile karşı karşıya kaldığını görüyoruz. Bütün bu sorunların çözümü ise tedarikçileri operasyonel karar alma süreçlerine dahil etmekten geçmektedir.
 

KİRLİLİK ŞİKAYETLERİ SIFIRA YAKLAŞTI

-Sorti Kimya, turistik işletmelere butik ürün hizmeti sunarken, aynı zamanda teknik ekipleri ile danışmanlık hizmeti de veriyor. Nasıl bir başarı yakaladınız ve turistik işletmelerde verimlilik ve karlılığı nasıl sağladınız?
 
-Bulaşık makinelerinin rezistans, boiler, püskürtücü başlıklar gibi malzemeleri genelde teknik müdürlüğün bütçe kaleminde, makinede kullanılan deterjanlar ise genellikle mutfağın/FB’nin bütçesinde değerlendirilmektedir. Çalışmadığımız bir turizm tesis yetkilisi, bulaşık makinesi rezistanslarının sürekli patladığını iletti. Standart giyotin tip makinenin rezistansını ayda 1 kez değiştirmek zorunda kaldıklarını öğrendikten sonra tesise ziyarette bulunduk. Su kireç oranı çok yüksekti ve kullanılan deterjan bu kireç miktarı ile başa çıkamıyordu. Kişi başı sabit anlaşma yapıldığı için kimyasal giderleri az gibi görünüyordu ve mutfak ekibi durumdan rahatsız değildi. Oysa teknik müdürlüğün giderleri bir anda yükselmişti ve açıkçası bu durumun önden tahmin edilmesi pek de mümkün olmamıştı. İlgili bölümdeki kimyasalların ve teknik harcamaların geçen yılların giderleri ile karşılaştırılması sonucunda, turizm tesisinin toplam harcamalarının arttığı ortaya çıktı. Bunun neticesinde firmamız ile çalışmaya başlayan tesiste rezistans, boiler ve püskürtücü değişimi 2 yılda 1 kez olarak yapılıyor. Aynı zamanda toplam kimyasal harcaması da yüzde 25 azaldı. Daha da önemlisi, müşteri anketlerinde mutfak ile ilgili kirlilik şikayetleri sıfıra yaklaştı.

VARDİYA SAYISINDA AZALMA

-Sorti Kimya’nın yeni nesil deterjanları ile özellikle çamaşırhanelerde verimlilik ve karlılık nasıl artış gösterdi?
 
-Son dönemlerdeki SGK denetimleri sonucunda vardiya saatlerinin hesaplanması ve vardiyalı departmanlar maliyet yönetiminde özel bir boyut kazandı. Özellikle çamaşırhane gibi ilk yatırım bedelleri yüksek olan alanların yönetimi ise bir maliyet handikabına dönüşebiliyor.1 kg tekstil için 20 gr kimyasal kullanımı üzerinden 2.50 TL + KDV fiyat ile anlaşma yapan tesiste, 1 saatte 1000 kg tekstil yıkanıyordu. 7 farklı kimyasal kullanımının getirdiği stok kontrol problemleri, yüksek gramajda kimyasal kullanımı ve verimsiz yıkama sonuçlarından dolayı, tesise davet aldık. İncelemelerimizin ardından yeni nesil çamaşırhane serimizi tesise önerdik. Kimyasal sayısı 7’den 4’e 1 kg tekstil için kullanılan kimyasal gramajı 20 gr’dan 15 gr’a düştü. En önemlisi ise 1 saatte 1000 kg yıkayan tesis, 1 saatte 2000 kg yıkamaya başlayarak vardiya sayısında azalmaya gidildi.  Sonuç olarak kirlilik oranı yüzde 13’ten yüzde 5’e düştü. Kimyasal giderlerden daha fazla olan enerji, işçilik ve SGK giderlerinde yüzde 50 maliyet avantajı sağlandı. Doğru tedarikçilerle yapılan anlaşmalar sonucunda turizm tesislerinin verimliliklerinin ve müşteri memnuniyetinin artması mümkün olabiliyor. Üstelik maliyetleri de düşürerek bu sonuçlar elde edilebiliyor.                                              
 


Bu Haber 10.11.2014 - 11:05:37 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.