Serdar Karcılıoğlu

Bodrum'da marka odaklı bir yatırım

Bir önceki yazımızda Bodrum'un kalite odaklı bir destinasyon olup olmadığı konusunu ele almış ve detaylı olarak irdelemiştik.

Yazımı okuyan Astaş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Vedat Aşçı aradı. Yazıda bahsettiğim şekilde, Bodrum’un kalite odaklı bir destinasyon haline gelebilmesi için cennetten bir köşe olarak gördüğü yarımadaya, marka değeri yüksek yatırımların çekilmesinin desteklenmesi gerektiğine inandığını ve bir Bodrum aşığı olarak, bu mantıktan yola çıkarak başlattığı ve sonuçlanmak üzere olan projesini anlattı.

Doğrusu ben sordum, o yanıtladı...

Her turizm yatırımına adeta top tüfekle hücum ederek ortalığı ayağa kaldıran sözde çevreci grupların ön yargılarının ne kadar yanlış olduğu konusunda bir turizm yatırımcısının 'çevre' olgusuna ne denli önem verdiğini göstermesi açısından projenin özellikle 'yeşil sertifika' kavramını dikkatle okumanızı, tavsiye edeceğim.
 
İşte gerçek bir turizm yatırımı ve yatırımcısının ağzından 600 milyon Euro'luk proje...

Ve Bodrum'a getireceği artı değerler...

1- Sayın Aşçı projeyi biraz anlatır mısınız? 

Mandarin Oriental Bodrum otel, villa ve rezidans projemizde; çoğunluğunu süitlerin oluşturduğu 102 anahtarlı lüks otel ve ayrıca her biri özel havuzlu 560 m2, 640 m2 ve 760 m2 büyüklüklere sahip üç farklı tipte 98 villa ve 116 rezidans yer alıyor. Tüm villa ve rezidanslar Ege ve Akdeniz’in uçsuz bucaksız mavi suları ile değerli çam ve zeytin ağaçlarıyla bezenmiş eşsiz bir manzaraya hakim. Projemiz yeşil ile mavinin buluştuğu 2,5 sahil şeridine ve 3 koya sahip olması, dünyanın seçkin mutfaklarından lezzetlerin sunulacağı 6 farklı restoranı, 3.000 m2 alana kurulu spa’sı ve sağlık merkezi, lüks toplantı odaları, davet alanları, lüks mağazaları ve dükkânları ile birçok fonksiyonu bünyesinde bulunduruyor. 
 
2- Mandarin Oriental Bodrum projesi ne zaman tamamlanacak? Ve ne kadarlık bir yatırım yapılacak?

Mandarin Oriental Bodrum Otel villa ve rezidans projemizin inşaatına Eylül 2011’de başladık. Projemizi 2013 yazında tamamlamayı planladık. Şu anda projemizde doğrudan 2000 kişi, dolaylı olarak da 3000 kişi çalışıyor. Projemize toplamda 600 milyon euro yatırım gerçekleştireceğiz. 
 
3- Mandarin Oriental Bodrum projesinde kaç kişi çalışacak? 

Mandarin Oriental, Bodrum projemizde açıldıktan sonra doğrudan 650, dolaylı olarak ise 1500 kişiye iş imkanı sağlayacağız. 
 
4- 'Yeşil sertifikalı bir proje' yapacağınızı duydum. Bu konuda projenin özelliklerinden biraz bahseder misiniz?
 
Mandarin Oriental Bodrum projemiz toplamda 600 dönüm arazi üzerine inşa edilmekte olup, 300 dönümünü rekreasyon, park ve yeşil alan olarak tasarladık. Tesis içerisinde sadece elektrikli araçlar kullanılacak, sosyal tesislerin sıcak su ihtiyacı güneş panelleri ile sağlanacak. Tesisteki pis su arıtılarak yeşil alanların sulamasında kullanılacak. Bitkiler damlama sistemi ile sulanarak tasarruf sağlanacak. Tesisin içme suyu ise deniz suyu reverse osmosis sistemi ile arıtılarak elde edilecek. Elektrik enerjisini ise rüzgar enerjisinden elde edeceğiz. 
 
