Emir Hepoğlu

İş arama ve taciz sezonu başladı

Tamam, kriz var; hem de en kralından, en afilisinden. İnsanlara iş de lazım. Taş mı yiyecek bu kadar turizm çalışanı? Ancak kazın ayağı öyle değil… Neden mi ?
 
Geçen gün sevdiğim bir dostum Facebook profilinden şöyle yazmış:
 
‘’Yaz sezonunun geldiğini, iş istemek için arayanların sıklaşmasından anlıyorum.’’
 
Tüm kış boyunca, ‘Öldün mü, kaldın mı?’ diye sormayan, halini, hatrını merak etmeyen bir dolu sözde dost, yaz kapıya dayanığında tüm yüzsüzlüklerini takınarak ‘Baba ne haber?’ şeklinde sizi ararlar.
 
Bu insanların becerebildikleri kadarı ile yalak bir tavır takınarak iş talebi yapmaları, hem rutinimiz olduğundan, hem de artık sektörün bir geleneği haline geldiğinden telefonun her iki ucundaki kişiler başlar rolünü oynamaya:
 
-Abi selam, naber ya? Çoktandır görüşemiyoruz, özledim valla seni ya.
 
-Özleyen adam arar oğlum. Ne iş sezon geliyor diye mi arıyorsun len?
 
-Yok baba ayıpsın, valla ben seni özledim. Hiç olur mu öyle şey, sen beni başkasıyla karıştırdın.
 
-Hadi bakalım dediğin gibi olsun. Eee ne yapıyorsun bu aralar anlat bakalım. (hata!)
 
Ne anlatacak ki sanki? Lafı hiç dolandırmadan hemencik geçen sezon çalıştığı yerden, sistemsizlikten, maaşların düzenli ödenmemesinden, patronun varyemezliğinden, müdürünün ne kadar hödük olduğundan falan filan bolca bahsedecek. 
 
Ardından bir kaç tane ajitasyon dozu yüksek, kısa yaşanmış hikaye patlatacak. Anlattıkları öyle az buz dandik hikaye de olmayacak. Yönetmenliğini İbrahim Tatlıses'in yaptığı en acılısından film senaryosuna taş çıkartacak nitelikte bomba bir senaryo yazacak, hem de ayaküstü. Telefonda sizi öyle bir haleti ruhiyeye sokacak ki, sonunda siz; ‘Allah benim belamı versin. Ben nasıl oldu da sen bu durumdayken keyif ve huzur içinde yaşadım. Kardeşim benim, gel bizimle yaşa, evimi, ekmeğimi, paramı senle paylaşayım, ciğerimi ye, kurban olurum sana’ şeklinde böğüre böğüre ağlamaya başlayacaksınız. Ama elbette bu vatandaş geçen sene çalıştığı o işletmedeki insanlara çektirdiklerini, yaptığı rampaları, yediği haltları, kırdığı fındıkları ve bilimum arızalarını ne hikmetse anlatmayacak ve hatta yanından bile geçmeyecektir.
 
Sürekli işe ihtiyacı olanlara birkaç nacizane tavsiye:
 
*İş bulma konusunda size sürekli yardımcı olan insanları lütfen eşek yerine koymayın. Eğer muhtaçsanız ve bu insanlardan besleniyorsanız, onlara saygıda kusur etmeyin. Çalışırken de arayın ki, sonrasında aramaya yüzünüz olsun.
 
*İş aradığınız süreçte zırt pırt arayarak beyin yakma girişiminizde olduğu gibi, lütfen işe girdiğinizde de bu insanları arayıp bilgilendirin. Bilgilendirin ki salak gibi size iş aramayı sürdürmesinler.
 
*Bir tesiste açık pozisyon olduğundan lütfen emin olun. Zira o iş için sizin adınıza aracılık yapan kişi, kendi kredisini kullanarak karşı taraftan ricacı olacaktır. Bahsi geçen pozisyonun boş olmadığı öğrenildiğinde haminizin durumu nice ola!
 
*Zırt pırt iş değiştirmeyin. Biraz istikrar kimseye zarar vermez. Evet kötü işletme çok, ama bir o kadar da iyi işletme var sektörde. Her yatırımcıyı aynı kefeye koymak abesle iştigal. İşinizi en iyi şekilde yaptıktan sonra birilerinin sizinle uğraşması çok zor. 
 
Her ne kadar şikayet etsem de istediğiniz zaman beni iş için arayabilirsiniz. Ne demişler iyilik yap, denize at. Taş attık da kolumuz mu yoruldu?
 
Elbet arayıp, ricacı olacağımız bir kaç abimiz, ablamız var çok şükür.
 
Suistimal etmeyin, arada yoklayın kafi!


Bu Makale 01.08.2016 - 13:40:14 tarihinde eklendi.


Kullanıcı Yorumları
  • GenclerGorur 25.07.2016 - 06:53

    Sanki herkese is ayarliyorsun da, gencleri konferans salonlarinda kandirip daha sonra umut bulan gencleri gormezden gelen ben miyim... Yazik sana

  • bir dost 28.06.2016 - 01:26

    Oha yazıya bak. Mart ayından beri askıda. Yazı yazılırken bu senede turizmde aynı şeylerin olacağı öngürülmüş herhalde, bu ne büyük bir öngörüsüzlük anladım. Tüm camia iş arıyor galiba ve yazar yaşadığını belli etmemek için yeni bir makale yazmaktan ürküyor hissine kapıldım. Çok fenayım çok :) Dilimiz sürçtü ise affola, Sn. EGO ve sevenleri.Aslında benimkisi daha büyük Ego gibime geldi, yazı 3 ay sonra gözüme takıldığına göre. Hahaaaaaaaaa.

  • Yoruma açık 14.05.2016 - 12:23

    Komik mi Trajikomik mi?

  • ERCAN GUCLU 09.04.2016 - 11:10

    EMIR BEY SIZIN TURIZM CAMIASINDA KARSILIKSIZ SEVILMENIZIN SEBEBI DE ZATEN BU KADAR ACIK YUREKLI OLMANIZ.SIZI SEVIYORUZ TUM TURIZM CAMIASI OLARAK..

  • misafir degilim 02.04.2016 - 11:30

    Bu ne ego ?? sanki bütün yıl iş verdinizde çalışmadılar mı ?

  • Cenk ÖZDEMİR 27.03.2016 - 01:55

    dostum her zamanki gibi harika ve dogru yazmışsın bayıldım yazına

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.