Osman Ayık’tan ‘milliyet farkı’ değerlendirmesi

Osman Ayık’tan ‘milliyet farkı’ değerlendirmesi

Antalya Büyükşehir Belediyesi Turizm Danışmanı Osman Ayık, sosyal medyada gündem olan otellerdeki “milliyet farkı” ücretine ilişkin değerlendirmede bulundu.


Antalya Büyükşehir Belediyesi Turizm Danışmanı Osman Ayık, Antalya’da bir otel işletmesinin, daha ucuz olduğu için otel rezervasyonunu internet üzerinden Türkiye dışından yapan turistten, “milliyet farkı” adı altında 120 Euro ekstra ödemesini talep etmesiyle haber olan “milliyet farkı” ücretine ilişkin açıklama yaptı.

Ayık, faturada açıklama kısmına yazılan “milliyet farkı” ifadesinin yanlış olduğunu belirterek, ücret farkının milliyetten değil “pazar farkı”ndan kaynaklandığını savundu. 

Cumhuriyet’ten Ece Güneş’in haberine göre Ayık, “Turizm işletmesi konaklama hizmetinin 4 temel şekilde pazarlandığını “Birincisi doğrudan otelin kendi portalından, ikincisi bir aracı satış portalı üzerinden, otelin konaklama fiyatı üzerine satış komisyonunun eklenmesiyle, üçüncüsü  tur operatörleri otelin konaklama ücretine  ulaşım transfer ve diğer verdikleri hizmetleri ekleyip paket haline getirerek doğrudan,  dördüncüsü yine aracı satış portalı tur operatörlerinin paketlerine satış komisyonunun eklenmesiyle satılır” dedi.

Ayık, otelin konaklama hizmetini doğrudan ya da dolaylı olarak satıp pazarlayanların ülkelere, pazara göre uyguladıkları farklı pazarlama stratejileri olduğuna işaret ederek  “Sözgelimi benim Almanya’da satışlarım çok iyi gidiyordur, Almanya piyasasında rakipsizimdir, dolayısıyla burada fiyatlarımı sabit tutarım ama Rusya pazarında dişli rakiplerim vardır, orada fiyatımı kırarım. Bu pazarlama stratejisini oluşturmak serbest piyasa ekonomisinde benim hakkımdır. Ya da Almanya’da Mayıs ayında fiyatım sabittir de sonbaharda buradan müşteri çekmekte zorlanıyorumdur, fiyatı burada düşürürüm. Bu sadece bize has bir durum da değil. Almanya’daki turizm işletmesi de, Amerika’daki turizm işletmesi de pazarına göre, pazardan aldığı verileri analiz ederek fiyat aracını kullanarak bir pazarlama satış stratejisi kuruyor. Bu stratejiyi kurmazsan zaten pazarda ayakta kalamazsın” dedi.

“Yasalar, sektörün gelişim hızının gerisinde kalıyor”

Bu tür müşteri vakaların satışların çevrimiçi değil, geleneksel yöntemlerle de yapıldığı zaman da farklı pazarlardan hizmet alımı yapan tüketicilerin otelin havuz başında karşılaştıklarında yaptıkları sohbetlerle de ortaya çıktığını hatırlatan Ayık şu ifadeleri kullandı:

“Bir musibet bin nasihatten iyidir, önünde sonunda böyle bir durum patlak verecekti. Çevrimiçi pazarlama sektörünün, yapay zeka, algoritmalar ile bir yandan çok hızlı büyüyüp imkanlar sunarken veri hırsızlığı, vpn gibi araçların kullanımı, dolandırıcılık gibi pek çok başka sorunlar yarattığını da görüyoruz.  Yasalar yazılım, bilişim sektöründeki bu gelişmelerin gerisinde kalıyor.

“Hızlı çözüm üretecek bir üst kurul gerekiyor”

Bizim bu yaşadığımız olaydan almamız gereken ders turizm sektörünün bu tür çelişkili durumlarda hızlı çözüm üretecek üst kurul oluşturması gerektiğidir.  Hizmet sunanlarla hizmet alıcılar arasında ilişkileri düzenleyecek, tüketici hakem heyetlerinden farklı olarak ölçeği sürekli büyüyen turizm sektörüne mahsus yasal bir altyapıya ihtiyaç vardır. Nasıl Enerji Piyasası Denetleme Kurulu varsa turizm sektöründe de tarafların ihtiyaçlarına ve sorunlarına hızla çözüm üretecek ombudsmanlık benzeri bir kurum oluşturulması sektörü rahatlatacaktır”



Bu Haber 01.05.2024 - 12:22:55 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • E 01.05.2024 - 10:20

    Almanyada yaşayan misafirler için mayıs ayında yüksek fiyat veriyoruz. Çünkü almanyadan iyi satis geliyor. Fakat mayıs ayında cek cumhuriyetinden misafir gelmediği için daha düşük fiyat veriyoruz. Dresden de yaşayan hans internetten bakip cek cumhuriyetinde fiyatların daha düşük olduğunu görüyor. hemen rezervasyon yaptırıyor. İster sadece otel alsın isterse uçakli transferli paket alsın. Farketmez. Dreseden prag arasi 2 saat. Hans otele geldi. Baktılar milliyet alman ama rezervasyon yaptirdigi kanal cek cumhuriyeti. Acaba otel alman hans dan da milliyet veya ulke farki fiyati aliyor mu? Alıyorsa otel haklı, bunu çıkıp belgelemesi lazım. Almıyorsa sıkıntı.

  • Yalnış ifade yok.Otelci Haksız

    Mert Yazan 01.05.2024 - 06:07

    Sen istediğin yerden rezerve açarsan bende internetten istediğim yerden rezerve ederim.Benim rezervemi konfirme ettiğin anda iş biter artık aramızda bir akit oluştu.Otele geldikten sonra fark alırsan bu hukuksuzdurki otel ve tur sahibi bakanda cezayı yazdı.

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.