Ayrıca bütün binaların ısı izolasyonları özel malzemelerden tasarlanarak, yazın serin, kışın da sıcak olması sağlanacak. Tesiste kullanılacak tüm malzemelerin yeşil sertifikalı olmasına özen gösterilecek. Projeye bir milyon civarında bitki ve ağaç dikilerek 600 dönüm üzerinde tüm üniteleri yeşil ile harmanlanmış Akdeniz’in en doğal projesi hayata geçirilecek. Aydınlatmalarda led ve otomasyon sistemi kullanılarak ciddi enerji tasarrufu sağlanacak. 
 
5- Proje hangi mimarların imzasını taşıyor?

Projemiz Londra merkezli WATG, dünyaca ünlü İtalyan mimar Antonio Citterio, Sinan Kafadar-Metex Design ve Gökhan Avcıoğlu-GAD’ ın imzasını taşıyor. Projemizi, dünyadaki en lüks resort otellerinden yola çıkarak Akdeniz’in ruhu ve tarzını yansıtan dünyanın en iyi  beş  projesinden biri olacak şekilde tasarlıyoruz. 
 
6- Bu proje Bodrum’a ve Türkiye’ ye neler katacak?
 
Projemiz, Türkiye’ ye ve özellikle de Bodrum’a harcama gücü yüksek dünya jet setinin gelmesini sağlayacak, seçkin ailelere ev sahipliği yapacak. Türkiye ve Bodrum’un dünya çapında tanınmasında büyük rol oynayacağını düşünüyorum. Böylece Bodrum’a çok önemli otel markalarının ve yatırımcılarının da gelmesine vesile olacak. Ayrıca dünyanın en varlıklı aileleri özel uçakları ve mega yatlarıyla Bodrum’a gelecek, Bodrum’un dünyanın en seçkin destinasyonları arasındaki yeri daha da güçlenmiş olacak. Bodrum’ un kalkınmasına büyük katkı sağlayacağımızı söyleyebilirim. 
 
Şimdi, böyle bir yatırıma şapka mı çıkarmamız mı? Yoksa yine sağından solundan vurup, bahsedilenlerin ve yüzde yüzünün doğru ve gerçekleşecek olan bu olguya negatif yönlerden yaklaşarak kösteklemek mi daha gerçekçi?
 
Başta devletimizin ilgili birimleri, bakanımız ve bakanlık bürokratları turizmden sorumlu sivil toplum örgütleri ve de çevreciler unutmamalıdır ki, bu ülkenin ekonomisinin lokomotifi olan turizm sektörüne ve topyekün tüm kahredici dirençlere rağmen bu sektöre yatırım yapma cesaretini gösteren yatırımcılara köstek değil destek olunmalıdır. Talepleri ve işleri süratle yerine getirilmelidir.
 
Beton ve betonlaşmanın gerçek adreslerinin görülmeyip her Turizm yatırımcısına “çevre düşmanı” gözü ile bakıp, üç beş “istemezük” gurubunun etkisi altında kalarak, yatırım aşamasında bürokrasinin çarkları arasında nasıl ezildiklerini hatta bir çok yabancı yatırımcının bu kadar da olmaz diyerek geri dönüp kaçtıklarını sıkça duyuyoruz. 

Biz maalesef zengin bir ülke olamadık,

Petrolümüz doğal gazımız yok,

Dünyada turizm yapılabilirlik açısından birinci sırada olan Tanrı'nın bahşettiği muhteşem bir coğrafyamız var, Bunu kullanıp;
 
Yoksulluk ve işsizlik belasından kurtulmak, zengin ve refah içinde yüzen bir ülke konumuna gelebilmek için verilebilecek en önemli reçete turizmdir.
 
İnanın bana yukarıda sayın yatırımcımızın anlattığı proje diğer tüm yatırımların ortak yansımasıdır, zira bunlar olmazsa turizm olmaz.
 
