Mehmet Ersoy, 2023 turizm hedefinin değişmesiyle ilgili ne dedi?

Mehmet Ersoy, 2023 turizm hedefinin değişmesiyle ilgili ne dedi?

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Turizm Tanıtım Ajansı yasa tasarısının TBMM'de görüşüldüğü saatlerde, Habertürk TV'ye canlı yayın konuğu oldu.


TurizmGüncel

Göreve geldikten sonra Türkiye'nin 2023 turizm hedefini 70 milyon turist, 70 milyar dolar turizm geliri olarak belirleyen Bakan Ersoy, katıldığı programda 11. Kalkına Planı hedefleri doğrultusunda yeni rakamlar telaffuz etti. Ersoy, 11. Kalkınma Planı doğrultusunda 2023  turizm geliri hedefinin 65 milyar dolar, turist sayısının ise 75 milyon olarak belirlendiğini ifade etti. Ersoy, ''Bana sorarsanız 70 milyar doları zzorlamak lazım'' dedi.

‘’Ajans, parayı nereye harcayacağına kendisi karar vercek’’

Yasası Meclis'te görüşülen Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı ile ilgili de değerlendirme yapan Mehmet Nuri Ersoy, yönetimi bakanlık ve özel sektör temsilcilerinden oluşacak Ajansın, sektörde sağlayacağı kaynağı nereye harcayacağına kendisinin karar verceğini söyledi. Ajansın yönetiminde 13 kişinin (tasarıda yapılan değişiklikle sayı 15'e çıktı TG) bulunacağına dikkat çeken Bakan Ersoy, 7 bölgede faaliyet gösteren Bakanlık belgeli tesislerin kendi aralarında yapacağı oylamayla yönetime temsilci göndermesini istediklerini söyledi.

Eğitim ve sağlık tanıtımını da Ajans yapacak

Ersoy açıklamasında ayrıca, eğitim ve sağlık turizmi gibi 'önemli' tanıtım gerektiren konuları da masaya yatıracağını bildirdi. Ersoy, ''Ajansın amacı hem ülkeyi tanıtmak hem de bize yolcu tedariği sağlayan ülkelerde Türkiye'nin markalaşmasını sağlamak. Markalaşma sıkıntımız var. Bir şeyi markalaştırmak istiyorsanız, sürekli tanıtım yapmanız lazım. Sürekli tanıtım yapmazsanız markalaşma değerinizi kaybedersiniz" diye konuştu.

‘’Müze Kartlara bundan sonra zam gelmeyecek’’

Müze Kartlarla ilgili de açıklama yapan Bakan Ersoy, Müze Kartlara bundan sonra hiçbir zamn zam yapılmayacağını belirtti. Müzelerin gelirlerinin yüzde 85'inin yabancı, kalan kısmının yerli turistten elde edildiğine dikkat çeken Ersoy, bu konuda yerli turistin korunması gerektiğini de sözlerine ekledi.

‘’2019’da 51 milyon turist, 35 milyar dolar gelir bekliyoruz’’

2019 yılında 51 milyon turist 35 milyar dolar turizm geliri hedeflediklerini hatılatan Ersoy, ‘’Bu yılı yüzde 12’lik bir artışla kapatacağımızı ve 52 milyon turist sayısına ulaşacağımızı öngörüyoruz.’’ ifadelerini kullandı.

‘’İşini iyi yapanlar 2015 fiyatlarını geçti’’

Rusya ile yaşanan uçak krizi sonrası İşini iyi ve doğru yapan, kurumsallaşmış işletmelerin 2015 fiyatlarını geçtiğini hatta kimisinin bu fiyatların üzerine çıktığını ileri süren Mehmet Ersoy, ‘’ Ama hala yakalamak için uğraşanlar da var. Dolulukta da geçtik hatta. Ben bu sene dolulukların daha iyi olacağını düşünüyorum.’’ dedi.

2023 turist hedefi 75 milyona çıktı, turizm geliri hedefi 65 milyar dolara düştü

11. Kakınma Planı’nda önlerine 75 milyon turist 65 milyar turizm geliri hedefinin konduğunu söyleyen Turizm Bakanı, şunları söyledi:

‘’Ben burada 70 milyar doların zorlanması gerektiğini de düşünüyorum. Zor bir hedef ama yapılması gerekenler var tabi. Bunun için bizim nitelikli turiste dönmemiz gerekiyor. Bugüne biz hep sayıya konsantre olduk. Nitelikli turist konaklama dışı harcaması yüksek olan turisttir. Bu da çok ciddi zihniyet ve vizyon değişikliği gerektiriyor. Söylemesi kolay, yapması çok zor. Bunun için arz odaklı değil talep odaklı turizme geçeceksiniz. ‘Bendeki mal bu, buna göre misafir gelsin’ değil, misafirin isteklerini analiz edip arzınızı da ona göre şekillendireceksiniz. İkincisi, ve değiştirmesi en zor olarak gödüğüm, maliyet odaklı değil gelir odaklı turizm yapmak. Biz hep maliyetlere konsantreyiz ama aslında gelire konsantre olmamız lazım. Üçüncüsü ise günübirlik değil; kısa, orta ve uzun vadeli planlar çerçevesinde hareket etmeliyiz. Bununla ilgili de eylül sonunda turizm master planımızı revize edip açıklayacağız. Son olarak da, geliriniz arttırmak istiyorsanız, maralaşmaya çok ciddi yatırım yapmanız lazım. Markalaşmanızı ne kadar arttırırsanız, satış fiyatınızı da aynı oranda arttırırsınız.

‘’Türkiye Mısır, Tunus ve Cezayir sepetinden çıktı’’

Türkiye’nin turizmde bu yıl bir tık yükselerek Mısır, Tunus, Cezayir sepetinden çıktığın kaydeden Ersoy, ‘’Fiyat olarak da o sepetten çıktık. Ama ‘nereye gelmeliyiz, rakibiniz kim?’ diyorsanız, bunların Yunanistan ve İspanya olması lazım. Bunlar turizm geliri yüksek olan ülkeler.’’ dedi.

‘’İstediğimiz hedefe ulaşamadık’’

Türk Hava Yolları ile Bakanlık arasında yapılan ‘direkt sefer’ anlaşmasının Boeing 373 Max uçaklarının yazılım kaynaklı düşmelerden dolayı yere inmesinden dolayı istenilen hedefe ulaşamadığını belirten Mehmet Nuri Ersoy, ‘’Bu uçaklar yere indi. THY’de bu uçaklardan 22 tane var. Bu da Türk Hva Yolları’nın filosundaki uçakların yüzde 7’sinin kaybetmesi anlamına geliyor. Haftada 70 seferle başlayıp 100 sefere çıkaracaktık ama orda istediğimiz hedefe ulaşamadık’’ diye konuştu.



Bu Haber 11.07.2019 - 11:41:12 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.