Davutoğlu açıkladı: İşte 9 maddelik turizm eylem planı

Davutoğlu açıkladı: İşte 9 maddelik turizm eylem planı
Başbakan Ahmet Davutoğlu, turizm destek paketini açıkladı. Pakette, turizmciye ihracatçı statüsü verilmesinden ecrimisil, tahsis ve pay bedellerinin ertelenmesine kadar çok sayıda madde bulunuyor.


TurizmGüncel

İşte Davutoğlu'nun açıkladığı turizm destek paketi:

1. Türkiye'ye turist getiren A grubu acentelere verilen yakın desteği, tüm dünyadan turist getiren acentelere uygulanacak. Daha önceki destek sadece belli ülkelere dönüktü.

2. Türkiye'ye turist getiren A grubu seyahat acentelerine Kredi Garanti Fonu teminatı ile kredi kullanma imkanı sağlandı. Geçen yıl 13 ülkeden turist getirenlere bu imkan sağlanırken, bu yıl bu sayı 26'ya çıkarıldı. Buna göre, Azerbaycan, Belarus, Kırgızistan, Kazakistan, Özbekistan, Rusya Federasyonu, Türkmenistan, Ukrayna, Almanya , Avusturya, Belçika, Danimarka, Fransa, Finlandiya, Hollanda, İngiltere, İrlanda, İsveç, İsviçre, İtalya, Çek Cumhuriyeti, Polonya, Macaristan, Norveç, Bulgaristan ve Romanya'dan kredi başvuru tarihinden bir önceki yıl, en az 400 bin turist getiren A grubu seyahat acentelerine Kredi Garanti Fonu'nun kefaletiyle 100 milyon TL'ye kadar kredi verilecek.

3. İhtiyaç duyulduğunda, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu tarafından karşılık yönetmeliği uygulanmasına ilişkin kurul kararı alınacak. Turizm sektöründe muhtemel bir daralma, ya da kredilerin geri dönüşünde yaşanabilecek sorunlar söz konusu olduğunda, sektör borçlarının yeniden yapılandırılmasına gidilecek. Tıpkı terör ve doğal afetler gibi. Bu kapsamda, Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan belgeli, yatırım, işletme ve seyahat acentelerinin kullandığı kredilerin geri ödemelerinin ötelenmesine veya yeniden yapılandırılmasına kolaylık getirilecek.

4. Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan belgeli deniz turizmi tesisleri, Ekonomi Bakanlığı'nın teşviklerinden faydalandırılacak. Özellikle üst gelir grubuna hizmet veren kruvaziyer, liman, yat limanı, rıhtım ve iskele ile çekek yerleri gibi deniz turizmi tesislerine yönelik bu çerçevede bir yasal düzenleme yapılacak. Böylece, belgeli deniz turizmi tesisleri, yeni yatırım ve yenileme işlemlerinde, bulundukları bölgelerdeki teşviklerden, tıpkı konaklama tesisleri gibi faydalanacaklar.

5. Bakanlıktan belgeli konaklama ve deniz turizmi tesisleri ihracatçı kapsamına alınacak. Buna göre, Konaklama ile deniz turizmi tesislerinden bir önceki yıl 750 bin dolar ve üzeri döviz getirenler artık ihracatçı sayılacak. Bu şart daha önce 1 milyon dolarken, şimdi 750 bin dolara indirildi. 2009'da yapılan düzenlemeden sadece konaklama tesisleri yararlanıyorken, şimdi deniz turizmi tesisleri de kapsama alındı. Bu kapsama alınan şirketler Eximbank kredilerinden yararlanma, sair bankalardaki kredi işlemlerinden kolaylık, yurt dışı fuarlara katılım desteği, resim ve harçlardan muaf olma gibi olanaklardan doğrudan yararlanacaklar.

6. Çevreye duyarlı tesislere hala verilmekte olan enerji desteğine ek olarak; su, atık su ve katı atık bedellerini bulundukları bölge itibariyle en düşük tarifeden ödeyecekler. Aradaki farkı hazine karşılayacak.

7. Bakanlık belgeli konaklama tesislerinin 2016 ecrimisil cezalarının 1 yıl ertelenmesi ve takip eden 3 yılda 3 taksitle ödenmesi sağlanacak. Bu kolaylık, bakanlık belgeli tesislerin ödediği ecrimisil bedellerine de uygulanacak.

8. Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan tahsisli konaklama tesislerinden alınan 2016 kira bedelleri 1 yıl ertelenecek ve devam eden üç yılda üç taksitte ödenecek.

