'Konaklama sektöründe, düşen kar marjına dayanmak zor'

'Konaklama sektöründe, düşen kar marjına dayanmak zor'
Alaiye Hotels Genel Müdürü Selim Soylu, kar marjlarının düşmeye devam etmesinin kredi kullanan otelciyi zor durumda bırakabileceğini belirtti.


TurizmGüncel

Turizmin her geçen yıl zorlaşan bir sektör olduğunu belirten Alaiye Hotels Genel Müdürü Selim Soylu, gelinen durumda en büyük paya sahip kesimin sektörün içindeki insanlar olduğunu ifade etti. Turizm sektöründe, teşviklerin ve finans sektörünün sağladığı olanaklarla yeni yatırımların devam ettiğini belirten Soylu, "Dolayısıyla konaklama sektörü bir yığılmaya, enflasyona doğru gidiyor. Bir yerde de enflasyon varsa, orada fiyat dengesi bozulur. Paylaşılan misafir sayısı bozuluyor. Bu anlamda da bir ciro kaybı ister istemez yaşanacak" değerlendirmesini yaptı.

Peki bu durum nereye kadar böyle gidecek?

Bu konuda Soylu şunları söylüyor:

BİN NASİHAT Mİ, BİR MUSİBET Mİ?

"Bin nasihat mi, bir musibet mi' diye bir sözümüz var. Sanırım biz bir musibet bekliyoruz. Umarım, yanlış şeyler yaşandıktan sonra aklımızı başımıza almak zorunda kalmayız. Çünkü bu herkes için sıkıntı verici bir durum. 2014 sezonu böyle geçmişken, 2015 için farklı bir beklenti içinde değilim. Şu anda Rusya krizine bağlı olarak çok büyük bir tedirginlik var. Bu ülkeledeki ekonomik sıkıntılar, sadece turizm sektörünü değil, çok sayıda başka sektörü de olumsuz etkiliyor."

TURİZM DİNAMİK BİR SEKTÖR, BİLEŞENLER HER AN DEĞİŞEBİLİR

Geçen yılın aynı dönemiyle kıyaslandığında bu yıl erken rezervasyonların ne durumda olduğuna dair sorumuza ise Soylu, "Ben kendi otellerim adına baktığımda geçen yıla kıyasla bir gerileme görmüyorum ama bunun da bir veri olduğu kanaatinde değilim. Çünkü çok dinamik sektördesiniz ve bileşenleriniz her an değişebilir. Ancak genel olarak öngörümüz 2015'in sıkıntılı geçeceği yönünde" yanıtını verdi.

Selim Soylu, zor bir yıl olacağı öngörülen 2015 sezonunda yöneticilerin nasıl hereket etmesi gerektiği konusunda ise şu noktaların altını çiziyor:

NEREYE BAKARSANIZ MOTOR ORAYA GİDER

"Biz hep iyiyi yönetemeyiz, kötüyü de yönetmek durumundayız. Kriz dönemlerinde, dize vurmayla bu işi çözemeyiz. Biraz daha sakin ve pozitif bir bakış açısı içinde olmmız lazım. İki teker motor kullananlar çok iyi bilir; orada bir sürüş ilkesi vardır “Nereye bakarsanız motor oraya gider. Biz yöneticiler için de aynı durum söz konusu. Biz hep kötüye bakarsak kötüye gideriz."

DÜŞEN KAR MARJLARINA DAYANMAK KOLAY DEĞİL

Düşen kar marjlarına dayanmanın kolay olmadığını belirten Soylu, "Yatırımcılar büyük ölçüde kredi yükü altında. Hepimiz para kazanıp o kredileri ödemek durumundayız. Finansal kaldıraç noktası diye bir şey var. Oraya kadar gelebilir ancak oradan sonrası artık, sektörü farklı noktalara doğru sürükler." değerlendirmesini yapıyor.

Adim Beach adında yeni bir tesis açtıklarını ve bu tesisi Alaiye'den ayrı bir marka olarak konumlandırdıklarını kaydeden Soylu, yeni tesisteki konsept ile ilgili olarak ise şu bilgileri paylaştı:

BU TESİS TÜRKİYE'DE BİR İLK

"2011 yılında Adim Beach Hotel adında bir işletme açmıştık ama satıldı. O günden beri ismimizi muhafaza ediyorduk. Biz de tekrar yeni bir yatırımla 2015'ın mayıs ayında açılıyoruz. Farklı ve özgün bir konseptte iş yapıyoruz. Türkiye'de bir ilk olacak bu tesis. Benzer tesisler var ama bu tesisin bizi farklı kılan özellikleri var. Kadın, erkek ve ortak kullanım için ayrı plaj ve havuzlarımızın olması bunlardan biri. Her şey dahil, alkol hariç bir işletme yapacağız. Tesis, eskiden Jasmin Beach Hotel adıyla hizmet veriyordu. Tesisi satın alıp dönüştürdük. Otel şu anda çok ciddi bir yenilemeden geçiyor. Bu yenileme için ayırdığımız bütçe 5 milyon Euro civarında."

ALKOLSÜZ OTELLERLE İLGİLİ BİLGİ KİRLİLİĞİ VAR

Alkolsüz otellerle ilgili bilgi kirliliği olduğunu belirten Selim Soylu, “Ben din ve dini terimlerin bu işte kullanılmasını doğru bulmuyorum. Bizim konseptimiz, alkol servisi yapılmayan bir işletmecilik."


Bu Haber 25.01.2015 - 12:42:10 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.