Serdar Karcılıoğlu

Hazır mıyız?

Bir turizm sezonuna daha girmemize saatler kaldı.
 
Göz açıp kapayıncaya kadar kış geldi ve geçti.
Aslında yıllardır bu devran böyle dönüyor...
Bir turizm sezonu başlıyor...
Bitiyor...
Kış, göz açıp kapanıncaya kadar gelip geçiyor...
Geçmesine geçiyor da, turizmin sorunları bir türlü geçmek bilmiyor...
 
Yine bol laf, az işle arkamızda bıraktık bu kışı,
Kayda değer tek olay:
Bir turizm bakanı gitti...
Diğeri geldi...
Gerisi boş....
 
Birileri de katıldıkları fuarlarda ve beş yıldızlı otellerin büyülü sıcacık salonlarında rakamlara boğdular turizmimizi,
 
"....Geçen yılın aynı dönemine göre...." diye başlayan, "Bu yılı yüzde bilmem kaç artışla kapattık" diye biten...

'Rakamsal turizmi' anlattılar sıcacık salonda uykuya dalmış turizmcilerimize! Hikaye o kadar rüyasaldı ki sıcacık ortam çoktan uykuya daldırmıştı turizmcilerimizi!
 
Hiç bir ortamda, hiç bir kimse çıkıp da yahu bırakın bu palavra rakamları da 'Biz Turizm yapmaya hazır mıyız?' , 'Tesislerimiz hazır mı?' demedi.
 
Öncelikle yollarımız... Diğer alt yapımız... Çevremiz...
 
Gümrük kapısındaki polisinden, havaalanının çıkışına, taksicisine, transferi yapan otobüsüne, kaptanına kadar hangisi daha eğitimli ve bilinçli? 
Gelen misafirlerimize hizmet edecek mesleki elemanlarımızın bilgi beceri ve eğitim düzeyleri yeterli mi?
Eğitim düzeylerinin yeterli olmadıklarını asırlardır biliyoruz da!
Aslında mevcut düzende verilen turizm eğitimleri sektöre gerçek birer turizmci yetiştirmeye yeterli mi?  Sordunuz mu? Araştırdınız mı?
 
Koca kış, bu soruna deva olabilecek hangi atılımları yaptık? Allah aşkına...
 
Sezon başında; eleman arayışının "Bir seksenin üzerinde boy, en az iki lisan, sarı saç, yeşil gözlü olması tercih nedenidir" ilanı ile başlayıp bir ay sonra "Boy saç rengi fark etmez. Bir lisan bilen elemanlar yeterlidir" ilanlarına dönen...
 
Sezon ortasında bardak tutmasını bilen elemanı arar olan bir sektörün kanayan bu yarasını kim, kimler masaya yatırdı?
 
Sezonun kavurucu güneşi altında eğitimleri dahi olmasa, cengaverce mücadele veren 'asil turizm profesyonelinin' hangi derdi bu toplantılarda ve görüşmelerde gündeme getirildi?
Yattıkları yerler insanca mı?
Sosyal hakları veriliyor mu? Ne yiyorlar? Ne içiyorlar? 
Hiç konuşuldu mu?
 
Geri dönüşü yirmi yılın üzerine çıkmış bir turizm yatırımına bürokrasinin ağır çarkları altında ezile ezile halen daha vücudunu koyan yatırımcının hangi derdine, kimler deva oldular?
 
Tüm bu gerçekler varken,
Yüzde bilmem kaç artış palavraları tamam da, artan ne ? 
Işınlama ile gelen 'sanal insanlar' mı?
Yoksa 'gerçek insanlar' mı?
 
Eğer bunlar 'gerçek insanlar' ve 'gerçek artışlar' ise yukarıdakilerinin hangi elle tutulur verileri ile bu insancıkları memnun ettirip gönderdiniz?
 
Dahası, acaba her fırsatta ortaya dökülen artışlar, bu tür eksikliklere ve sorunlara aldırış etmeyen, ülkesindeki yaşam biçimini kanıksamış, cebinde beş kuruşu olmadan gelip zararına her şey dahil tatilini yapıp giden bir kitleyi mi anlatıyor? 
 
