Savaş Daş

Rusya'da rezervasyonlara charter darbesi

Gerek dünyanın genelinde, gerekse Türkiye'nin bulunduğu coğrafyadaki uluslararası gelişmeler seyahat sektörünü derinden sarsmaya, turizmin ana fay hatlarında kırılma yaratmaya devam ediyor.

Rus halkının Türkiye'ye dönük ilgisini internet aramalarından ve yoğun erken rezervasyonlardan takip ediyoruz. Ancak bir hafta önce Rusya Federal Havacılık Ajansı Rosaviatsiya'nın hava yolu şirketlerine gönderdiği ''Türkiye charter uçuşları yasaklanabilir'' mesajı, rezervasyonların sert bir şekilde düşmesine neden oldu.

Rusya'daki tur operatörlerinden edindiğimiz bilgilere göre, Rosavatsiya'nın mesajının ardından 10 Nisan'da rezervasyonlar yüzde 50 oranında düştü. Söz konusu gelişme Rusya'daki tur operatörleri tarafından da doğrulandı. Basına verilen demeçlerde şokun etkisinin geçtiği, rezervasyonların normale döndüğü söylense de durum pek öyle değil. Charterlar yasaklanabilir mesajı Rus tatilcinin gözünü feci şekilde korkutmuş durumda. Bu nedenle, yoğun erken rezervasyon satışlarının ardından bir bekleme dönemine girildi. Beklenti ise, bu haftadan itibaren yavaş yavaş normale dönmesi yönünde.

Hava yolu şirketleri ise charter uçuşlarının yasaklanması ihtimaline karşı önlemler alıyor. Örneğin Azur Air ve Nordwind'in Rusya'dan Türkiye'ye tarifeli uçuş izni alması olası charter yasağına karşı önemli bir adım. Rus Federal Havacılık Ajansı, Azur Air'e 30, Nordwind'e ise Rusya'nın 9 kentinden Türkiye'ye tarifeli uçuş izni vermişti. Tur operatörleri, olası yasak durumunda operasyonlarını tarifeli uçaklar üzerinden devam ettirebilecek.

Rusya ile Türkiye arasında güçlü bir turizm bağı bulunmasına karşın, iki ülke arasındaki siyasi ilişkiler bu güçlü yapıyı son derece kırılgan hale getiriyor. Suriye meselesinde yaşanan düğüm çözülmedikçe, sektörün Rusya pazarında önünü görmesi biraz zor gibi.

Rusya seyahat pazarı için özetin özeti şu olabilir: İki ülke arasındaki siyasi ilişkiler iyi olduğu sürece turizm de iyi olabilir. Rosaviatsiya'nın hava yolu şirketlerine gönderdiği mesaj bunun en açık örneği. Charter yasağının söylentisi bile rezervasyonlara darbe vurmaya yetti.

Şu anda Rusya'daki tur operatörleri Türkiye programlarının yüzde 20-30 arasındaki kısmını satmış durumda. Bu da yüzbinlerce paks anlamına geliyor. Dolayısıyla Rusya'nın böyle bir noktada charter uçuşlarını yasaklamasına çok fazla ihtimal verilmiyor. Nedeni ise yasak durumunda çok sayıda acente ve tur operatörünün iflasla burun buruna kalacak olmasının yanında, yüzbinlerce Rus vatandaşının mağdur olması riski. Ancak başta Suriye olmak üzere, uluslararası ilişkilerde iki ülke arasında makasın açılması, geniş kapsamlı bir uçuş yasağını da beraberinde getirebilir.

Bu Makale 28.04.2017 - 09:28:04 tarihinde eklendi.


Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
Yazarın diğer yazıları
Tüm Yazıları
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.