Sıcak sermaye Dubai’den Türkiye’ye kayacak, hazırlıklı olalım

Sıcak sermaye Dubai’den Türkiye’ye kayacak, hazırlıklı olalım
TYD Başkanı Murat Ersoy, basın toplantısında yaptığı konuşmada Türkiye’nin turizm potansiyeliyle ilgili de bilgiler verdi.

 
Eda Özsoy – Turizm Güncel

Dubai’den sonra  en karlı yatırım Türkiye'nin görüldüğünü kaydeden Murat Ersoy, basın toplantısında şu ayrıntılara değindi;

“Turizm yatırımcılılığı artık büyükşehir otelciliğiyle tanışıyor. Büyükşehir otelciliğinde 12 ay turizm yatırımı yapıyorsunuz. İşletme maliyetleri düşük, doluluk oranları yüksektir. Bu yaptığınız yatırımın geri dönüşünün süratli olmasını sağlıyor."

KENDİ İSMİNİZLE OTELİ NASIL SATARSINIZ?

"Örneğin biz 10 yıl öncesine kadar ITB Berlin’e giderdik. Geceliği 250 Euro’ya zor otel bulurduk. Neden, 5 yıldızlı otelimizi 50 Euro’ya pazarlamak için. İşte şehiriçi otelciliğinin farkı burada. Rezervasyon yaparken ne yapardık? Uluslar arası zincir markalardan birine yer ayırttırırdık. Neden, süprizle karşılaşmamak için.. Şehir merkezi otelciliği yaparsanız, bu unsur öne çıkıyor. Bu otelcilikte marka bilinirliği çok önemli. Bu nedenle marka bilinirliğiyle ön plana çıkmak çok önemli bir unsur. İkincisi geniş satış, dağıtım ağlarına dahil olmak. Kendi isminize bir otel kurdunuz. Bunu dünyanın hangi yerinde satacaksınız? Dünyanın büyük dağıtım sistemlerinin içine girmek zorundasınız. Bunu yaptığınızda doluluk oranınız yükselecek, ikincisi fiyat ortalamanız yükselecek. Şehir otelciliği asla duygusal davranmamız gereken bir dal. Bu nedenle mutlaka, uluslar arası bir zincirle anlaşmak çok çok önemli."
 
TÜRKİYE, DENİZ KUM GÜNEŞ DÖNEMİNİ GEÇTİ

"Bu nedenle Türkiye, deniz kum güneş dönemini geçti. Bu deneyimle ciddi otel yatırımcıları yetiştirdi. Çok ciddi tecrübeler kazandı. Artık bu yatırımcılar, büyükşehir otelciliğine girmeye başladı. Bunun için Türkiye’de yeni trend büyükşehir otelciliği."

"Örneğin araziniz var ama paranız var mı? Burada yine zincir markaların bilinirlik şemsiyesi altına girmek ön plana çıkıyor. CATHİC’in en büyük özelliği ne? Sadece uluslar arası yatırımcılar gelmiyor, finanscılar da geliyor. Eğer uluslarası yatırımcı şemsiyesi altına girerseniz size bir garanti veriyor."

SICAK SERMAYE İÇİN OTURUP BEKLEMEYELİM

"Dubai’nin modası artık geçti. Sıcak sermaye yeni yatırım alanı arıyor. Türkiye’ye üçüncü havalimanı çok büyük bir transit yolcu potansiyeli getirecek. Türkiye, şu anda şehir içi otel yatırımı yapmak için uygun en cazip ülke. Biz Türk yatırımcıların bu sermaye buraya geldiğinde hazırlıklı olmamız için, oturup beklememiz lazım. Mümkün olduğunca çok yatırımcıyı CATHİC’e dahil etmemiz gerekiyor."

TURİZM SEKTÖRÜNDE KAPALIÇARŞI YARATALIM

"Size şöyle bir örnek vereyim. Türkiye’de altın nerede satılıyor; Kapalıçarşı’da.. Biz de turizm sektöründe bir Kapalıçarşı yaratalım. Türkiye’de şehir içi otelcilikte öne çıkan Rixos ve Marmara otelleri var. Ama ilk önce birçok markanın oluştuğu Kapalıçarşı’yı kurmak zorundayız. Daha sonra kendi markalarımızı ön plana çıkaracağız."

RESORTTE MARKANIZI İSMİNİZ ÜZERİNDEN YAPABİLİRSİNİZ ANCAK ŞEHİRCİLİKTE OLMAZ

Murat Ersoy, bir soru üzerine “Resort otelciliğinde kendi lokal markanızı kendi isminiz üzerinden yapabilirsiniz. Ancak şehir otelciliğinde çok fazla münferit seyahat eden işadamı var. Bu nedenle uluslar arası markalarla işbirliği yapmak çok çok önemli” dedi.


Bu Haber 22.04.2014 - 11:45:35 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • Kemal Etikan 23.04.2014 - 09:38

    Murat Bey iyi konuşmuş, güzel konuşmuş da, ne zaman hangi tecrübeyle şehir otelciliği uzmanı olmuş onu anlayamadık. Bizim bilmediğimiz şehir otelleri var ya da aile acentalarının şehir otelciliğinde büyük işleri mı var? Kulaktan dolma bilgilerle, teori üretmek kolay...

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.