Mehmet Ersoy Etstur'un yeni döneme dair planlarını anlattı

Mehmet Ersoy Etstur'un yeni döneme dair planlarını anlattı
Etstur Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ersoy, turizm sektöründeki gelişmeleri ve yeni projelerini Turizm Güncel'e değerlendirdi.


Eda Özsoy - Turizm Güncel

Mehmet Ersoy ile yaptığımız röportajdan satırbaşlarını sizlere aktarıyoruz

YURTDIŞI TURLARDA PARA KAZANAN OLMADI!

Mehmet Bey bu yıl özellikle yurtdışı turlarda büyük bir rekabet yaşandı, fiyatlar aşağıya çekildi. Bu rekabet sizi nasıl etkiledi?

Yurdışı turlarda bu yıl hiçbir tur operatörü para kazanamadı maalesef ama zamanla pazarın oturacağını düşünüyorum. Çünkü kötü oyuncular ayrıldı, riskler azaltıldı. Rekabetle bu iş nereye kadar? Bir yıl mı iki yıl mı? Biz, önümüzdeki seneden itibaren koltuk bazlı operasyona ağırlık vereceğiz. Charter operasyonları azaltacağız.

PAZAR BÜYÜMEZ AMA BİZİM PASTA PAYIMIZ BÜYÜR

Piyasadaki rekabetle ilgili sizin kamuoyuna bir çağrınız olacak mı?

Biz piyasa yapıcı değiliz. Biz kendi politikamızı açıklıyoruz, yolumuzu çiziyoruz, katılan katılıyor, katılmayan katılmıyor. Kimin ne yaptığı bizi çok ilgilendirmiyor açıkçası.. Değişen piyasa koşulları çerçevesinde koltuk risklerimizi azaltıyoruz. Bu riskler azalınca fiyat kırma yarışına girmeniz gerekmiyor, çünkü riskleriniz azalıyor.

Ama birçok oyuncu da geri çekildi bu yıl.. Bu yüzden yurtdışında yeniden büyüme bekliyoruz. Yurtdışı turlar büyümez de bizim pasta payımız büyür diye düşünüyorum.

Sektörün önemli oyuncuları şirket bazında kendilerinin denetlenmesini istiyor? Siz ne düşünüyorsunuz?

Ben artık bizi denetleyin demiyorum. Çünkü demekten yoruldum. Ben yıllardır bunu söylüyorum.

ŞAPKAYI ALIP GİTSEK NE OLACAK?

Tur operatörleri denetlenmiyor mu?

Denetimden kastımız aslında bu değil. Biz bir banka gibi kamuya ilan verip, erken rezervasyonda para topluyoruz. Şapkayı aldık gittik, ne olacak? Hiçbir denetim yok. Sıfır denetim. Benim rahatsız olduğum konu bu.. Örnek vermek gerekirse yılda 400 - 500 milyon para topluyorum. Kimse bana ne yapıyorsun demiyor. Ancak art niyetli olduğumu düşünün, çok büyük kaos olur.

Son zamanlarda küçük örnekler yaşandı bu konuda...

Evet birkaç tane küçük örnekler oldu ama Rusya’da bu tarz büyük örnekler görüyoruz. Bu insanları tatilden soğutur.

BİZE SIRA GELMİYOR

Bu anlamda sektörün kamuyla bağlantısında mı sorun var? Derdinizi anlatamıyor musunuz?

Kanunda değişiklik gerekiyor. O kadar çok kanun var ki, sıra gelmiyor sanırım. Birçok formül bulunabilir.

ACENTE İLE TUR OPERATÖRÜNÜN AYRIŞMASI GEREKİYOR

Sizin özellikle benimsediğiniz bir model var mı?

Bizim benimsediğimiz modelden çok, Türkiye Avrupa’ya entegre bir ülke. Buna göre bir model düşünülmesi gerekiyor. Bu ülkelerde uygulanan benzer bir sigorta sisteminin gelişmesi gerekiyor. Bu da teminatlandırma demektir. Kamuya açık para topluyorsanız belli bir teminatlandırma sistemine geçmeniz gerekiyor. Acente ile tur operatörünün ayrışması gerekiyor.

Borsaya kota değiliz biz, biliyorsunuz. Siz birçok basın toplantısına katılıyorsunuz. Burada ‘şu kadar büyüme hedefliyoruz’ şeklinde açıklamalar oluyor. Bunların hiçbiri gerçek değil.

BUGÜN HAREKETE GEÇSEK ÜÇ AYDA AÇILIRIZ

Sizin borsaya dahil olma gibi bir niyetiniz var mı?

Bunu şartlar gösterir. Biz her zaman hazırız. İki yıldır bütün altyapımız buna göre kuruldu. Biz bugün harekete geçsek, üç ayda açılırız.

Bir de internetle ilgili yatırımlar son zamanlarda çok fazla arttı. Bu konuda yeni yatırımlarınız olacak mı?

Biz mevcut yatırımımızı geliştiriyoruz. Biz en fazla yazılım yatırımı yapan grubuz Türkiye’de.. Yazılım tarafı 100 kişiyi geçti, satış bölümü de 200 kişiyi geçti. Açık ara en büyük kadro bizde şu anda…

TÜRKİYE ONLİNE'A HENÜZ HAZIR DEĞİL

Misafirler online ve interneti bilgilendirme amaçlı kullanıyor ama Türk insanı karşısında birini görmek ya da duymak istiyor. Tatil dışında biliyorsunuz bir sürü online satış markaları var. Bunlar son bir yıldır offline ilanlara ağırlık vermeye başladılar. Demek ki online’a Türkiye henüz hazır değil. Biraz uzun vadeli düşünmek gerekiyor.

Ayşe teyze buzdolabının üzerindeki ekrandan ekmek siparişi verdiği zaman bu konudaki altyapı tamamlanmış olacak. Bunun 10 yılı var.

GERÇEK HEDEFİMİZ YÜZDE 20 BÜYÜME

Bu yıl iç Pazar kurtarıcı oldu. Önümüzdeki yıl sizce nasıl olacak?

İç Pazar özellikle Ege için kurtarıcı oldu ama Antalya için değil... Bu yıl biz daha da büyüyeceğiz. Biz geçen yıl ciro olarak yüzde 17 oranında büyüdük.. Bazı hedefler açıkladık ama bu hedefleri geçeceğimize inanıyorum. Yüzde 15 büyüme rakamını biz temkinli açıkladık. Bu yıl bütün kanalları açık tutacağız, gerçek hedefimiz yüzde 20’lere varmak ama temkinli bir açıklama yapmayı tercih ediyoruz.

Etstur olarak globalleşmeyi düşünmüyor musunuz?

Elbette düşünüyoruz ancak bu zaman alacak. Bununla ilgili bir programımız var, takip ediyoruz. Gerçekleştikçe sizinle paylaşacağız. Hem de uzun vadeli değil daha kısa vadeli bir proje olacak.


Bu Haber 23.11.2014 - 20:06:05 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.