Moskova’da konser salonuna terör saldırısı, ölü ve yaralılar var

Moskova’da konser salonuna terör saldırısı, ölü ve yaralılar var

Rusya’nın başkenti Moskova’daki bir konser salonuna silahlı saldırı düzenlendi. Saldırının ardından iki patlama yaşanan binada büyük bir yangın çıkarken, saldırı nedeniyle 60 kişinin hayatını kaybetti, 5’i çocuk 115 kişi yaralandı.


Rusya’nın başkenti Moskova’da bulunan  Crocus City Holl'daki bir konser salonunda silahlı saldırı düzenlendi.

Saldırının kamuflaj giyen bir grup tarafından otomatik silahlarla gerçekleştirildiği bildirilirken saldırıyı terör örgütü IŞİD üstlendi.

Saldırının ardından binada iki büyük patlama yaşanırken büyük bir yangın çıktı.

Yangın nedeniyle yüzlerce kişi binada mahsur kalırken, itfaiye ekiperinin müdahalesi sonucu yangın kontrol altına alındı.

Konser salonunda 6 bin 200 koltuk olduğu ve tüm biletlerin satılmış olduğu öğrenilirken saldırı nedeniyle 60 kişinin hayatını kaybettiği 115’ten fazla kişinin yaralandığı açıklandı.

Rusya Sağlık Bakanı Mihail Muraşko, beşi çocuk 115 kişinin hastaneye kaldırıldığını, yaralılardan 60 kadarının durumunun ciddi olduğunu söyledi. Bu nedenle hayatını kaybedenlerin sayısının artması bekleniyor.

İzvestiya'ya konuşan bir görgü tanığı yangın nedeniyle bazı insanların ikinci katta mahsur kaldığını söyledi. Yetkililer binadan tahliyelerin devam ettiğini açıkladı. Tass ajansı yangının üçüncü katı sardığını ve binada bir patlama gerçekleştiğini bildiriyor. Ajans binanın çatısında kurtarılmayı bekleyenler olduğunu yazdı.

Rusya Başbakan Yardımcısı Tatyana Golikova, Sağlık Bakanlığı Başkanı Mihail Muraşko ve Moskova Bölgesi Valisi Andrey Vorobyov'un Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e terör olaryı sonrası rapor sundukları bildirildi.

Moskova Bölge Valisi Andrey Vorobyov saldırı sonrası kriz yönetim merkezi kurulduğunu açıkladı.

Ayrıca şehirdeki bütün sportif, kültürel ve diğer kitlesel etkinliklerin iptal edildiği açıklandı. Moskova'nın yanı sıra St. Peterburg'da da alışveriş merkezlerinin tahliye edildiği haberleri geliyor.

Moskova'daki Kızıl Meydan'a giriş çıkışlar güvenlik nedeniyle durduruldu. Güvenlik önlemleri metro ve havaalanlarında arttırıldı. Yolculardan havaalanlarına planlanandan önce gitmeleri istendi.

Türkiye’den saldırıya kınama

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Rusya’nın başkenti Moskova'daki Crocus City Holl konser salonunda yaşanan saldırıya ilişkin, "Rusya'ya geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz. Rusya makamlarının yapacağı açıklamaları takip etmek lazım. Terör tüm dünyanın belası" dedi.

CNN Türk canlı yayınında Rusya'nın başkenti Moskova'da düzenlenen silahlı saldırıyı haber alan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Rusya'ya geçmiş olsun dileklerini iletti.

Yılmaz şunları söyledi:

"Rusya'ya geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz. Rusya makamlarının yapacağı açıklamaları takip etmek lazım. Terör tüm dünyanın belası. Ülkelerin teröre karşı işbirliği yapması lazım. Çünkü hepimizin belası terör. Hangi başlık altında olursa olsun terörü lanetliyoruz. Terörün insanlık dışı olduğunu bir kez daha buradan ifade edim."

