Emir Hepoğlu

Güneyden haberler

Güneyde nerede ise tesislerde 35 yaş üzeri room maid kalmadı. Eskiler birer birer mesleği bırakıyorlar.

Hanımlar artık otellerde çalışmak istemiyor. Nedenlerini ise şöyle açıklıyorlar; eskisi kadar TİP yok (bahşiş ki maaş harici olan bu gelir aile ekonomisine ciddi katkı yapmaktaydı ), otele gelen misafir bizden beter durumda, temizlik arabasının üzerinden havlu, sabun ne var ise aşırıyorlar, nerede ise ceplerine para koyup göndereceğiz o kadar yani. Temizledikleri oda sayısı 30’ları aşmış durumda, ekim ayı gelince yetim bebe misali kapıya konmaları da cabası. 

‘’Milattan Önce’’ servis departmanında Commis de Rang, Chef de Rang, Demi Chef de Rang, Chefde Restaurant ya da Sommelier vb ünvanlar sayar hatta dalga geçerdik, Fransız kraliyet ailesinde bu kadar unvan yok diye. ‘’Her Şey Dahil’den Sonra’’ ise onları da özler olduk, zira olay komi, garson ve kaptan üzerinde dönmekte, elbette o kadroları da bulabilirseniz !. Eskiden gençlere servis nasıl yapılır o öğretilirdi, şimdilerde boş en çabuk nasıl toplanır, yığınlar kırmadan dökmeden stewarding’e en hızlı ve kolay yoldan nasıl ulaştırılır bunlar ezberletilmekte.

Özellikle operasyon departmanı yöneticileri patronlarına ocak ayı itibari ile yalvarmaya başlıyorlar, personel alımını nisan ayı gibi başlatalım mayıs’ı geçirirsek kadroları tamamlayamayız diye ( patrona yalvarmak burada kısa yol tuşu kıvamında, zira bu tür akçeli konular GM’lerin insiyatifine bırakılmamakta ne yazık ki ). Aldıkları RED cevabı ile zamanki gibi hüsrana uğrayan meslek erbabı yönetici ise çareyi olağanüstü hal konseptinde ve sezonu kurtarmak babında inovatif çözümler yaratmakta buluyor. 

Stajer taifesi her daim hayat kurtarma görevini üstlenmekte. Lobi tuvaletlerinde, sahilde, mutfakta, ana restoran’da ve hatta ön büro da rastlamanız kuvvetle muhtemel nevi-i şahsına münhasır bir yaşam formu. Kötü lojman koşulları, karın tokluğuna çalışmak, baskı, şiddet ve hakaret onları asla yıldıramaz. Meslek ruhuna işleyene dek sabretmek okulda ilk öğretilen şey.Okulların otellerle anlaşması ise gayet basit, eti, budu ve hatta kemiği sizin. Staj sonu battal boy çöp poşeti ile kapının önüne bırakın sezona kadar biz eski kıvamına getiririz.

Yatırımcı cephesinde agresif büyümeler tüm hızı ile devam etmekte. Personele yapılacak maaş artışları ( zam ) söz konusu olduğunda, orijinal diline ‘’AVERE’’ şarkısını söyleyecek kadar ustalaşan kredibilitesi yüksek kapital sahipleri ( ki hiç beklenmedik guruplar çoğunlukta bu aralar !)  ‘’YATIRIM’’ denildiğinde sıra kapmak için ‘’DOG FIGHT’’ pozisyonu almaktalar.

Sizin anlayacağınız her sezon bir öncekini bile özletecek senaryolar yaşanmakta güneyde. HD’den önce, ya da HD’den sonra şeklinde ikiye ayırabileceğimiz uzun turizm hikayemiz ehil olmayan ellerin ‘’hallederiz abi’’ felsefesi ile yozlaşmasını tüm hızı ile sürdürmekte. 
 

Bu Makale 23.09.2013 - 10:06:54 tarihinde eklendi.