Bu tür rakamsal verileriniz var mı? Varsa açıklasanız da biz de öğrensek...
 
Yoksa yıllardır 'Bu ülkeye A+ misafir niye gelmiyor?' sorularımızın arkasında açıklayamadığımız bu veriler mi var?
 
Her neyse sonuçta turizme hazır bir ülke olmadığımız ortada, bu olabilir... Ancak acı olan 'hazırlanma' noktasında bir adım dahi atmakta ısrarlı olmadığımızdır.
 
Birisi kürsüde konuşuyor:
 
"... Bu yıl katıldığımız fuarlarda şunlar... Bunlar... Ülkemize büyük bir teveccüh göstermişlerdir...
Geliyoruz, bekleyin demişlerdir!"
 
Bakın bu doğru. Ama küçük bir farkla,
 
'Geliyoruz' değil... 
 
'Bu yıl mutlaka geliyorum aşkım!'
 
Bence 'hazırız' 
 
Hayırlı sezonlar...
 

Bu Makale 06.04.2013 - 18:35:45 tarihinde eklendi.


Kullanıcı Yorumları
  • önder Dinler 03.04.2013 - 05:15

    Sevgili Başkan, söylenecek ne varsa söylemişsin, kalemine sağlık. dün akşam Antalya bölgesinde yeni açılan bir otelden eski bir iş arkadaşım aradı, otel boş 15(yazıyla onbeş? Euro ya herşey dahil müşteri bulmaya çalışıyorlar.başka söze gerek yok.sevgiler.

  • TAMER CANSEVER 23.03.2013 - 11:01

    Sevgili Karcilioglu Bu yazdiklarinizi lutfen birileri okusun bu konular ne yazikki hala yazilir konusulur olmamasi gereken konular acil tedbirlerle genclerimize meslek asilamasi yapilarak toplumumuza katki saglanmasi ve o harika genclerin issiz kalmamalarini sektorumuzde nitelikli eleman aciginin hizla kapanmasini gerceklestirmeliyiz Asil bir konuda isin profesyonelleri ile baglantili bir kadro olusturularak bu hizmeti sagliyacak Personelleri bu sektore kazandirmak durumundayiz Sizin yazilarinizda belirttiginiz gercekleri birazda Hukumet kanaliyla ele alinip destek gormesi ve Bolgelerde bu islerin altindan kalkabilecek Kadronun olusturularak zaman kaybedilmemesi dusuncesindeyim Size tesekkur ederiz

  • Misafir. 09.03.2013 - 03:43

    Sayın Başkan. ITB Berlin Fuar haberlerine ve diğer fuar haberlerine bakıyorumda, mikrofon uzatılmış başkanlar, abilerin hepsi şu kadar yükseliş umuyoruz bu kadar artış bekliyoruz tarzında açıklamaları var. Geçen senenin haberleri, ondan önceki senenin haberlerine bakınca benzer haberler süslemiş manşetleri. Sezon sonu gelip kapanınca bu sefer manşetleri eldeğiştiren kapanan tesis haberleri alıyor. Sanırsan bahsettiğiniz işin mutfak kısmının acı durumu manşetlerde pek yer bulamıyor.

  • Zafer Cengiz 06.03.2013 - 06:32

    Turist sayılarına bağlı bir per102ormansın hiç karın doyurmadığı yıllardır defalarca ispatlanmasına rağmen, teşhis ve tedavi sürecine giremeyen bir turizm piyasasında (haklı olarak çizdiğiniz) bu tablo normal sonuç değil midir Serdar Bey...? Tüm turizm paydaşlarının ortak çıkarlarda birleştiği ve doluluk ile gelire dayalı bir atılım ortamı (henüz) gündeme bile gelemedi... Oysa bu örgütsel altyapı 2023 Stratejisinde kurgulanmış ve bugün tüm destinasyonların örgütsel açıdan mumla aradığı TURİZM KONSEYİ Modeli ile hazırlanmıştı... Artık bu yılı da kaybetmemek için (şampiyonluk öykülerini bir tarafa bırakarak) kış uykularını bırakarak gerçek toparlanma dönemine girilmesi için çok az vakit kaldığı, güncel ve çok kritik bir gerçektir... Düşenin dostu yine kenisidir...

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.