Zekeriya Şen

Lüks seyahat mi dediniz?

Seyahatleri esnasından insanlar gittikçe “eşsiz” veya “kendini kaptıran” deneyimler tecrübe etmek istiyor. Deneyimlemek artık eski bir tanım olup insanlar daha çok duyguları hakkında konuşmak istiyor.

Kişiye özel geziler kurgularken müşteriye eşsiz bir tecrübe yaşatmak işimizin gerçek niteliği. Müşterilerimiz bilinçli gezginler olup pek çok şey deneyimleyip hâlihazırda olabilecek en güzel yerlere, en iyi koşullarda seyahat etmiş durumdalar. Eskisi gibi tecrübe etmenin yanı sıra daha çok duygu paylaşımı üzerine.

Müşteri aslında bir anı peşinde, hafızasına kazınacak olan bir anı… Seyahatleri esnasında gördükleri, hissettikleri veya dokundukları unsurların ömür boyu kalıcılığı.  Her müşterimize seyahat esnasından farklı olanı sezip uygulamak, sürpriz yapmak ve kişisel noktalamayı kurgulamak günlük yaratıcı meydan okumalarımızdan sadece biri. Kendilerinin bulamayacağı farklılıkları bulup nakış gibi programın içine işlemek. Bundan dolayı müşterimizin beklentileri karşısında virtüöz olmak zorundayız, onların zevklerini, hayallerini ve sürprizlerini konuşmalarımızda çıkartabiliyoruz. Sorulan kritik sorular ile bizimle ilk defa seyahat edecek olan bir müşterine yavaş yavaş programı kendisine özel işlemeye başlıyoruz. Tekrar müşteriler için zaten elimizde var olan bilgi kaynağı ile yeni neler yapabiliriz, satır aralarında neler kaldı, bir önceki tecrübelerinde yaşadıkları duygu yüklenmelerini tartıp işleyebiliyoruz. Elbette zarfımızı çok güzel sunuyoruz ama önemli olan mazruf.

Otantik tecrübeler arayan müşterilere bandırma olarak isimlendirdiğimiz yöntemi uyguluyoruz. Yani bu müşterileri seyahat edecekleri coğrafyanın kültürüne ve özgün içeriklerine bandırıp bir şekilde marine etmeye çalışıyoruz. Kalabalıktan uzak, kendi benliği ile uzlaşabileceği deneyimler. Aynı zamanda kendini arayan, kişisel teşebbüsünü geliştirmek isteyen müşterilerimize de sağlık ve dinginlik sunan programlar öneriyoruz. Bunun hepsi yerel iş ortaklarımız ile olan derin tecrübelerimiz sonucu ortaya çıkıyor.

Buradaki en önemli unsurlardan biri de deneysel seyahatin lüks kavramı ile çok rahat uyumlu olabilmesi. Özellikle otelciler bu konuda saflarda ön sıradalar ve lüks gezginin beklentilerini bir nakış gibi irdeleyip kendi yapılarına uyguluyor. Özellikle bunu ulaşılması zor olan deneysel bölgelerdeki tesislerine işleyince bizim gibi seyahat acentalarının işi büyük ölçüde kolaylaşıyor. Malum deneysel bir seyahat sonu gittiğiniz konaklama mekânının iyiliği pastanın tepesine konulan frambuaz kadar değerli. Böylece deneysel, bandırma, servis kombinasyonu ortaya çeltik atan anılar bırakıyor.

Birkaç örnek vermek gerekirse Endonezya’nın sayısız adalarından biri olan Sumba’da yer alan Nihiwatu Oteli (www.nihihotels.com) bu tecrübelerden sadece biri. Dibek taşı anlamına gelen Nihiwatu, 2260 dönümlük arazisinde bulunan 33 villasıyla tüm misafirleri arzu ettikleri mahremiyete ve kültüre banma imkânı veriyor. Sadece eşsiz ve ayrıcalıklı konumundan dolayı değil aynı zamanda sorumlu ve sürdürülebilir değişime destek vermesiyle de önemli bir tesis. Tesis, gelen müşterilerin bıraktığı etkileri en aza indirgemek için çok ciddi çaba sarf ediyor. Etraftaki masmavi okyanus ve hemen yandaki yoğun ormanın içinde organik ve doğa dostu malzemelerle inşa edilen otelde dalış sporları da oldukça tercih ediliyor.

Bir diğer tecrübe ise Hindistan’dan geliyor. Seyyar lüks çadırları ile The Ultimate Travelling Camp müşterilerine inanılmaz bir tecrübe yaşatıyor. İster kültür, ister dinginlik, ister arınma, aklınıza gelen her türlü inziva olanağı sunan bu lüks çadırlar Ladak ve Nagaland arasında mekik dokuyor. Yerleştirildikleri konum gereği ise kendinizi tamamıyla bir vakum ortamda buluyorsunuz. Dağlar, çöller, ormanlar veya ayak basılmamış vadi manzaralarıyla kendinizi keşfetme daha da önemlisi dinleme imkânı sunuyor. Himalayan guruları ile tanışma, Indus Nehrin’de rafting yapma imkanı, sadece size özgü olan manzaralarda piknik yapma, Hornbill Festivali’ni deneyimleme ve Naga köylerini tecrübe etme imkanı veren seyyar lüks çadırlar hayatınıza bir defa tecrübelemeniz gereken niteliklere sahip. Daha da önemlisi tahmin edilemeyecek düzeyde uygun fiyatlara veriliyor bu hizmet.

Bu örnekler son zamanlarda oldukça uzadı. Hiç şüphesiz sektör doğmakta olan talebe kendi olanaklarını genişleterek fırsatlar sunuyor. Bu heyecanı yakalayanlar yeni yaratıcılıklar ortaya atacaktır ve turizm bu kulvarda en azından bir on yıl daha ciddi ivme kazanacaktır. Voltaire’in dediği gibi içinizdeki bilgilenme arzusundan vazgeçmeyin ve her zaman merakınız doymak nedir bilmesin...

Bu Makale 22.06.2018 - 18:53:02 tarihinde eklendi.


Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.