'Taksim'deki patlama sonrasında müşteriler bu bölgelere kaydı'

'Taksim'deki patlama sonrasında müşteriler bu bölgelere kaydı'
Radisson Blu Ottomare İstanbul Ataköy, ocak ayında kapılarını açtı. Çok zor bir dönemde hizmete girmelerine rağmen ilk 2 ayda yüzde 60 doluluk yakaladıklarını söyleyen Genel Müdür Eylem Fındık ile, ülke turizmini, grubun gelecek planlarını ve İstanbul’un durumunu konuştuk. Görece izole bölgelerdeki otellerin bu zor dönemlerde daha güvenli görüldüğünü ifade eden Fındık, ''Özellikle İstiklal Caddesi’nde bomba patladığında doluluklarımız inanılmaz seviyelere çıktı. İnsanlar bavullarını alarak bu bölgeye kaçtılar, çünkü bu bölgelerin daha izole olduğunu düşünüyorlar.'' şeklinde konuştu.

 
TurizmGüncel
 
Grubun ilk Türk kadın genel müdürü olan Eylem Fındık, ocak ayında kapılarını açan Radisson Blu Ottomare İstanbul Ataköy Hotel’in başına geçti. Fındık, bundan önce geçtiğimiz yıl kapılarını açan Radisson Blu Airport Hotel İstanbul’un genel müdürlüğünü yapmıştı. 
 
Otelin, çok zor bir dönemde kapılarını açmasına rağmen 2 ayda ortalama yüzde 60 doluluk yakaladığını ifade eden Fındık, oda fiyatlarının şu anda 85 euro civarında olduğunu söyledi. 2016 hedeflerinin 115 eurodan yüzde 65 doluluk ortalamasına ulaşmak olduğunu belirten Fındık, sektörün içinden geçtiği dönemde 2 ay önce açılmış bir otel için bu hedeflerin oldukça iyi olduğunu kaydetti.
 
Carlson Rezidor’un yatırım planlarına dair de açıklamalarda bulunan Fındık, Rezidor’un şu anda Türkiye’de projesi imzalanmış 8 oteli olduğunu söyledi. Bu otellerden 3’ünün 2016 yılında açılacağını belirten Fındık, ‘’İstanbul, Ankara ve İzmir’de açılacak olan bu oteller Radisson Blu ve Park Inn by Radisson markaları ile hizmet verecek. Türkiye, Rezidor’un odağına aldığı bir ülke. Hala yatırım arayışları devam ediyor. Yaşanan olaylar bu bakış açısını değiştirmedi.’’ şeklinde konuştu.
 
‘’OTURUP KRİZİN GEÇMESİNİ BEKLERSENİZ, KAYBEDERSİNİZ’’
 
Kriz dönemlerinin, yatırımcılar için fırsatlar da doğurduğunu söyleyen Fındık, sözlerini şu şekilde sürdürdü:
 
‘’Elbette herkesin bakış açısı farklı. Ancak biz, krizleri fırsata çevirme odaklı çalışan bir grubuz.  Oturup krizin geçmesini beklerseniz kaybedersiniz. Onun yerine çalışmaya devam etmek, satışa odaklanmak ve gelirleri artırmaya çalışmak gerek.’’
 
Çoğu otelin, maliyetleri kısma yolunu tercih ettiğini, ancak bunun kötü sonuçlar doğurabileceğini söyleyen Fındık, ‘’Maliyetleri kesmeye çalışmak ve hep geri adım atmak bir kısır döngü, bir kaybediş. Biz yatırımlarımızı işletme anlaşması üzerinden yapıyoruz. Bizim gibi düşünen, büyümek ilerlemek isteyen yatırımcılarla yolumuza devam ediyoruz.’’
 
‘’İÇ PAZAR ZİRVEDE, PROFİLİMİZ AVRUPA’DAN ORTA DOĞU’YA KAYMIŞ DURUMDA’’
 
Genel Müdürlüğü’nü yaptığı Radisson Blu Ottomare İstanbul Ataköy’ün, İstanbul turizminin sıkıntılarını aşmak için hangi yöntemlere başvurduğunu sorduğumuz Eylem Fındık, sorumuzu şu şekilde yanıtladı:
 
‘’Şu dönemde bütün pazarlardan misafirimiz var. İç pazar zaten misafir profilimizin yüzde 50-60’ını oluşturuyor. Elbette Uzak Doğu, Avrupa, Amerika gibi pazarlarda da çalışma yapıyoruz, ancak hedefimizin yönü biraz daha Orta Doğu’ya kaymış durumda. Daha önce hiç ulaşmadığımız pazarlara yönelik çalışmalarımız var. Bu noktada uluslararası bir şirket olmanın avantajını yaşıyoruz. Bizim hiç ulaşamayacağımız bir destinasyonda pazarlama yapmak için o bölgedeki satış ofisimizi arayıp destek alabiliyoruz. Biz de aynı şekilde onları destekliyoruz. 
 