Bu ülkenin gelişimine çok büyük bir katkı sağlayacağına yürekten inandığım turizm yatırımlarına zamanını, parasını, geleceğini koyan her bir yatırımcımızı minnet ve şükran duygularımla kutluyorum.
 

Bu Makale 24.12.2012 - 09:46:32 tarihinde eklendi.


Kullanıcı Yorumları
  • MEHMET TÜRKHAN 18.12.2012 - 05:22

    Bahsedilen yerin eski ismi çomçadır.burada Keçiler İnekler otlatılırdı.Fakat keçilerin ORMANA verdiği zararı hiç bir şey veremez.orman genel müdürlüğü birçok şehirde keçi yetişticiliğini yasaklamıştır.Bu yüzden orada mandalina olmadığına göre yapılmış olan ülkeye getirisi olan dumansız fabrikayı destekliyorum.Çevreci arkadaşları Bodrumda bulunan samara otelede zamanında muhalefet olmuştu,şimdi SAMARADA bulunan BOTANİK BAHÇEYİ GEZSİNLER.Turizme desdek veren sayın Karcılıoğluna sonsuz TEŞEKKÜRLER.

  • serdar karcılıoğlu 18.12.2012 - 10:35

    Sevgili Sabri bey, yorumunuz için teşekkürler... Yok böyle bir şey, orman silüet falan bozulmuş değil, bizim ortak bir hatamız var ön yargılıyız...bir tesis daha ham haldeyken, inşaat halindeyken hemen değerlenirme yapıp suçlu ilan ediyoruz... silüet kavramı yapı tamamlandıktan sonra yapılmalı, bakın yukarıda yazımda yatırımcı uyguladığı yeşil projeden bahsediyor... extra dikilecek binlerce ağaçlardan bahsediyor, bize yakışan bu vaat edilenlerin yerine getirilip getirilmediğinin takibi olmalıdır.Unutulmamalıdırki, bu ülkenin ormanlarına yeşiline şiddetle ihtiyacı vardır... unutulmamalıdırki bu ülkede bu güne kadar orman arazileri üzerine yapılan turizm tesislerinin oranı toplam orman alanlarımız içerisinde onbinde bir dir... yani öyle sanıldığı gibi katliam falan söz konusu değildir... yine unutulmamalıdırki bu ülkenin gelişimi için turizm yatağınada aynı derecede ihtiyaç vardır...koruma kullanma dengeleri gözetildiği süre içinde her şey normale döner... ben sadece her turizm tesisine bakış açısınıon aynı olduğu noktasında haksızlık yapıldığını düşünüyorum...bir anda yargısız infaz yerine yapıyı takip etsek yatırımcıya uyarılarda ve önerilerde bulunsak daha iyi olmaz mı? bu tür yapıcı yorumlarınız için tekrar teşekkür ediyorum...sevgilerimle...

  • kessier 18.12.2012 - 10:31

    Bodrumun marka olmasıyla, Hülya Avşarın marka olması aynı...Yorumu siz yapın artık.

  • SABRİ ÇAĞLAYAN 15.12.2012 - 09:16

    Sayın Başkan,Markalaşma konusu ile tamamen,size katılmaktayım.Ancak markalaşacağız diye Sn.Ahmet TUNÇBİLEKİN yazdıkları gibi SİLÜET BOZULMUŞ ise,ORMAN TAHRİP edilmiş ise,ÇEVRECİLER İSYAN bayrağını çekmiş ise,nerede kaldı bizim MARKALAŞMAK ? Nerede kaldı YEŞİL SERTİFİKALI PROJELERİMİZ? ABESDE İŞTİKAL Oluyor.. Umarım öyle değildir.. Saygı ile..

  • Ahmet Tunçbilek 13.12.2012 - 04:42

    Neden durup durup bu konuyu gündeme getirdiğinizi anlamadım. Adam silüeti bozmuş, ormanı kesmiş, etrafı harap etmiş. Siz marka turizm yatırımından bahsediyorsunuz. Madem bu kadar objektifsiniz, gidin bir de o beğenmediğiniz çevrecilere sorun bakalım ne diyecekler. İnsaf insaf

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.