Lahey Müşavirliği araştırdı: Türkiye Hollanda'da nasıl bir strateji izlemeli?

Lahey Müşavirliği araştırdı: Türkiye Hollanda'da nasıl bir strateji izlemeli?
Lahey Kültür ve Tanıtma Müşavirliği tarafından yapılan Hollanda pazarı araştırması önemli veriler sunuyor. 2013 yılında geçen yıla kıyasla yüzde 2,81'lik artış kaydedildiği belirtilen araştırmada, Türkiye'nin bu pazarda, deniz - kum - güneş, kültür ve wallness turizm çeşitleri ile büyüyebileceği kaydediliyor.


TurizmGüncel

Kültür ve Turizm Bakanlığı verilerine göre  2013 yılının ilk 11 ayı itibariyle Hollanda’dan Türkiye'yi ziyaret eden yabancıların  sayısında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2,81’lik bir artış sağlandı. Geçen yıl aynı dönemde Türkiye’yi ziyaret eden Hollandalı sayısı ise 1 milyon 245 bin iken, bu yıl bu sayı 1 milyon 290 bin oldu.

TÜRKİYE'NİN HOLLANDA'DAKİ PAZAR PAYI YÜZDE 3,8

Hollanda’nın turizm istatistiklerini hazırlayan GfK pazar araştırma şirketinin verilerine göre de, Türkiye’nin Hollanda pazarındaki payında yükseliş olduğu görülüyor. Türkiye, 2005 yılından bu yana pazarda küresel krize rağmen devamlı yükseliş içerisinde oldu. 2013 yılında Türkiye’ye gelen Hollandalı’ların sayısında artış olduğundan 2014 rakamlarının 2013 rakamlarının da üzerinde gerçekleşmesi bekleniyor. Türkiye’nin Hollanda turizm pazarındaki son 5 yıldaki payındaki değişiklikler ise şöyle:

Turkiye

2009

2010

2011

2012

2013

Pazar Payı

% 3.7

% 4.4

%4,5

% 4,25

% 4.25


Hollanda’dan yurtdışına yapılan 18.6 milyon seyahatin ülkelere göre dağılımına bakıldığında en çok seyahatin sırasıyla Almanya, Fransa, Belçika, İspanya, Avusturya, İtalya, Türkiye, İngiltere ve İskandinav ülkelerine gerçekleştiği görülüyor. İlk sıraları paylaşan ülkelerin Hollanda’ya komşu ülkeler olduğu göz önüne alındığında Türkiye’nin  Hollanda pazarında uçakla seyahat edilen destinasyonlar arasında  İspanya’dan sonra 2. pazar olarak yer aldığı görülüyor. Her iki Hollandalıdan biri İspanya’yı her üç Hollandalı’dan biri Türkiye’yi deniz turizmi için en uygun ülke olarak düşünüyor.
 
TÜRKİYE, HOLLANDA TURİZM PAZARINDAKİ EN ÖNEMLİ MARKALARDAN BİRİ

Türkiye’nin uçakla seyahat edilen destinasyonlar arasında İspanya’dan sonra 2. sırada yer alması, Hollanda turizm pazarının en önemli markalarından biri olduğunu gösteriyor. Özellikle rakip ülkelere göre kaliteIi turizm ürünlerini uygun fiyatla sunması, Türkiye'yi Hollanda'da Akdeniz bölgesinin en önemli destinasyonlarından biri haline getiriyor. 

HOLLANDALILARIN TÜRKİYE TATİLİNİN ÖZELLİKLERİ

Türkiye, Hollanda pazarında uzun tatil ülkesi olarak tanımlanıyor. Türkiye tatilleri de çoğunlukla 8 gün ve üstü olarak gerçekleşiyor. Yurtdışına çıkan Hollandalıların en fazla ilgi duyduğu turizm türü ise deniz turizmi.

Türkiye Hollanda’nın en popüler deniz turizmi ülkelerinin başında geliyor. Ancak, Türkiye tatillerinin özellikle güneş-deniz-kum olarak tanımlanan turizm türüne yönelik olsa da son yıllarda, ülkemize yönelik kısa turlar, kültür turları, wellness tatilleri satın alma eğiliminde bir artış olduğu olduğu gözleniyor.

Lahey Kültür Müşavirliğince gerçekleştirilen bir araştırmada, Türkiye'nin sahip olduğu güçlü imajı belirleyen unsurlar olarak uygun iklim, mutfak kültürü, üst düzey konaklama tesisleri ve tesislerde sunulan hizmetin kalitesi ile ulaşım kolaylıkları gibi unsurlar ön plana çıktı.

