Savaş Daş

Thomas Cook artık yok, ancak turist hep olacak

Thomas Cook artık yok, ancak turist hep olacak

Dünyanın en eski tur operatörü Thomas Cook, 23 Eylül 2019 saat 03.00 itibariyle iflasını açıkladı. Türk turizminin en eski ve en büyük partnerlerinden Thomas Cook’un iflası kuşkusuz sektörü sarsacak.

Thomas Cook’un iflası, dünya tarihinin en büyük seyahat şirketi iflaslarından biri olarak tarihe geçti. Ana marka Thomas Cook başta olmak üzere, Öger Tours, Neckerman, Thomas Cook Hotels, Condor, Thomas Cook-Rusya gibi onlarca şirketle dünyanın çok sayıda ülkesinde faaliyet gösteren Thomas Cook, 2018 yılı itibariyle tam 22 milyon yolcuya hizmet verdi.

Türkiye’ye 3 milyonu aşkın yolcu getiriyordu

Thomas Cook’un sadece Avrupa’dan Türkiye’ye paket turla getirdiği yolcu sayısı 2 milyon. Buna sadece uçak yolcularını ve Thomas Cook Rusya’nın sayılarını eklediğimizde toplam sayı 3 milyonu aşıyor.

Thomas Cook'un Türkiye turizmiyle çok eski ve köklü bağları bulunuyor. Türkiye’de hem otel işletmeciliği yapan, hem de franchise anlaşmaları yapan şirketin ülkede çok sayıda oteli bulunuyor. Dahası, Thomas Cook ile tek yetkili olarak çalışan onlarca otel bulunuyor.

Şu anda Türkiye’de 50 bin yolcusu var

Şirketin şu anda Türkiye’de toplamda 50 bin civarında yolcusunun bulunduğu, otellere yüklü miktarda borcunun olduğu biliniyor. Bu yolcuların büyük bir bölümü ise (yaklaşık 40 bin) Muğla’daki destinasyonlarda tatilde.

Thomas Cook’un tatilde olan yolcu sayısının 150 bin olduğu açıklandı ancak bu sayının çok daha yüksek olduğu tahmin ediliyor. İngiliz Sivil Havacılık Kurumu, Thomas Cook’un tatildeki yolcularını İngiltere’ye geri götürmek için İngiltere tarihinin barış zamanındaki en büyük kurtarma planını hazırladı. Tam 94 uçaklık bir charter filosu kuran şirket, tahliye operasyonlarına bugün başlıyor.

Kayyum ödemeleri sıraya koyacak

Thomas Cook’a bugün itibariyle resmi olarak kayyum atanmış durumda. Kayyum, Thomas Cook’un borçların belirleyerek bunları bir sıraya sokacak. Zaman içinde şirketin varlıkları satılarak bu borçlar ödenecek. Ancak şurayı da atlamamak gerekiyor; Toplamda 1,7 milyar pound borcu olan şirketin varlıklarının satışıyla Türkiye’deki otellere de ödeme yapılıp yapılmayacağı zaman içinde belli olacak. Ancak daha önceki tecrübelere bakılırsa, bu konuda çok ciddi sıkıntılar ve sorunlar yaşanacak.

Türkiye Tunus’taki duruma düşmemeli

Thomas Cook ile ilgili iflas haberleri konuşulmaya başladığı anda, Tunus’un Hammamet bölgesinde faaliyet gösteren Les Orangers isimli otelin yolcuları otele kilitleyerek çıkmalarına izin vermediği, onlardan para talep ettiği ve baskıyla bazı yolculardan para tahsil ettiği ortaya çıktı. Olay İngiliz basınına, ‘’Thomas Cook yolcuları Tunus’taki otelde rehin alındı’ başlığıyla haber oldu.

Thomas Cook artık yok, ancak turizm ve turist hep olacak

Thomas Cook’un iflası şüphesiz büyük bir olay ve sektörde derin yaralar açacak. Ancak şunu unutmamak lazım. Otelinizde kalan misafirler, o tatilin parasını (iflas eden) şirkete ödeyerek geldi. Yaşanan bu trajik olayda en az sorumluluğu olanlar onlar. Dahası, bu misafirler önümüzeki yıllarda da Türkiye’deki otellere gelerek tatil yapacak. Bu nedenle (ihtimal vermiyorum ama), Türk otelciler bu konuda azami dikkat göstermeli, misafirleri incitmeden ülkelerine dönmelerine yardımcı olmalı. Thomas Cook atık yok, ancak Türkiye’de turizm ve turist hep olacak.


Bu Makale 23.09.2019 - 10:05:15 tarihinde eklendi.


Kullanıcı Yorumları
  • Yusuf Ziya Zeren 24.09.2019 - 05:00

    Makalenizi açıklamalardaki netliği ve bakış açısı yönünden beğendim.

  • Deniz kumru 23.09.2019 - 10:45

    Bilinçli turizmci arkadaşlarımızın insanları küstürmeden çalışacağına eminim ama "turuzimci"lere," ihtimal veremiyorum"

Yazarın diğer yazıları
Tüm Yazıları
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.