Feti Kuyucu

Resort turizmde fiyatlar ve doluluklar

Resort turizmde fiyatlar ve doluluklar

Resort turizm dendiğinde Türk Rivierası ve Antalya hemen akla gelir. Veriler Antalya üzerinden okunmaya ve anlaşılmaya çalışılır.

Yıllardır rakamları/kaynak piyasaları takip eden, tecrübeleri doğrultusunda yorumlamaya çalışan bir kişi olarak pandemi sonrası sektörün küresel geri dönüşüne hep birlikte şahit olduk umutlar arttı.

Ancak yakın coğrafyadaki savaş tüm beklenti ve hesapları alt üst etmiş moralleri bozmuştu. Fakat 2022 sayısal kapanışlar ve gelir tarafında memnuniyet oluşturmuştu.

Her şeye rağmen sektör açısından 2023 yılının iyi geçeceği bekleniyor ve sinyallerde o yönde geliyordu. Ocak - Haziran rakamları umutların realize olduğunu gösterdi. Ancak bazı tesislerde hem doluluk hem de gelir bacağında sorunlar konuşulmaya başlandı.

Küresel enflasyonun yanında küresel piyasalardan olumsuz bir şekilde ayrışan ülkemizde fiyat artışları maliyetlemede aşırı belirsizlik oluşturdu. Kurlardaki baskı da ilk beş ayda sektör açısından sorun oldu.

Mayıs seçimleri sonunda politika değişikliği ile kurlarda yukarı yönlü salınım başladı ve yüzde 40’lara yakın bir artış yaşandı. Bu durum, sektöre maliyetleri dengeleme fırsatı verdi. Diğer taraftan küresel enflasyon ve kaynak pazarlarda fiyat artışları, satın alma gücünde zayıflığı neden oldu. Türk Rivierası’nın misafir profili orta ve orta alt segment olduğu için burada etkileşim daha yüksek oranlı oldu. Tüm bu gelişmelere rağmen Avrupa pazarı beklentileri karşıladı ancak esas sorun Ukrayna - Rusya pazarındaki potansiyel kayıplardı. Ayrıca yaptırımlar lojistik sorunları ve uçuç maliyetlerini ciddi oranda arttırdı. Bu durum da tüketiciye ilave maliyet olarak yansıdı.

Özellikle resort turizmde Rusya ağırlığı son 15 yılın bir gerçeği. Rusya-Ukrayna savaşı hesapların ve stratejilerin yeniden yapılmasını zorunlu kıldı. Özellikle son iki ayda gelir ve doluluk kayıpları çok konuşulur oldu.

Burada güçlü kaynak pazarda satın alma gücü kayıpları İstatistikleri bize ışık veriyor.

Ekte ruble/euro parite gelişimi var. Bu tablo özellikle son dakika satışlarında tüketici aleyhine bir bozulmayı net bir şekilde gösteriyor.

Tabloyu yorumlarsak, bir Rus misafir;

-EB döneminde (Kasım 2022) 1000 euro bütçeli tatil için 63 bin ruble,

-Ocak 2023’te 1000 euro bütçeli bir tatil için 74 bin ruble,

-Mart 2023’te 1000 euro bütçeli bir tatil için 84 bin 500 ruble

-Mayıs 2023’te 1.000 euro bütçeli bir tatil için 84 bin 750 ruble

-Bugün ise 1000 euro bütçeli bir tatil için 100 bin ruble ödemek zorunda kalacaktır.

Bu simülasyonda EB indirimleri hiç dikkate alınmadan sadece parite etkisi dikkate alınmıştır. Rusya pazarında erken tatil satın alan tüketiciler oldukça avantajlı yaz tatilini yapmaktadırlar.

Bu durumda Türk Rivierası, Antalya Bölgesinde stres yaratıyor. Doluluk/gelir kaybı kaygısı ile fiyatlar revize ediliyor ve bu revize daha çok low cost tesislerde öne çıkıyor. Ayrıca nakit döngüsü yeterli olmayan tesisler de buna ayak uyduruyor.

Dirençli, fiyat/hizmet kalitesi dengeli ve konumu/marka gücü yüksek tesisler bu süreci yönetmede oldukça deneyimlidirler.

Turizmin geleceği için güçlü yönetimler ve stratejiler oluşturmak zorundayız. Artık nakit akışına dayalı karar süreçleri ve politikalar sürdürülebilir değildir.


Bu Makale 25.07.2023 - 16:20:46 tarihinde eklendi.


Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.