Mehmet Ersoy: Tüm sektörün görüşünü alarak yasayı hazırladık

Mehmet Ersoy: Tüm sektörün görüşünü alarak yasayı hazırladık

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, yasanın 9 günlük değil 9 aylık bir çalışmayla hazırlandığını söyledi. Yasayı hazırlarken tüm sektörün görüşlerini aldıklarını ileri süren Ersoy, turizmde başarılı olmuş ülkelerin tamamında bu fonun bulunduğunu belirtti. Ersoy, kendi şirketlerinin Ajansa en çok pay ödeyenlerin listesinin üst sıralarında yer alacağını açıkladı.


Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, turizm kamuoyunda tartışmalara ve eleştirilere neden olan Tanıtım Ajansı ile ilgili Hürriyet gazetesinden Burak Coşan'a konuştu.

‘’En çok gelir elde eden 10 ülkenin 7’sinde Ajans var’’

Turizmde en çok gelir elde eden 10 ülkenin 7'sinde bu tip bir ajansın olduğunu yineleyen Mehmet Nuri Ersoy, ''Her başarılı turizm ülkesinin arkasında turizm geliştirme ajansı var. İlk turizm geliştirme ajansı İtalya’da 100 yıl önce, İspanya’da 37 yıl önce, Fransa’da ise 32 yıl önce, İngiltere’de ise 16 yıl önce kurulmuş. Dubai ve Singapur gibi turizmde başarılı olmuş ülkelerde de bu yapı var. Dubai yaklaşık 22 yıl önce bu yapıyı oluşturmuş. Ziyaretçi sayısını 6.5 kat, turizm gelirini ise 33 kat arttırmış. Singapur da 1964’te kurulan ajans sayesinde turist sayısında 170 kat, turizm gelirlerinde 73 katlık bir artış yakalamış. Biz böyle bir yapıyı kurmak için geç bile kalmışız. Ayrıca yeni bir icat da yapmadık. Türkiye bir deneme tahtası değil. Uygulanmış, başarılı olmuş bir yapıyı Türkiye’ye kazandırdık. Ajansın öncelikli amacı tanıtım. Sonrasında potansiyelin değerlendirilmesi, yeni ürünlerin kazandırılması ve hizmet kalitesinin arttırılması geliyor. Bu üçü aşamalı ve sürdürülebilir şekilde yapılınca lig atlıyorsunuz ve üst sınıfa geçiyorsunuz. Başta yer alan turizm ülkeleri ile aynı lige çıkmak için tek başına gösterdiğin çaba yeterli gelmiyor. Devler ligine çıkmak için ülke bazında tanıtım ve markalaşma yapmalısınız. Bu da ancak birlikte çalışarak olur.” diye konuştu.

''Ajansın ilk yıl bütçesi 125-150 milyon dolar olacak’’

Ajansın bütçesinin ilk yıl için 125-150 milyon dolar arsında olmasını beklediklerini söyleyen Bakan Ersoy, ''Fransa’nın 2019 bütçesi 120, İspanya’nın ise 105 milyon dolar. Türkiye 2019’da 32 milyon dolar harcayacak. Ajans için oluşturulan bütçe 2020 yılında devreye girecek. İspanya, 2020’de ajans bütçesini yüzde 35 arttırma kararı aldı” dedi.

''Tam olarak profesyonel bir yapı kuruldu''

Ajansta tam olarak bir profesyonel yapı kurulduğunu ileri süren Bakan Ersoy, Marmara, Akdeniz ve Ege’den seçilerek yönetime girenlerden 3'ünün 5 kişilik icra kurulunda buluncağını hatırlattı. Ersoy, ''Operasyonları ise profesyoneller yapacak. İhtiyaca göre yönetim kurulu yılda 4-5 kez toplanacak. Yönetim kurulu yıllık bütçeyi ve operasyon faaliyetlerini onaylayacak. Onaylanan faaliyet ve bütçeler, aylık ve haftalık bazda icra kurulu tarafından takip edilecek. Operasyonun sınırlarını da yönetim belirleyecek. Tam olarak bir profesyonel yapı kuruldu ve son nokta özel sektörün çoğunlukta olduğu yönetim kurulu tarafından koyulacak” açıklamasında bulundu.

Belediye belgeli tesisler ne olacak?

Belediye belgeli tesislerin yönetimde olmamalarının da bir tartışma konusu olduğunun hatırlatılması üzerine Ersoy, “Sorunun kökünden çözülmesi gerekiyor. Belediye belgeli tesislere yasada seçme ve seçilme hakkı vermedik. Turizm Bakanlığı’ndan belgeli tesisler bu haktan yararlanabilecek. Diğer işletmelerin de bakanlık belgesi sahibi olması için çalışma yürütüyoruz. İşletme belgesi yönetmeliğinde ciddi sadeleşmeye gittik” dedi. Otellerden ‘madem seçme-seçilme hakkımız yok. Neden bizden ajans için pay alıyorsunuz’ sorusu gelmesi halinde nasıl bir cevap vereceği sorulan Ersoy, şunları söyledi:

Turist ağırlıyorlarsa, turizm sektöründe faaliyet gösteriyorlarsa ajansa pay vermeleri gerekiyor. Konaklama tesislerinin tamamını kısa sürede belgelendirmeyi hedefliyoruz.”