Daha sonra sosyal medya hesabından da açıklama yapan Yılmaz, şu ifadelere yer verdi:

"Rusya'nın başkenti Moskova'da bir konser salonuna düzenlenen ve çok sayıda kişinin hayatını kaybettiği ve yaralandığı terör saldırısını en güçlü şekilde lanetliyorum. Dünyanın neresinde olursa olsun, kim yaparsa yapsın, masum insanları hedef alan terör bir insanlık suçudur. Hayatını kaybedenlerin ailelerine ve Rus halkına başsağlığı diliyor, yaralılara acil şifalar temenni ediyorum."

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ise Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ile telefonda görüşerek Moskova'daki terör saldırısını kınadı, başsağlığı diledi.

Sputnik'in aktardığına göre Fidan, Lavrov'a Türkiye'nin Moskova'daki terör saldırısını kınadığını belirterek, Rus halkı ve hükümetine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ve Türk halkının başsağlığı dileklerini iletti.

Çok sayıda ülke saldırıyı kınadı

Saldırının ardından Azerbaycan Kırgızistan, İran, Kazakistan, Sırbistan ve Fransa'dan açıklamalar yapıldı. Saldırıların kınandığı açıklamalarda taziye dilekleri iletildi.

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Sözcüsü Peter Stano, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, AB'nin saldırı haberi karşısında "şoke olduğunu ve dehşete düştüğünü" bildirdi. Stano, "AB sivillere yönelik her saldırıyı kınıyor. Düşüncelerimiz Rusya'da saldırıdan etkilenen tüm vatandaşlarla beraber" ifadesini kullandı.

Birleşmiş Milletler (BM) Sözcü Yardımcısı Farhan Haq, "Rusya'dan gelen haberleri üzüntüyle karşılıyoruz” dedi ve olaya ilişkin yazılı açıklama yapılacağını bildirdi. Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres de, Rusya'nın başkenti Moskova'da konser salonuna düzenlenen terör saldırısını şiddetle kınadı.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Crocus'taki terör saldırısını kınadı.

Amerikalı yetkililer geçtiğimiz günlerde Moskova'da bulunan vatandaşlarına şehirde terör eylemi gerçekleşebileceği yönünde uyarıda bulunmuştu. Beyaz Saray'dan saldırı sonrası yapılan açıklamada olay yerinden gelen görüntülerle ilgili "dehşet verici" ifadesi kullanıldı. Yetkililer ayrıca Crocus'taki saldırı öncesi somut bir istihbarata sahip olmadıklarını belirtiyor.

İngiltere'nin Moskova büyükelçiliği Rusya'ya başsağlığı diledi.

Ukrayna Başkanlık Ofisi saldırıyla bir ilgileri olmadığını belirten bir açıklama yayınladı.

GÜNCELLEME 23 Mart 2023 - 12.30

Saldırı nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 93'e yükseldi. Kremlin ise Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB) Direktörü Aleksandr Bortnikov'un, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e "Moskova'daki terör saldırısına doğrudan karışan 4 terörist dahil 11 kişinin yakalandığını" rapor ettiğini bildirdi.

GÜNCELLEME 23 Mart 2023 - 16,35

Saldırı nedeniyle hayatını kaybedenlerin 150’ye yükseldi.

24 Mart için ulusal yas ilan eden Putin, ilk incelemelere göre saldırganların Ukrayna'ya kaçmaya çalıştığını ve Ukrayna tarafında onları bekleyenler olduğunu söyleyerek şu açıklamayı yaptı:

 "Emri kim verdiyse cezalandırılacak.  Naziler gibi halkımızı ve çocuklarımızı öldürdüler. Tüm sorumluları bulup bunun bedelini ödeteceğiz. Düşman bizi bölemeyecek. Rusya bugüne kadar birçok zorlukla karşı karşıya kaldı ama hepsinden daha güçlü çıktı"



Bu Haber 23.03.2024 - 08:19:19 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.