Türkiye bu yıl Almanya'da 2019 rakamlarına ulaşabilecek mi?

Türkiye bu yıl Almanya'da 2019 rakamlarına ulaşabilecek mi?

Yılın başında yaşanan deprem felaketi ve otel fiyatlarında yaşanan artış nedeniyle Almanya’dan Türkiye’ye yapılacak tatil satışlarında durgunluk yaşandığını söyleyen Alman Seyahat Birliği (DRV) Yurtdışı Komisyonu Başkan Yardımcısı Önder Sancarbarlaz, yine de Almanya pazarında Rusya pazarı gibi bir kırılma yaşanmadığını, sonbahar rezervasyonlarını beklediklerini ifade etti.


Bu yıl Rus turizminde yaşanan sıkıntılar gözleri Almanya pazarına çevirirken Alman Seyahat Birliği (DRV) Yurtdışı Komisyonu Başkan Yardımcısı Önder Sancarbarlaz, son gelişmeleri değerlendirdi.

2023 yılı satışlarına çok iyi başladıklarını, ancak yaşanan deprem felaketi, mayıs ayı gibi otel ve uçak fiyatlarının artması ile bir durgunluk yaşandığını belirten Önder Sancarbarlaz, her şeye rağmen Türkiye’nin turizmde bir yıldız olduğunu, turizmde de önemli bir marka olduğunu söyledi.

“2023’e çok iyi başlamıştık ama…”

Alman pazarında gelinen durumu, erken rezervasyonun başladığı ekim ayından bu yana değerlendiren Sancarbarlaz, “Almanya’da 2023 yılı satışları çok iyi başlamıştı. Ocak ayına geldiğimizde rezervasyonlar muhteşemdi. Erken rezervasyonlar da çok iyi gidiyordu. O kadar iyi gidiyordu ki, eskiden Ocak ayı ile başlayan erken rezervasyon kampanyaları ekim ayında başlamıştı. Rekor bir şekilde devam ediyordu. Ta ki, depreme kadar. Yaşadığımız o acı günlerden sonra 'İnsanlar orada depremi yaşarken, üzülürken biz nasıl tatil yapalım. Etik olmaz' dediler. Bakanlık ve Almanya Türkiye müşavirliğimiz ile STK’lar ve tüm turizmciler ile yaptığımız çalışmalar ile “Şimdi tatilin tam zamanı!’ diyerek bu durumu aşmaya çalıştık. Bu arada soru işareti vardı. Almanlar depremzedeler otellerde konakladıkları için ‘Onların yerini mi alacağız?’ dediler. Bu konuda çok hassas davrandılar. ‘Biz tatil yaparken onları kaldıkları yerlerinden mi ederiz?’ diye düşündüler. Bu da rezervasyonları sekteye uğrattı. Rekor şekilde giden rezervasyonlar sekteye uğradı.” dedi.

“2019 rakamlarına yakalayacağımızı düşünüyorum”

Alman pazarında 2019 rakamlarının yakalayacaklarını hatta üzerine bile çıkabileceklerini söyleyen Önder Sancarbarlaz, “ Alman tatilciler, Mayıs, Haziran aylarında da fiyatların ve bilhassa uçak fiyatlarının artması nedeniyle beklediler. Last minute olmayınca daha indirimli fiyatlardan yararlanmak istediler. Onlara mevcut rakamlar çok yüksek geldi. Oteller fiyatlarını yüzde 30-40 bandına artırdı. Hepimiz biliyoruz ki, dünyanın her yerinde bu fiyat artışları oldu. Biz Türkiye’de kalitenin mükemmel olduğunu öne çıkararak, bu fiyata bu kalitede tatilin uygun olduğunu söyledik, anlatmaya çalıştık. Maalesef fiyatlar çok yüksek olunca rezervasyonlar durgun geçti. 2019’u kıyalarsak aynı seviyedeyiz diyebilirim. Belki biraz aşağı olabiliriz ama 2019 rakamlarına yakalayacağımızı düşünüyorum. Alman pazarında, Rusya pazarı gibi kırılma olmadı. Belek ve Kemer’de bazı otellerin Temmuz’u yüzde 50 oranında geçirdiklerini öğrendik. Bu bizi çok üzdü. Türkiye çok pahalı değil ama, Türkiye’nin alışagelmiş fiyatları vardı. Örneğin, 14 gün tatile 4 bin euroya gelen bir misafire yeni gelen artışlarla 6 bin euro ödemek çok pahalı geldi. Bu arada Alman tatilcinin gün sayısı da düştü.” dedi.

Türkiye’ye gelmeyen Almanlar nereleri tercih etti?

Sancarbarlaz, Türkiye’ye gelmeyen Almanların nereleri tercih ettiği konusunda ise şu ifadeleri kullandı:

“Türkiye’yi tercih etmeyenler daha ucuz olan Tunus, Mısır gibi ülkeleri tercih etti bir kısmı da fiyatlar yüksek olduğu için tatile çıkmadı. Almanların yaz aylarında Dubai’ye gitme gibi bir tercihleri yok. Daha çok sonbahar ve ilkbaharda Avrupalı misafirlerin tercihi Dubai oluyor. Türkiye her şey dahili en iyi şekilde uygulayan ülke. Türkiye’deki hizmet hiçbir yerde yok. Türkiye turizmde bir yıldız ve çok önemli bir marka. Almanya Türkiye için her zaman önemli bir partner ülke. Verilere bakıldığı zaman Türk menşeli Coral, ANEX ve Bentour gibi firmalar geçen yılı şimdiden yakaladılar ve geçtiler. Alman tur operatörleri All Tours, TUI, Der Turistik gibi acenteler de geçen yılın yüzde 20 üzerindeler. Önümüzde Avrupalının ve özellikle Almanya’nın sonbahar tatilleri var. Gelemeyen misafirlerin sonbaharda daha çok Türkiye’ye geleceklerine inanıyorum. Türkiye’de turizmde çok iyi hizmet veriliyor. Türkiye her zaman kaliteli hizmetten ödün vermiyor. Belki fiyatların aşağı çekilmesi otellerdeki dolulukları daha çok yukarıya çekecek diye düşünüyorum. Bu da düşünülmeli ”



Bu Haber 12.08.2023 - 09:21:07 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.