Öte yandan, bizim en büyük avantajımız lokasyon olarak hem havalimanına hem de tarihi yarımadaya yakın olmamız. Hem iş seyahati için gelenleri hem de eğlence amaçlı seyahat edenleri en iyi şekilde ağırlama imkanına sahibiz. Bleisure konsepti, şu anda tüm dünyada yükselen bir seyahat türü. Seyahate çıktığınızda bütün gün iş yapabilirsiniz, ancak günün sonunda hepimiz ayağımızı uzatıp dinlenmek istiyoruz. Uzun vadede, bunun avantajını devam ettirmek istiyoruz.’’
 
‘’YÜZDE 10 REZERVASYON İPTALİ ALDIK’’
 
Terör olaylarının ardından İstanbul’daki oteller çok büyük rezervasyon iptalleri aldı. Kendi otellerindeki durumu sorduğumuz Fındık, şunları söyledi:
 
‘’Biz piyasayla karşılaştırdığımızda çok büyük iptaller almadık; iptallerin yüzde 10 civarında olduğunu söyleyebilirim. Bunun en büyük sebebi misafir profilimizin çok geniş bir profile dağılmış olması. Elbette bütün Türkiye’yi etkileyen bu durumdan biz de etkilendik, ancak bu korktuğumuz seviyede olmadı. Leisure seyahatleri beklemeye alınmış olsa da, iş dünyası seyahatlerine devam ediyor. Bu durumun böyle devam etmesini umuyoruz. Yalnızca İstanbul ve Ankara’daki patlamalar değil, Avrupa’da olan patlamalar da insanları korkutuyor. Saldırıların nerede olduğu artık önemli değil; her patlama dünya seyahat sektörünü olumsuz etkiliyor. 
 
Biz bu konuda da lokasyonun avantajını yaşıyoruz. Taksim’e, Sultanahmet’e hem yakın hem de uzağız. Özellikle İstiklal Caddesi’ndeki bomba patladığında doluluklarımız inanılmaz seviyelere çıktı. İnsanlar bavullarını alarak bu bölgeye kaçtılar, çünkü bu bölgelerin daha izole olduğunu düşünüyorlar. Markamızın da bu güvende elbette payı var.’’
 
‘’EN ÖNEM VERDİĞİMİZ KONU MÜŞTERİ VE PERSONEL GÜVENLİĞİ’’
 
Rezidor Grubu’nun en büyük mottosunun ‘önemli olan misafir ve personel güvenliği’ olduğunu ifade eden Fındık, ‘’Biz, senelerdir kriz yönetimi eğitimleri aldık, personelimizi eğittik. Hep ‘ya olursa’ düşüncesiyle hareket ettik. Bu emniyet kemeri takmak gibi bir şey.’’ şeklinde konuştu. 
 
Uluslararası firmaların, kriz dönemlerinde daha dayanıklı olduğunu söyleyen Fındık, zincir otellerin uluslararası pazarda mücadele kuvvetinin ve gücünün daha yüksek olduğunu söyledi. ‘’Uluslararası markalar yurt dışından gelen misafirlere güven veriyor’’ diyen Fındık, ‘’Orta Doğu’dan gelen bir misafir bir marka otele rezervasyon yaptırıyorsa, karşılığında nasıl bir hizmet alacağını ve güvenli konaklayacağını bilir. Bu anlamda tekil oteller ile lokal grupların işleri biraz daha zor.’’ şeklinde konuştu.
 
