Feti Kuyucu

Rusya pazarında 2016 beklentileri

2015 yılına girerken Rusya pazarında sosyo - ekonomik parametreler pazarın aleyhine gelişmişti. Beklentiler pazarda daralma, son dakika ağırlıklı, indirimli ve ıskontolu satışlar oluşacak ve pax kaybı olarak yansıyacaktı.

2015 yılına girerken Rusya pazarında sosyo - ekonomik parametreler pazarın aleyhine gelişmişti. Beklentiler pazarda daralma olması, son dakika ağırlıklı, indirimli ve iskontolu satışlar oluşması ve pax kaybı yaşanmasıydı.

Nitekim yoğun sezon diye adlandırdığımız, ciro ve karlılığın yüzde 85’lerinin oluştuğu mayıs – ekim dönemini tamamlamak üzereyiz. Rusya pazarında rakamsal gelişimlere baktığımızda 2015 Eylül sonu itibariyle bir önceki yılın aynı dönemine göre gelen kişi sayısı 695.834 azalış göstermiş olup, oransal olarak da yüzde 21'lik kayıp söz konusudur. Muhtemelen 2,7 – 2,8 mio Kişi/yıl ile 2015 yılını tamamlayacağız. Bu rakam, 2012 yılı rakamlarına eşdeğer.

Bu gelişim Rusya pazarındaki aktörleri olumsuz etkilemiştir ve yaşanmakta olan son politik/jeopolitik gelişmeler de etkilemeye devam edecek gibi gözükmektedir. 2015 yılı bu pazar için kar yılı değil ar yılı olmaktadır. Ancak bu pazarla o kadar iç içe durumdayız ki, yıllardır büyük bir ticaret ve yaşam ilişkisi  devamlılığı içerisindeyiz. Fırsatta da tehditte de en önce ayrışan bir ülkeyiz.

Şu an bu pazarda dinamikler çok değişken; bir tarafta içsel değişkenler mevcut, ülkenin içerisinde bulunduğu ekonomik ortam, küçülen ekonomi, işsizlik, yüksek devalüasyon ve satın alma gücünde ani azalışlar. Diğer taraftan dışsal değişkenlerde ise Orta Doğu politikaları, güvenlik endişeleri, hala süren Ukrayna gerilimleri vb. jeopolitik riskler... Bu riskler altında 2016 yılına hazırlanıyoruz.

9 Ekim 2015 tarihinde Antalya’da Fiba Banka ve Rusya Federasyonu'nda faaliyet gösteren Grup Finans şirketi Credit Europe Rusya Bank bu konjonktürde turizm sektörü konulu ortak bir bilgilendirme toplantısı gerçekleştirdi.

Bu toplantıda çok değerli bilgiler paylaşıldı. Fiba Banka üst yöneticileri dünya ve Türkiye ekonomisine dair makro bilgiler verdiler. Gözlerimiz ve kulaklarımız Rusya'da faaliyet gösteren bankanın Genel Müdürü Haluk Aydınoğlu'nun Rusya pazarı ve makro ekonomisi hakkında vereceği bilgilerde idi.  

Çünkü Credit Europa, Rusya Federasyonu'nda Türk sermayeli bankalar arasında en yaygın şube ağına ve dağıtım kanalına (120 şubenin üzerinde) sahip olup tüketici finansmanı ve kredi kart pazarında ise en etkin bankalar arasında güçlü bir konumdaydı. Credit Europa, Rusya tüketici davranışları konusunda yüksek gözlemleme yeteneği ve veriye sahiptir. Bunun için bankanın genel müdürünün söyleyecekleri 2016 yılına ışık tutacaktı.

Aydınoğlu, sunuma başladığında kısa bir özet yaptı. Bugünlere kadar gelinen sosyo-ekonomik gelişmelerden ve turizm sektörüne yansımalarından bahsetti.

Ana sebepler olarak;

*Ukrayna gerilimi ve yaptırımlar

*Petrol fiyatlarındaki gerileme

*Yüksek oranlı devalüasyon ve enflasyon

*Satın alma gücündeki azalma

*Kamu çalışanlarına yurt dışı yasağı

*İç turizmdeki artış: Soçi-Kırım

*Vatanseverlik duygusunda yaşanan artış önemli tespitleriydi.

Haluk Aydınoğlu Rusya ‘dan yurt dışına çıkan ziyaretçi sayısında bir önceki yıla oranla 2015 sonuna kadar yüzde 40 lık bir azalış beklediklerini ifade ederek, 2015 Haziran döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre 8,3 mio turistik seyahatten yüzde 33,8 azalışla 5,5 mio turistik seyahat gerçekleştiğini belirtti. Biz özellikle Antalya ve paket tur pazarı olarak baktığımızda Eylül 2015 itibarıyla yüzde 21 kayıp içerisindeyiz.

Aydınoğlu, özellikle 2016 yılında temkinli bir iyimserlik içerisinde olduğunu ancak ülke ekonomisine paralel küçülmenin devam edeceğini öngörmekte ve yüzde 10'luk bir daralmanın da 2016 yılında yaşanabileceğinden bahsetmekte. Bunu da tüketici davranışlarında ve bankacılık işlemlerinde gördüklerini, ayrıca kişi başı harcamalarda da düşüş beklediklerini ifade etmişlerdir. Özelikle Orta Doğu’da mevcut durumun Türkiye’nin cazibesini daha da düşürebileceğinden bahsetti. Dolar/ruble paritesinde ise beklentilerinin 60'lı rakamlar olduğunu, ancak yaşanan devalüasyonunda yüksek oranlı olduğunun da  altını çizdi.  

Buna paralel olası etkilerden söz ederek tur operatörü pazarında konsolidasyonlar/ regülâsyonlar olabileceğinden , küçük tur operatörlerin piyasadan çekilebileceğinden ve online satış kanallarının gelişeceğinden bahsetti. Turistlerin tercihlerinde değişiklikler yaşanabileceği ve yurt içi destinasyonlarının önemini attırdığını ifade etti.

Başlıca önerileri ise,

*Rus tatilciler arasında en fazla tercih edilen ülke Türkiye’nin dost ülke imajını arttırmak,

*Rus tatilciler için satın imkânları ve cazibesini iyileştirmek,

*Tüketici tercihindeki değişimleri ve tur operatörlerinin dağıtım kanalı seçeneklerini takip etmek.

*En önemlisi ise Rusya iç pasaportla Türkiye’ye seyahat imkânının sağlanılması olmuştur.

Aydınoğlu daha birçok rakamsal veri ile Rusya ve pazar hakkında güncel ve kaynağından bilgiler verd,. Bu toplantıda ne yazık ki bu bilgileri dinlemeye gelen AKTOB ve POYD üyelerini gözlerimizle aradık. Bilgi çok kıymetlidir. Hele hele kaynağından ve yaşanmakta olan bilgiler ise karar almamıza strateji belirlememize çok katkı sağlamaktadır.

Kısacası;

Rusya pazarında, 2016 yılında 2015 rakamlarını baz alıp risk ve fırsatları unutmayıp stratejimizi ona göre belirlemeliyiz. Daha etkin ve sürekli pazarlama (güçlü ve yetkin pazarlama kadroları ve insan kaynağı demektir) ayrıca yükselen diğer pazarlara ikame olanakları, mevcut pazarlarda ise tutundurma/geliştirme çalışmaları bugünden başlamalı.

Bu Makale 13.11.2015 - 23:06:05 tarihinde eklendi.


Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.