Mehmet Ersoy, Tükiye Turizm Geliştirme Fonu'nun amacını açıkladı

Mehmet Ersoy, Tükiye Turizm Geliştirme Fonu'nun amacını açıkladı

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy, hayata geçirmeye çalıştıkları Turizm Geliştirme Fonunun amaçlarını açıkladı. Türkiye'nin turizmde çok büyük kaynakları olduğunu dile getiren Ersoy, ''Kaynak istemiyorum'' dedi.


Posta Gazetesi Ankara Temsilcisi Hakan Çelik'e konuşan Mehmet Ersoy,Türkiye markasını ayağa kaldıracaklarını, kitle turizmiyle birlikte yüksek gelir grubuna yönelik kaliteli mekan ve hizmetlerle ciddi gelir artışı sağlayacaklarını söyledi.

TÜRKİYE TURİZM GELİŞTİRME FONU

Hayata geçirmeye çalıştıkları Türkiye Turizmi Geliştirme Fonu ile ilgili bilgi veren Ersoy, ''Ana işlevi tanıtım. İkinci işlevi yatırım geliştirme. Yani yurtdışından yabancı yatırımcılar bulacak. Yabancı ülkede yatırım yaparken “Acaba oradaki bürokrasiye takılır mıyım?” gibi endişelere kapılıyorsunuz. Fonun bir özelliği de yabancıların yatırımlarına 3 ila 5 yılda çıkmak şartıyla yüzde 50’ye kadar ortaklık yapabilecek.'' dedi.

Türkiye'nin 2019 yılında da yüzde 20-23 bandında bir ziyaretçi büyümesi sağlayacağını kaydeden Ersoy, gelecek yıl ziyaretçi sayısının 48-50 milyon, turizm gelirininse 36 milyar dolar olmasını beklediklerini ifade etti.

''BÜTÇE İSTEMİYORUM''

Bakan Ersoy, ''Şu bölgelerin turizm potansiyeli var diyeceğiniz yer var mı?'' şeklindeki bir soruya ise, ''Güneydoğu, Avrupa’nın birçok ülkesini geçer. Ben bütçe istemiyorum. O kadar kaynaklarımız var ki, kullanmasını bilsek yetiyor. Türkiye’nin petrolü turizm. Ama yeni yeni farkına varıyoruz.'' cevabını verdi.

''ZORLUKLA OKYANUSU GEÇİRİP ADAMI İÇERİ SOKUYORSUNUZ AMA ADAMA MÜZE GEZDİREMİYORSUNUZ''

Son günlerin tartışma başlıklarından biri olan müze ve Müzekart ile ilgili de değerlendirme yapan Ersoy, ''Müzelerimizi tanıtmak için hiçbir şey yapmamışız. Türkiye’ye giriş yapan turistlerin müze ziyaret etme oranı Avrupa’nın yüzde 50’si bile değil. Zorlukla okyanusu geçirip adamı içeri sokuyorsunuz, adama müze gezdiremiyorsunuz.'' serzenişinde bulundu.

''MÜZEKART'I YAYGINLAŞTIRMAYA ÇALIŞIYORUZ''

Müze gelirleri ile elde edilen bütçenin belli bir kısmını sadece müze tanıtımlarına ayıracakları bilgisini veren Ersoy, şunları söyledi:

''Cazip hale sokacağız müzeleri. İstanbul Belediyesi ile görüşmelere başladık. Müzekartın kullanımını yaygınlaştırmaya çalışıyoruz. İstanbul’u hallettikten sonra Müzekartı Türkiye genelindeki diğer özel müzeleri de kapsayacak hale getirmeye çalışacağız. Bölgesel kartlar da olabilir. 70 liraya 1 yıl geçerli Müzekartı alıyorsunuz, ayda bir kere müze ziyaret etseniz ortalaması 6 liraya geliyor.

''KUSURA BAKMASINLAR...''

800 bin. Herkesin Müzekarta geçmesi lazım. 2-3 yılda bir müzeye gidip “Müze pahalı” diyenler de kusura bakmasın. Çünkü o çok küçük azınlığı korumamız müzelerimizin büyük bir gelirinden mahrum kalmamız demek.



Bu Haber 06.11.2018 - 11:54:27 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • Serdar Sağlamtunç, FCSI 11.11.2018 - 10:57

