Feti Kuyucu

2022 yaz sezonuna dönük beklenti yüksek

2022 yaz sezonuna dönük beklenti yüksek

Geçen hafta Antalya’da Bankalar Birliği ve ATSO koordinasyonunda iş insanları toplantısı vardı. İş insanları yaşadıkları önemli sorunları Bankalar Birliği Üst yöneticileri ile paylaştı ve katılımcılar da dikkatle dinledi not alıp desteklerini ifade ettiler.

2022 yazına dönük olarak turizm ve turizm gelirleri beklentisi tüm paydaşlarda ana gündem, daha önemlisi ise bölge turizm paydaşları bahar gibi sezon beklerken ekonomi yönetimi de turizm gelirlerine önemli oranda bel bağlamış durumdadır. Yaz tatilinin Akdeniz Çanağı’ndaki en önemli destinasyonlarından Antalya’nın sağlayacağı döviz girişi ve gelirleri dikkatle izlenecek. Yaz öncesi moraller ve beklentiler yüksek. Ancak sezon öncesi hazırlıklarda da son iki yılın yorgunluğu ve nakit açığı bilinen bir gerçek. Bu ihtiyaçların özellikle finansal piyasalardan (Bankacılık sisteminden) sağlanılması uluslararası rekabetçiliğimizi destekleyecektir.

Şöyle ki; döviz kurundaki yüzde 60’a yakın artışlar veya TL‘nin yüksek oranlı değer kaybı ve daha yüksek oranlı artan tüm operasyonel girdiler katma değer marjını aşağı çekebilir. Çok dikkat edilmesi gereken bir sürece girebiliriz.  

Yüksek beklenti oluşan Turizm Sektöründe ilerleyen dönemde baz senaryo  (2019)  gerçekleşse bile  karşımızda sorunlarla uğraşan bir sektör görebiliriz. Bir taraftan döviz girdisi sağlamış diğer taraftan artan fiyatlar nedeniyle maliyet baskısı ile hedef operasyonel karlılığa ulaşamamış bir sektör olabilir. Bu duruma da hazırlıklı olunmalı. Fiyatlama ve etkin maliyet yönetimi önümüzdeki dönemin en önemli riski olacaktır. Tüm paydaşlar ve özellikle konaklama tesisleri bu duruma hazır olmalı ve bu senaryolara strateji geliştirmeli.

Tüm bu kriterlerin başında maliyet tarafında kurların nasıl seyredeceği çok önemli parametre uygulanan kur rejiminde şuan oluşan fiyatlar; dolar' da  13,50 - 13, 80 bandı, euro'da 15.50 - 15, 75  € bandı arasında dalgalanıyor ve sabit bir yapı var. Ekonomi yönetimi tarafından uygulanan politikalar ve finansal ürünler çerçevesinde  olağanüstü durum olmazsa böyle gidecek gibi görünüyor.

Yaz aylarında ve yüksek sezonda bu sabit kur devam ederse operasyonel karlılıklar etkilenir. Çünkü maliyet tarafındaki artışlar kurların artışı üzerinde kalmaya devam edecek görünüyor. Parite riskini de göz ardım etmemiz lazım. Özellikle seyahat endüstrinin temel maliyet bileşeni olan ulaşım yani petrol başta olmak üzere diğer konaklama girdilerinde fiyat artışları riski devam ediyor. Ayrıca dış kaynak sağlayıcı sektör oyuncularında klasik algı başladı! 

 "TL büyük değer kaybetti. Türk otelleri fiyatlarını düşürmeli ve buna baskı yapılmalı"

Döviz fiyatlarındaki sabiti baskı, buna paralel yüksek oranlı maliyet yansıması ve klasik tur operatörü davranışı " yönetilmesi gereken en önemli risklerin başında geliyor.

Konaklama tarafında beklenti ve umut yüksek, işler hesaplar oldukça karışık. Karlılık mı nakit akışı mı yine gündem olacak. Bazı tesisler 2 yıl aradan sonra her şey baz senaryoda giderse belki defa tesislerini açacak belki de ikinci ANEX tesislerini ilk defa açacaklar.

Sorunlar çok; sezona hazırlık ekipman ve sarf malzeme temini, sezonsal personel temini ( en çok zorlanılan konu bence) , sezon öncesi işletme sermayesi gereksinimi (KGF destekleri burada çok önemli) belli başlı ana işletmesel sorunları oluşturuyor. Ayrıca konaklama fiyatlamaları da en önemli belirleyiciliğini koruyor, tüm yöneticiler taktiksel arayış içerisindeler. Maliyet baskısı fiyatlamayı ve hareket kabiliyetini zorlaştırıyor. Ancak bilinen bir gerçekte tüketicide fiyat artışlarının farkında özellikle yabancı misafirler bütçelerini bu fiyat artışlarına göre ayarlamaya başladılar, sorun burada paylaşımın adil olup olmayacağıdır. Kaynak sağlayıcılarla hizmet vericiler arasında win win olmalı ve sürdürebilinir değer paylaşımı benimsenmelidir.

Her şey yolunda giderse riskleri en çok yönetmesi gereken sektör konaklama olacaktır.

Konaklama sektöründe işler daha zor görünüyor. Doğru fiyatlama ve etkin maliyet yönetimi en önemli öncelik bu ana değişkenler operasyonel kar/zarar üzerinde direkt baskı yaratacak.

Tur operatörü ve diğer paydaşların birlikte kazandığı güçlü iletişim, anlaşma ve yapıcı yaklaşım şart.


Bu Makale 22.02.2022 - 10:55:19 tarihinde eklendi.


Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.