Yurt dışına çıkışlarda yeni dönem: Nelere dikkat etmek gerekiyor?

Yurt dışına çıkışlarda yeni dönem: Nelere dikkat etmek gerekiyor?
Türkiye'de 3 aylık olağanüstü hal ilan edilmesinin ardından en çok konuşulan konu seyahatlerin bu durumdan nasıl etkileneceği oldu. OHAL çerçevesinde bir seyahat yasağı söz konusu olmazken, gümrük kapılarındaki sıkı kontroller nedeniyle işlerin uzadığı, bu nedenle havalimanına oldukça erken gitmek gerektiği belirtiliyor.


Konuya ilişkin olarak bir açıklama yapan Kültür ve Turizm Bakanlığı, ilan edilen OHAL nedeniyle insanların hak ve özgürlüklerinin kısıtlanmaycağını belirtti. Güvenlik önlemlerinin anayasa ve hukuk kuralları içinde alınacağı kaydedilen açıklamada şöyle denildi:

“21.07.2016 tarihinden itibaren üç ay boyunca ülke genelinde ilan edilen olağanüstü hal durumu, vatandaşların hak ve özgürlüklerine yönelik tehdide karşı devletin mücadele edebilmesi amacıyla güvenlik önlemlerini arttırması için anayasal hukuk kuralları çerçevesinde uygulanacak tedbirler paketidir. Söz konusu önlemler paketi temel hak ve özgürlükleri kısıtlayıcı bir husus içermemektedir. Uygulanacak güvenlik önlemleri, Türk vatandaşlarının gündelik yaşamlarını, ülkemize seyahat edecek ziyaretçilerin seyahatlerini ve tatillerini hiçbir şekilde etkilemeyecek olup, uluslararası turizm hareketlerine ve havayolu trafiğine ilişkin herhangi bir engel teşkil etmemektedir. Tüm destinasyonlarımızda misafirlerimizin tatillerini güvenli bir biçimde geçirebilmelerine ilişkin olumsuz bir durum söz konusu değildir.”

Öte taraftan yurt dışına çıkışlarda kontroller oldukça sıkılaştırılmış durumda. Kontroller sadece yeşil pasaportlar için değil, bordo pasaportlar için de geçerli. Bu nedenle yurt dışına çıkacak olan yeşil pasaport sahiplerinin uçuştan önce 5-6 saat önce havalimanında olmaları gerekiyor.

Hürriyet'ten Burak Coşan'ın haberine göre, yeşil pasaportlu olup aktif olarak kamuda çalışan kişilerin havalimanlarında, önce vize ihlal bölümüne gitmesi gerekiyor. Bu kişilerin burada, Genel Bilgi Taramaları (GBT) inceleniyor. Başvuru yapan kişinin yurtdışına çıkış onayı Ankara’dan bekleniyor. Eğer onay gelmezse yurtdışına çıkışına izin verilmiyor. Darbe sonrasındaki ilk günlerde Ankara’dan ‘yurtdışına çıkabilir’ onayının gelmesi 5-6 saati bulurken, son bir kaç gündür bu sürenin 2-3 saate indiği ifade ediliyor. Seyahat acenteleri yetkilileri bu kişilerin uçuş saatinden en az 6 saat önce havalimanına gitmesi gerektiğinin altını çiziyor.

Ancak yurtdışına çıkışlarda istenen belgelerde ‘ıslak imza’ belirsizliği yaşanıyor. Havalimanındaki pasaport görevlileri DHA muhabirine dün ıslak imzalı SGK belgesine gerek olmadığını söyledi. Ancak seyahat acenteleri yurtdışına çıkacak müşterilerinin bu belgeleri yanında bulundurması gerektiğini iletiyor.

BORDO PASAPORT SAHİPLERİ NE YAPACAK?

Polis kontrolünde mesleklerini ispatlayacak bir kimlik, kart veya yazılı belge isteniyor.

Çalıştıkları işyerlerinden izinli olduğuna dair bir belge ve sigorta kaydının bulundurulmasında fayda var.

Emeklilerin de SGK’dan emekli olduğuna dair bir doküman almasında yarar var.

Eğer bir kamu çalışanı örneğin öğretmenseniz okul müdüründen, il ya da ilçe milli eğitim müdüründen ıslak imzalı ‘yurtdışına çıkmasına engel yoktur’ yazısı alınmalı.

Başka bir kamu kurumunda örneğin nüfus müdürlüğünde çalışıyorsanız. Bağlı olduğunuz birimin müdüründen ‘ıslak imzalı’ onay belgesi alınmalı.
İşverenler de, sahip olduğu iş yeri belgelerini yanlarında bulundurmalı.

Yurtdışına çıkmak isteyen öğrencilerin ise ‘öğrenci belgesini’ yurtdışına çıkışlarda ibraz etmeli.

Herhangi bir yerde çalışmıyorsanız ise sigortasından yararlandığınız yakınınızın sigorta dökümlerini yanınızda bulundurmalısınız.

YEŞİL PASAPORT SAHİPLERİ NE YAPACAK?

Bordo pasaport sahipleri gibi aynı şekilde kurumlarından ‘yurtdışına çıkabilir’ ibaresinin olduğu ıslak imzalı bir belge alınmalı.

Örneğin bir öğretmenseniz bordo pasaport sahipleri gibi okul müdürü, il ya da ilçe milli eğitim müdürlüklerinden ‘ıslak imzalı’ ‘yurtdışına çıkmasına engel yoktur’ yazısı alınmalı.

Başka bir kamu kurumunda çalışıyorsanız da bağlı bulunduğunuz müdürlükten aynı belgenin alınması gerekiyor.

Emekliler ve asker emeklilerinin ise, vize ihlal bölümüne girip pasaport ve uçak biletlerini kontrol ettirmeleri gerekiyor.

Özellikle yeşil pasaport sahiplerinin uçak saatinden en az 5 saat önce havalimanına gitmesi gerekiyor.



Bu Haber 22.07.2016 - 09:49:39 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.