9. Bakanlık tahsisli konaklama tesislerinden toplam cirolar üzerinden alınan pay bedellerinin 2016 ödemeleri de 1 yıl ertelenecek ve devam eden 3 yılda 3 taksitte ödenecek.




Bu Haber 22.02.2016 - 10:55:26 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • işletmeci 23.02.2016 - 01:57

    bakanlık belgeli işletmeciler ihracatcısayılacakmış ,iyi güzelde , ihracatçı olmak ,devlet tarafından rekabet açısından desteklenmek demektir , şimdi sen turistin içtiği içkiden ötv alırsan bu nasıl bir destek ,buiçkiyi ben içmiyorumki ,oteldeki turist içiyor ,bizde içkideki ötv yi herşey dahil fiyatın üstüne koyup sonra devlete ödüyoruz .sonuç ne turist ötv ödedi , ne alaka adam yabancı , niye ötv ödüyor . sonrada gel rekabet et. nasıl olacak bu iş.ayrıca ,afrikadan hindistandan irandan turist getireceklermiş , bu işi hiç bilmiyenlermi ankarada danışmanlık yapıyor ,hiç pazarın olmayan veya az bir pazarın olan bir ülkeden turist getireceğiz açıkları öyle kapatacağız demek hayal görmektir . bu operasyonlar için uçak ,satış ,tranfer vs alt ve üst yapı hizmetlerinin hazır olması gerekir .böyle bir durum yokki . göreceksiniz russu unutun , avrupalıda şu andan itibaren hiç bir olumsuzluk olmaz ise yüzde 50 az gelecek , sektörün çoğu iflas edecek , benden söylemesi ,turizim geliri bu ülkeye girmez ise , ne sonuçları olur siz tahmin edin.

  • Abdullah Macit 23.02.2016 - 09:51

    Sayın Başbakanım Kimin için bu planı hazırlamış çıkıp söylemelidir ! Sessiz Kalan Türsab Acentelere bu şekilde mi destek olmayı düşünüyor Verdiğimiz Oylara yazıklar olsun. Göz göre göre bizi batıracaklar. Kendi elleriyle turizmi katlettiler şimdi de Otelleri Kurtarma paketi açıklıyorlar ! Zaten İktidar yanlısı bir çok otel ve işletme Aralık ayında İflas erteleme talebinde bulunmuş durumdadır. Gidişat hiç iyi değil, Yaz göründü ortada rezervasyon yok, Kaliteli Müşteri yok,. Otellerin borcunu erteleyerek sadece onlara zaman kazandırmış oluyorsunuz Batışlarına ! Asıl yapılması gerekenleri sayın yazarlarımız aktarmıştı, Muhalif Milletvekilleri şunlar bunlar olmalıdır demişti. Yılda 20 mılyar dolarlık bır ıs hacmı olan Turızm Sektorune sadece 400 500 mılyon dolarlık Kurtarma paketını mı layık gordunuz ? Yazıklar olsun Kultur ve Turızm Bakanımıza da o da bu konularda bılgısız cahıl bır ınsanmıs ! Çıldırmamak elde degıl Expo 2016 ya 100 ulke katılacak dedını suan ımza atan ulke sayısı 25 ı gecmemıs durumda kı bunların ıcınde AB ulkelerınden hangılerı var ıngıltee abd çın hındıstan var mı ? Otelcılerı Kurtarma Paketı yerıne TURISTE TESVIK PAKETI hazırlansaydı da ulkemıze turıst getırmeye yonelık hareket etseydınız ! Ingılız Mussterılere ozel reklam yapsaydınız da dovız gırseydı ulkemıze . yurt dısında yapacak oldugunuz 500 mılyon dolarlık reklam bu yaptıklarınızdan daha yararlı ve uzun vadelı bır ımaj reklam calısması olurdu bunu ben soyleyebılıyorsam dusunebılıyorsam sızler o koltukta neden dusunemıyorsunuz * TURIZM demek OTEL demek degıldır ! Butıkcısı,Marketı,Kuyumcusu,Derıcısı,Havulucusu,Hamamcısı,Tur Tasımacısı, Transfer Fırmaları, Tur Yapan Turcular, Arac Kıralama Fırmaları, bunlar ne olacak bunlara kım destek olacak ? bu kucuk ırılı ufaklı esnaflar batsın yok mu olsun ? Guzelım Ulkemın paraları uc bes zengın otel sahıbını kurtarmaya yonelık yapılmıs durumdadır ! 23 25 tane otelı olanları kurtarma cabası bence bunlar, RUslara guvenerek oteller aldı kredıler ıle sımdıler ıse her pazardan darbeyı yıyınce ıflas erteleme kredı oteleme ısteyenlere yaradı bu ısle anladınız sız onu

  • Turizimci 23.02.2016 - 09:35

    yazilanlarin hic birisi kesin bir sey ifade etmiyor laf olsun diye yapilanlar.400 bin turisti getiren zaten bir kac tane A gurubu acenta var onlar zaten batmazlar . ama orta ve kucuk olcekle yuzlerce acenta var batacak olan .yine zenginin yaninda lar yine buyukleri koruyorlar. 50 bin turist getiren A gurubu acenta ne olacak .? batsinmi ?

