TUI'nin CEO'su Sebastian Ebel, turizm karşıtı protestolar için ne diyor?

TUI'nin CEO'su Sebastian Ebel, turizm karşıtı protestolar için ne diyor?
İspanya'nın Kanarya Adaları'nda on binlerce kişinin katıldığı turizm karşıtı protestolar turizmcileri ürküttü. Seyahat devi TUI'nin CEO'su Sebastian Ebel ise Airbnb'yi suçladı.

Turizm Güncel – Dış Haberler

20 Nisan'da İspanya'nın Kanarya Adaları'na bağlı Tenerife'de polise göre 20 bin, organizatörlere göre ise 55 bin kişinin katıldığı 'aşırı turizm' karşıtı protesto, seyahat sektöründe de yankı buldu. Turizmin getirdiği maliyet artışı nedeniyle kiralarını ödeyemez, temel gereksinimlerini karşılayamaz hale gelen Kanarya Adaları halkı, 'kontrolsüz turizmi durdurun' dedi.

“Turizme karşı değiller, sorumlu turizm istiyorlar”

Alman iş ve turizm dergisi fvw'ye konuşan seyahat devi TUI'nin CEO'su Sebastian Ebel, adalarda yaşayan insanların kaygılarını ciddiye aldıklarını söylüyor. Ebel, "Eğer protestocuların açıklamalarına bakarsanız ne istediklerini de görürsünüz. Onlar Kanarya Adaları'nda 'sorumlu turizm' istiyor. Bu protestolar turizme karşı değil, tersine sosyal sorumluluk sahibi ve ekonomik açıdan başarılı bir turizm için yapılıyor." dedi.

“Kendimizi çözümün bir parçası olarak görüyoruz”

Bu başlıkların aynı zamanda TUI'nin de üzerinde yoğun bir şekilde çalıştığı konular olduğuna dikkat çeken Ebel, "TUI'nin sürdürülebilirlik ajandası bu anlayışın bir göstergesi. Ekonomik, sosyal ve çevresel sürdürülebilirlik eşgüdüm içinde yürümek zorunda. Ancak o zaman turizmde başarıdan söz edebiliriz. TUI adına şunu söyleyebilirim; Kendimizi çözümün bir parçası olarak görüyoruz ve doğaya katkı sunmaktan mutluluk duyuyoruz. Las Palmas, Gran Canaria ve Tenerife halkı aşırı turizm olarak algıladıkları şeyi protesto etti." ifadelerini kullandı.

Airbnb’yi ve diğer online platformları suçladı

"Peki bu protestolara yol açan temel etkenler neler ve bu protestolar Ebel'i endişelendiriyor mu?" Ebel soruya şu yanıtı veriyor:

Turizmin iki çeşit formu var. Bunlarda biri ana akım diyebileceğimiz organize turizm, yani paket tur. Bu turizm türünde tatilciler tatil için inşa edilen ve yerel halkın çalıştığı otellerde konaklarlar. Diğeri ise bireysel tatiller. Bu tip gezilere katılanlar tatillerini genellikle dairelerde ve apartmanlarda geçirirler. Açıkça söylemek gerekirse bu konu Airbnb ve diğer çevirimi platformlarla ilgili.

“Airbnb giderek daha fazla yaşam alanını turizm amaçlı kiralama başladı”

Asıl mesele konut sıkıntısı ve Airbnb giderek daha fazla yaşam alanını tatil yeri olarak kiralamaya başladı. Bunlar da zaten büyük ölçüde denetimsiz konaklama merkezleri. Bu kadar konutun turizm amaçlı kiralanması sadece yaşam alanını sınırlandırmıyor aynı zamanda mevcut konutların fiyatlarının da artmasına neden oluyor. Yerel yönetimler bu konuda önlem almadığı için insanlar sokağa dökülüyor. Adada yaşayan insanları istihdam eden bir otelle bunu kıyaslamak doğru değil.

“Denetimsiz turizmin insanları sokağa dökmesi bizi endişelendirdi”

Protestoları hem TUI hem de sektör açısından sürdürülebilirliği ileriye taşıma kararlığımızın bir teyidi olarak görüyoruz. Bizi endişelendiren şey, denetimsiz turizmin insanları sokağa dökmesi ve onlarda gelecek kaygısı yaratması. Uzun süredir ev ve apartmanlardaki bireysel tatillerin özellikle havalı olduğu düşünülüyor ancak bu tatil tipi ada halkları için büyük zorlukların ortaya çıkmasına neden oluyor. ,

“Sorunlara adil bir çözüm bulabiliriz”

Sebastian Ebel, mevcut sorun karşısında turizm sektörünün ne yapması gerektiği şeklindeki soruya ise şu yanıtı veriyor:

Orta vadede adalarda turizmin nasıl gelişeceğine ilişkin bir konsept geliştirilmeli. Bu konsept adalardaki tüm bileşenlerle (hükümet, STK'lar, ada halkları, otelciler) birlikte hayata geçirilmeli. Burası onların ülkesi. Bizler ise misafirler ve iş insanlarıyız. Eğer birlikte oturup konuşursak sorunlara adil çözümler bulabiliriz. 

“Turizmde sürdürülebilirlik emisyondan ibaret değil”

Turizm bölgelerinde yaşayan insanlar için uygun fiyatlı konut bir haktır. Turizm endüstrisinin bir bütün olarak sürdürülebilir bir yolda ilerlemesi önemli. Yapılan protestolar sürdürülebilirliğin 'emisyon'dan ibaret olmadığını gösterdi. Destinasyonlarda, başta sosyal sorunlar olmak üzere, diğer sorunlar ön plandadır.


Bu Haber 02.05.2024 - 13:14:36 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.