    Değişim zihinde olmadan hiç bir işte başarı şansı yoktur. Haber içeriğinde iki büyük çelişki hemen göze batıyor. 1. Fon kurmak ve bununla yabancı yatırımcıyı getirmek, ilave olarak tanıtım yapmak. Bu model ısrarla yıllardır döne döne denedi ve sonuç sıfır. Gelin empati yapalım. Çok ucuz ancak güvenli olduğu tartışmalı bir yere mi gidersiniz yoksa daha pahalı ama emniyetli bir yere mi? Modern teknoloji ve hızlı iletişim olanakları ve bir o kadar da rekabet olan bir piyasada sizin göstermeye çalışıp telkin ettiğiniz bilgi mi yoksa videodan görünene mi insanlar inanır? Neyin tanıtımını yapacaksınız? Her şey dahil ile tesise kapattığınız 2-3* müşteri böyle tesis bulmuşken, hizmet umurunda değilken ne ilgisini çekecek? Peki, tesisler arasında doğal bitki ve hayvan zenginlikleri olan geniş alanlar var mı? Turlar dışında gelen turistin toplu taşıma ile gidip kendi keşfini yapabileceği olanaklar mevcut mu? Daha çok madde eklenebilir ve alt yapıla ile çözümler üretilebilir ama kim ilgilenir? Ama eğer fondan kasıt, batık tesislerin yabancılara çok daha ucuz devri ise bu yol da tutmaz çünkü 1993 de denendi. 2. Müzeler konusu başlı başına bir tez. Ancak bilgi, görgü ve sergileme adına o kadar fazla eksik var ki, gönül ister bakanlık akılcı çözümler getirebilsin. Ana görüldüğü kadarı ile eski tas eski hamam ve değişim olanaklı değil. Bu dalda da pek çok zihni sinir projelerine paralar akıtıldı ve gelinen nokta müze kart ile sınırlandı. Çözüm sizce bu mu? Bakanlık çok basit ancak uygulanabilir ve sürdürülebilir 10-50-100 yıllık projeler yapmalıdır. Sadece turizm veya konaklama tesisleri kısır döngüsünde değil, onunla birlikte temiz hava-su-gıda-enerji kapsamında Anadolu ve Türk kültür zenginliklerini önce kendi halkına tanıtıp bilinç oluşturmak sonra evrensel pazara sunmak için çok teknik çalışmalar yapılmalıdır. Naçizane önerim bu çalışmaların toptan ve popülist yaklaşımla yerine bilim ve akıl ile özenmiş projeler olmasına özen gösterilmelidir. Çok kolay elde edilebilecek ve pratik yöntemler öneriyorum, duyan olur mu? Bugün yapılmakta olan restorasyon ve yeni bulgular çalışmaları külliyen hatalı ve sakattır.

  • Birol ozturk 07.11.2018 - 11:49

    Sn Bakanım Türkiye sadece deniz ve güneşi ile unlu oldu sadece,herhangi bir ülke de uzaktan görebileceğiniz kıytırık tarihi eserler var ama 500 mt.uzaktan bakıyorsunuz bizde taşların icinde ellerinde sprey boya olan tinerci bile görebilirsiniz. 42 senedir sektörün icerisindeyim kimse türkiye de kayak yapılabileceğini bilmiyor bence bakanlık olarak her otelin loby sine kaplıca be kayakla ilgili magazinler konulmali ve hazırlanacak bir video ile bütün otellerde gösterilmesi mecbur olmalı. Yapacak kimse yoksa ben gönüllü olabilirim

  • Hasan Öztürk 07.11.2018 - 07:23

    Kesinlikle dogru, Mehmet bey her konuda dogru bilgi veriyor.

  • öneriler 07.11.2018 - 11:17

    Sayın bakanım; Turizmi Doğallaştırmak lazım. Turisti otellerden çıkartmak lazım. peki nasıl olacak? öncelikli olarak Antalya pilot bölge seçilecek, Kundu Kadriye Belek Bogazkent te konaklama işi yapan 200 İrili ufaklı otel var dıyelım. her 5 otel yakın cevredekı 1 koyu kendıne kardes köy sececek.O köye gunluk tur duzenlemesı yapılacak her otelden bır adet otobus her sabah 10.00 kalkacak ve en yakın köye gidecek o köyde yerinde gözleme yeme imkanı olacak, bazlama yiyecek, tereyağ nasıl yapılıyor gorecek, inekten süt sağmasını gorecek gerekiyorsa kendısı sagacak, seraları gorecek, koylu kadınlarının yaptıgı el işlerini görecek ve alacak, boş zamanlarına köy kadınları el emeği işler yapacak. 5 otel de bu sectıgı köy için gerekli adımları atacak eksiklerini giderecek. turizme yonelık calısmalar yapacak o koylerde. kadınlara gerekıyorsa malzemelerı bu oteller verecek ve kadınlar uretecek turistlerde direk HAND MADE dıye bu urunlerı alacak.. Ayran ıcecek. bu dusuncemız gelıstırılebılır. Sayın bakın bunu uygulayın lutfen.

  • Esma Çakıcı Gökbel 06.11.2018 - 02:25

    Mehmet Bey, Öncelikle yaklaşımız için teşekkür ederiz, iletmek isterim ki Milli Saraylar için de mutlaka bir düzenleme gerektiğini düşünüyorum. Dolmabahçe Sarayı'nı ziyaret etmek istediğinizde , 100 TL yok ise maalesef bunu gerçekleştiremiyorsunuz. Enflasyonun %25 olduğu bir ülkede, giriş ücretinin bu şekilde yüksek olması ve bunu ilettiğimizde, ilgili görevlinin 100 TL 'yi EUR bazında tarafımıza iletmesi ise ironik bir durum. En kısa sürede çözüm bulabilmeniz dileğimle. Saygılar.

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.