''En çok payı ödeyecek şirketler arasındayız''

Turizm sektöründe hem acente hem de otel ayağında şirketleri olan Bakan Mehmet Ersoy, ajansa ne kadar paya ödeyecekleri ile ilgili soruya ise, “Ne kadar ödeyeceklerini söylemem doğru olmaz. Ancak listede en ön sıralarda yer alacaklarına eminim.” diye cevap verdi.

''Dernek başkanı gelsin deseydik haksızlık olurdu''

Ajansla ilgili en çok tartışılan konuların başında ise yönetim kurulu geliyor. Yapılan eleştirilere cevap veren Bakan Ersoy şunları söyledi:

Yönetim kurulu 15 kişiden oluşacak ve 3 yılda bir seçilecek. Turizm Bakanı, bakan yardımcısı, Turizm Tanıtma Genel Müdürü ve THY Yönetim Kurulu Başkanı, kurulun 4 doğal üyesi olacak. 11 kişi ise özel sektörden gelecek. En çok cirosu olan iki havalimanı grubu İGA ve TAV’dan bir yetkili dönüşümlü olarak yönetim kurulunda yer alacak. Seyahat acenteleri de kendi aralarından seyahat acentesi işletmecisi bir acente sahibini seçip gönderecek. TÜRSAB başkanlık seçimi yapılırken, bir sandık daha kurulmasını istedik. Bu sandıkta da Ajans’ın yönetim kuruluna gönderilecek kişi seçilsin istiyoruz. O kadar çok dernek ve birlik var ki böyle bir yöntem izlemek zorundaydık. Bazı dernek ve birliklerin üye sayısı çok az. Başkanları üyeleri seçiyor. Tüm sektörü temsil etmiyor. Her yıl yeni bir dernek kuruluyor. Dernek sayısı arttıkça yönetim kurulu üye sayısını artıramayacağımız için seçim en demokratik yol. Eğer direk dernek başkanı gelsin deseydik haksızlık olurdu. Buraya gelen her adayın seçilerek gelmesini istiyoruz. Kimseyi dışlamak gibi bir düşüncemiz olamaz. Geri kalan 9 üyeyi ise Türkiye’deki 7 coğrafi bölge gönderecek. Onlar da bölgedeki turizm bakanlığından işletme belgesi sahibi olan işletmelerce seçilecek. Bakanlıktan belgesi olan herkes aday olabilecek. Böylece daha demok- ratik bir şekilde yönetim kurulu belirlenecek. Sadece Marmara ve Akdeniz’e pozitif ayrımcılık yaptık. Bu bölgelerden ikişer kişi yönetimde olacak. Çünkü Marmara toplam yatak kapasitesinin yüzde 40’ına, Akdeniz ise yüzde 35’ine sahip. Bu bölgelere fazla üye verilmesinin tek sebebi bu. Yürülüğe giren bu yasa ile birlikte Turizm Geliştirme Ajansı’nda ezici çoğunluğu da özel sektöre kanunla vermiş olduk.”

''Vergi olsa nereye harcanağına devlet karar verir''

Ajansa şirketlerin aktaracağı paranın ciro üzerinden alınmasının şirketlere zarar verebileceği, cirodan yapılan hesapta şirketin zarar etse bile bu parayı ödemek zorunda kalacağı eleştirileri için de konuşan Mehmet Ersoy, “İstenilen rakamlar büyük değil. Takip ve kontrol için payın ciro üzerinden hesaplanması gerekiyor. Alacağımız payla çok yoğun tanıtım yapacağız. Tanıtımla sezon ortasında yapılan indirimlerin önüne geçersek bile yatırımcı ve işletmeci kâr edecek. Çünkü sadece temmuzda bir otel yüzde 5 fiyat kırarsa tüm sezona etkisi yüzde 1 oluyor. Ayrıca bu paya ‘yeni vergi’ diyenler var. Eğer vergi olsa, verginin nereye harcanacağına direkt devlet karar verir. Burada karar ajansın olacak. Ayrıca kesilen pay gider gösterilip vergiden de düşülebiliyor” dedi.



Bu Haber 19.07.2019 - 10:04:04 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • LEVENT ERDOĞAN 20.07.2019 - 12:49

    NO COMMENT......................................................................................................................................................................

  • Turizimci 20.07.2019 - 09:29

    Sayin bakan bey, sen sahsen daha cok kazanmak istiyorsan reklam icin butun sirket gelirlerini ver daha cok kazan.ben daha cok kazanmak istemiyorum reklam tanitimda ilgimi cekmiyor ve senin hukumetin benim parami zorla gasp ediyor gasp.

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.