  • ilhan 22.02.2016 - 04:27

    otel işletmeleri vergi ve ssk borçlarını nasıl ödeyecek .bakanlıktan belgesi olmayan otelciler yok sayılmış , otellerin yüzde yetmişi belediye belgeli , o işletmeler banka borçlarını nasıl ödeyecek , içkiden alınan ötv ,herşey dahil otel fiyatlarını yükseltiyor ,buna derhal bir çözüm bulunması gerekiyor ,hiçbir turizim ülkesinde rekabeti baltalayan böyle bir vergi yok .vergi ve ssk şirketrlerin üstüne gelirde hesaplara e haciz koyarsa zaten herşey biter .ayrıca ruslar gelemeyecek belki onda biri gelir ,avrupalı da yüzde elli aşağı gözüküyor, kimse bu oranlarda otel açamaz .açsada küllüm zarar eder .herkesin aklını başına toplaması lazım.

  • aliveli 22.02.2016 - 01:15

    Bence bu eylem planındakileri yapana kadar, bu sektöre direkt etki yapabilecek gerçekçi çözüm: 1. hemen Rusya dan özür dileyelim ve kapıları açsınlar Ruslara. 2. hemen Suriye politikasında daha gerçekçi davranalım şahin olmayalım ve batı daki imajımız için çalışalım.

  • Rıdvan Ensari 22.02.2016 - 12:16

    Günaydın Sektörün dinamiklerinden uzak olunca yapmak istedikleriniz hususunda çok çok çok geç kaldınız... Atı alan Üsküdar"ı çoktan geçmiş bizimkiler yeni uyanıyorlar. Destekmiş falan filan ya bırakın bu işleri sizin turizm diye bir derdiniz var mı var ise bu konu ile ilgili yapılacaklar listesini görmek isteriz.

  • KREDİ 22.02.2016 - 12:07

    neyle ödeyecek turizmciler bu kredileri,geliri olmayan giderini nasıl karşılayacak ???

  • Otelcileri Acenteleri Kurtarma Eylem Planı 22.02.2016 - 12:02

    Sayın Başbakanım Yine Hayal Kırıklığına Ugradık ! Bu eylem planı sadece gunu kurtarma projesıdır, turızm camıasını ıkı alana kaydırmıssınız. Turıste Yonelık Tesvıkler Nerede ? Reklam Butcenızı 5 katına cıkartacagız dıye bır sey okumadım neden artırmıyorsunuz ? Irılı ufaklı Ulke ekonomısıne 10 mılyar dolarlık gırdı saglayan bır sektore bu kadarmı destek oluyorsunuz Elınızle Turızmı Baltaladınız Sımdı de destek olarak ucaga yakıt ! Keske ucaga yakıt destegı verene kadar Reklamlarınızı artırsaydınız ! AB ulkelerıne Reklam atagına cıkacagız ulkemızı Expo 2016 yı G20 yı Turıstık Tarıhı guzellıklerımızı tanıtacagız dırek musterıye ulasacagız onların gelmesı ıcın onlara tesvık edecegız deseydınz ya Bu seneyı kaybettıgımız gıbı seneye bı p.h olmaz turızmden Batan Batana Iflas erteleme kararlarıyle bır yere kadar kurtarırsınız ınsanları

  • Avesta 22.02.2016 - 11:56

    Milletin 250 milyon tl siyle turizmcilere kıyak geçilmiş Muhteşem paket !!!İstihdama katkısını sezon açılınca göreceğiz . KDV si yüksek hizmet üretmeliymişiz,kim üretecekmiş?Devletten para bekleyen sektör mi üretecek ?Şimdi de 100 m tl kredi için kıyada köşedeki köylüleri toplayıp yok parasına 400k kotası için ülkeye doldurma yarışına girerler.2017 de ağlamaya devam !!

  • turizmci 22.02.2016 - 11:47

    hala Ruslar gelecek denmesini aklım almıyor.

  • Hasan 22.02.2016 - 11:43

    Dağ fare doğurdu gene

  • onur 22.02.2016 - 11:12

    Arkasi gelme umidi ile, daha somut sahaya etkisi kisa vadede yansiyacak eylem planlari aciklanmali.

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.