‘’KRİZ ANINDA PERSONELİNİZİ YARI YOLDA BIRAKIRSANIZ, EN ÇOK İHTİYACINIZ OLDUĞUNDA ONLAR DA SİZİ BIRAKIR’’
 
Turizm sektörünün istihdam sorununa dair de açıklamalarda bulunan Eylem Fındık, grup olarak personel konusunda çok hassas olduklarını ifade etti. ‘’Siz kriz anında personelinizi yarı yolda bırakırsanız, sizin en çok ihtiyacınız olduğunda personeliniz de sizi yarı yolda bırakır diyen Fındık, konuşmasını şu şekilde sürdürdü:
 
‘’Rezidor’un bir mükemmellik üçgeni var. Bu üçgenin bir ucunda misafir, bir ucunda yatırımcı bir ucunda da personel yer alıyor. Bu üç tarafında  mutlu olması lazım ki, işiniz başarılı olabilsin. O köşelerin birinin kırılması bütün dengeleri alt-üst eder. Personel çıkarmak kısa vadeli bir çözüm olabilir, ama bu size misafir memnuniyetsizliği olarak geri dönecektir. Artık günümüzde her şey online yapılıyor. Online kanallarda hakkınızda birkaç kötü yorum yapılması, misafir profilinizi tamamen değiştirebilir. Biz bu oteli bu noktaya getirirken de bu personelleydik. En zor günümüzde onları bırakmak istemiyoruz. 
 
‘’HİÇ AKLINIZA GELMEYECEK OTELLERDEN VE BÖLGELERDEN İŞ BAŞVURULARI ALDIK’’
 
Radisson Blu Ottomare Ataköy İstanbul’un açılışı sırasında, çok fazla iş başvurusu aldıklarını ifade eden Fındık, sözlerini şu şekilde sürdürdü:
 
‘’Eskiden hep İstanbul içinden başvurular alırdık. Şimdi aklınıza hiç gelmeyecek bölgelerden, otellerden iş başvuruları geldi. En çok Antalya’dan ve Bodrum’dan başvuru aldık. Orada potansiyel küçülünce, insanlar başka yerlerde iş arayışına girmiş durumda. Çok zor bir dönemdeyiz ancak bu dönemi sektörün tüm paydaşları olarak el ele aşmak zorundayız. Biz, personelimizden vazgeçmeyi asla düşünmedik. Hatta, Nisan-mayıs ayında operasyonumuzu biraz daha rahatlatabilmek adına yeni personel alımı yapacağız.’’
 
‘’KADINLAR SEKTÖRDE TUTUNAMIYOR, KADIN YÖNETİCİ SAYISININ ARTMASI LAZIM’’
 
Carlson Rezidor’un ilk Türk kadın genel müdürü olan Fındık, turizm sektöründe kadın yönetici azlığı hakkında da değerlendirmelerde de bulundu. Fındık, şunları söyledi:
 
‘’Rezidor Grubu’nun ‘Women in Leadership’ adlı bir programı var. 3 yıldır devam eden bu program, özellikle üst seviye yönetici pozisyonundaki kadın çalışanların sayısını artırmaya yönelik bir çalışma. Uluslararası araştırmalar, üst düzey yönetici konumundaki kadınların sayısının artmasının şirketlerde başarı ve karlılık oranını yaklaşık yüzde 20-30 oranlarında yükselttiğini gösteriyor. Birçok uluslararası firma artık kadın-erkek eşitliğini yakalamaya yönelmiş durumda. Carlson Rezidor’un CEO’luğunu uzun yıllar boyunca bir kadın yürüttü. Grubumuzda kadın yönetici sayısı oldukça fazla. Hem bu otelin, hem de bir önceki otelin açılışında, genç kadın personelden çok güzel tepkiler aldım. ‘Biz siz burada olduğunuz için işe girdik.’ diyen çok fazla kadın personel vardı. Bu çok gurur verici bir şey.
 
Turizm sektörü, kadın çalışanın çok fazla olduğu ancak yönetici kademesinde kadınların çok çok az olduğu bir sektör. Araştırmalar, kadın çalışan oranının neredeyse tüm sektörlerde departman müdürü seviyesine kadar yüzde 55 seviyesinde olduğunu, ancak bir üst seviyeye çıkıldığında bu oranın yüzde 15’in altına düştüğünü gösteriyor. Biz de çalışan kadına yönelik desteğimizi nasıl sürdüreceğimizi ve bir sonraki seviyeye nasıl çıkaracağımızı sürekli düşünüyoruz. Çünkü ortada çok büyük bir eğitim mesaisi ve know-how var. Bunu korumak, kaybetmemek lazım. Kadınlar bu sorunu her alanda yaşıyor, ancak bu durum yavaş yavaş değişmeye başlıyor.’’
 
 



Bu Haber 10.04.2016 - 11:36:36 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • yapma ablacim 11.04.2016 - 05:57

    otelimiz yuzde 60 dolu demissin , su anda turkiye de yuzde 35in ustunde calisan hic bir otel yok...Koca koca oteller yuzde 7 dolulukla ayi kapatiyor istanbul ankarada ...tatil beldelerini hic soylemiyorum bile....

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.