Kullanıcı Yorumları
  • Önder Dinler 03.09.2013 - 01:49

    Sevgili Hepoğlu, Kısaca özetlediğiniz durum net olarak sadece sahil otellerini değil tüm ülkemizdeki Turizm yapısını anlatıyor. Son dönemde prestij ve elindeki parayı bir yerlere yatırma zorunluluğu olan yatırımcı plansız programsız yatırıma yönelmiş durumda. Bu otellerde çalışacak personel nerelerde bulunur, nerelerde yetişir Tek yöntem başka otellerde çalışan personelleri keni işletmene çekmek, bunun içinde bütçe üstü rakamlar önerilerek personel toplanıyor, daha sonra belirli bahaneler ile ya maaşları düşürülüyor yada daha ucuz elemana yöneliniyor, memleketteki eğitim kurumlarından yetişen insan sayısı belli, ihtiyaç belli. Aradaki personel devşirme yöntemiyle yada çekirdekten tabir ettiğimiz bu işi seven insan ilişkileri kuvvetli genç insanları mesleğe çekerek açık kapatılmaya çalışılıyor. Duvara toslayacağımız günlere çok az kaldı, yukarıda Enver Kardeşimin dediği gibi meslekten soğuyan ve uzaklaşan bir çok insanda var. Yıllardır her şeyin başının eğitim olduğunu söyleyip duruyoruz ancak turizm eğitim kurumlarının hali ortada. Geçenlerde bir üniversite de söyleşiye katıldım, değişik sınıflardan öğrenciler vardı, o kadar bilgiye açtılar ki anlatamam, yaklaşık 200 öğrenci benim iş tecrübelerime ait yaşadıklarımı anlatmamı can kulağıyla dinlediler, sorular bölümünde en önemli nokta sizin can simidimiz stajyerlerimiz dediğiniz gençlerin nelere maruz kaldıklarıydı, uzun çalışma saatleri, kaldıkları lojmanların şartlarının çok kötü olması, itilip kakılmaları ve hatta büyükleri tarafından tacize uğramaları bazıları bu şartlara dayanmaya çalışmış ancak bazıları stajını yakmak bahasına tesisden ayrılmış. İleride bizlerin yerine bu yerlerde çalışacak turizm öğrencilerinin durumu. Burada bu işi layıkı ile yapan işletmeleri ayrı tutmak gerekiyor. Biraz daldan dala oldu ama devletin Turizm ile ilgili bir planı olması gerekiyor, sorsanız zaten bizim planımız var diyecekler, işte hedef şu kadar turist diye, ancak kafa sayısı ile yapılan turizm bizi bu geldiğimiz noktaya getiriyor Ucuz tatil Ülkesi. Nerede ne kadar otel ihtiyaçı var önce bunu belirlemeli önüne gelen her istediği yere otel yapamamalı ve işletmelere keni personelini yetiştirme konusunda yaptırımlar uygulamalı. Ülke ekonomisine ve istihdam a bu kadar büyük katkı sağlayan sektörümüzün durumu çalışanlar açısından maalesef hiçte iyi görünmüyor.

  • özer 03.09.2013 - 11:41

    fiyat düşürerek yarattığımız artış gerçek bir talep değildir. sezonun süresini arttırmaya yönelik çaba sarf etmek yerine, ortada gerçek bir talep büyümesi yokken kontrolsüz yatak arzının önünün açılması, 3 lık bütçeye sahip misafirin 5 almış tesislerde konaklamalarına sebep oldu, beraberinde temeli hizmete dayalı bu sektörün artacak personel ihtiyacının gözardı edilmesi ve daha bir çok neden... işte şimdi buralardayız. emeği geçen herkese teşekkürler, hepimize hayırlı olsun...

  • Barmen Enver 27.08.2013 - 07:44

    meraba lar öncelikle hocam dilinize sağlık diyorum çok güzel yazmışsınız hatta az eksik bile yazmışsınız ben yaklaşık 2003 den bu yana trizimde çalışıyorum şuanki pozisyonum barmen eskiden mesleğin değeri vardı barmen dedinmi oooo derdiler şimdi yaptığın emeğe saygı yok ortalık çapulcudan geçilmiyor bu kadar zaman çalışıp bilgi edindik ama boş çünkü aldığımız net maaş 1,200 bahşiş desen onlar bizden sigara istiyolar bırakın vermeyi şuanda oteller iranlı dolu bizi hayatımızdan bezdirdiler içip içip sonrada kusuyolar etrafa sarhoş olup diğer misafirleri ve animasyon bayanlara askıntı olup mıncıklıyolar trizim gittikçe rezil hal oldu yeri geliyo çalışan personel meaiye dayanamayıp kaçıyolar ve giden kişilerin yerinede kalan vatandaşlar çalışıyo anlicağınız eleman bulamıyolarya çünkü trizimi herkes bırakıyo yakında adam bulamicaklar nalet olsun trizime girdiğim güne diyorum ve diceklerde saygılar :)

  • Ellerinize Sağlık 27.08.2013 - 06:19

    Son durumumuz kısa ve öz ancak bu kadar güzel anlatılabilirdi.

  • Saim Sahin 27.08.2013 - 01:38

    Az bile yazmissiniz Ispanya ve Italyanin dustugu bataga dusmeye az kaldi.

  • LATİF GALATOGLU 27.08.2013 - 01:32

    elemanlar iş bırakıyorda müdürler bırakmıyor mu? 2 yabancı dil bilen uzman departman mudurlerine dahi 2 bin lira maaş teklıf ediliyor. polis ol daha iyi

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.