Kültür turizmi gözönüne alındığında ise Hollandalı tatilcilerin yaklaşık yarısı önümüzdeki 3 yıl içeresinde bir kültür tatili yapmayı planladıklarını ve bu tatil türü için Türkiye’yi çekici bulduklarını belirtiyorlar. Ancak, kültür tatili yapmayı planlayan Hollandalıların yarısından fazlası tatillerini Türkiye’de geçirmeyi düşünmüyor. Yüzde 17’si ise Türkiye’yi bir kültür tatili destinasyonu olarak düşünmüyorlar.

Sağlık turizmine bakıldığında ise Türkiye uçakla gidilen destinasyonlar arasında en uygun wellness turizmi ülkesi olarak görülüyor.

Türkiye'ye bir kez gelen Hollandalılardan yüzde 80’i ikinci bir ziyaret yapma planı ile Türkiye'den ayrılmakta ve yüzde 85’i Türkiye'yi yakınlarına tavisye edeceğini belirtmekte.

Hollandalı turistlerin muhtelif turizm çeşitleri açısından değerlendirmeleri özetlemek gerekirse; yüzde 86’sı deniz turizmi için, yüzde 75’i kültür turizmi için, yüzde 75’i ise wellnes ve spa tatilleri için Türkiye'yi çok çekici buluyor. 

ÇEŞİTLİ REKLAM MECRALARINDA ÇOK YÖNLÜ TANITIM YAPILIYOR   

Lahey Kültür ve Tanıtma Müşavirliği, yazılı basın, sektör dergileri, televizyo ve internet gibi çeşitli alanlarda tanıtım çalışmaları yapıyor. Turizm, eğlence ve dinlence amaçlı bir boş zaman etkinliği olmakla birlikte, günümüzde kültürlerarası etkileşimin en önemli olgusu haline geldiğinden tanıtım ve iletişim çalışmalarımızda çok yönlü bir yaklaşım içerisinde olmaya özen gösteriliyor. Bu bağlamda, geleneksel ve modern sanatlar, müzikal etkinlikler, gastronomi, sinema, somut ve somut olmayan kültürel miras unsurlarımızın tanıtılması ve buna yönelik iletişim ortamlarında bulunmaya önem veriliyor. Türkiye hakkında bir çok turizm olanaklarına sahip  bir ülke imajının gelişmesine yönelik olarak tanıtım ve iletişim çalışmaları sürdürülüyor. Bu bağlamda, tematik kampanyalara, mega etkinliklere vurgu yapılarak farkındalık düzeyini artırmaya yönelik bir perspektif ile çalışılıyor. Türkiye’nin rakip ülkelerden ayrılan özellikleri, konukseverlik, otantiklik, kültürel çeşitlilik, iklim ve doğal güzellikler, modernlik ve dinamizm gibi temalar ile sunulmaya çalışılıyor. Türkiye'nin bütün turizm ürünleri Hollanda turizm pazarının farklı segmentlerinde yürütülen çalışmalarda tanıtılmaya çalışılıyor. Bu kapsamda 2013 yılında Kırmızı Lale Film Festivali isimli Türk filmleri festivaline destek sağlandı. Ayrıca "Türkiye: Avrupa Uygarlıkları Beşiği" başlıklı, Unesco Dünya Mirasları Listesinde yer alan ören yerlerine ilişkin bir prestij kitabının hazırlık çalışmaları tamamlandı. Söz konusu kitap 2014 yılında baskıya verilerek tüketicinin beğenisine sunulacak. Ayrıca Maak Kennis met Turkije isimli Hollanda dilindeki dergi formatındaki broşürümüzün içinde bazı pratik bilgiler ile görseller güncellenerek yeniden basıldı. Müşavirliğin Hollanda dilindeki websitesi de yine aynı şekilde hem görseller hem de bilgiler yepyeni bir konsept ile yenilerek hizmete girdi. Yine aynı bağlamda Müşavirlik, Facebook sayfasından da aynı konsept ile uyumlu bir kampanya yürütülmekte olup beğeni sayılarının arttırılmasını planlıyor. 

Bunlara ek olarak yıl boyunca önde gelen basın kuruluşlarından gazetecileri Türkiye'de ağırlanarak destinasyonlar hakkında tanıtıcı yayınların yer alması sağlandı.

2014 YILINDA YAPILAN ÇALIŞMALAR  

2014 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın politikalarının bir gereği olarak, dijital tanıtım kampanyalarına daha fazla ağırlık verilecek. Özellikle kısa süreli,  niş pazarlara yönelik tatil kararlarının alınmasında internet artık en önemli bilgi kaynağı haline geldiğinden, bu pazarlarda Türkiye farkındalığının artması için  sosyal medyanın sunduğu olanaklardan geniş bir şekilde yararlanılması planlanıyor.
 
Şehir gezilerinin giderek önem kazanmasından hareketle Türkiye'nin en önemli şehir turizmi destinasyonu olan İstanbul hakkında Hollanda dilinde yazılmış bir gezi rehberi hazırlatılması planlanıyor.
  


Bu Haber 11.01.2014 - 15:52:28 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.