Hüseyin Özgür Özaltun: Bu madde milli güvenlik sorunu yaratır

Hüseyin Özgür Özaltun: Bu madde milli güvenlik sorunu yaratır

“Turist Rehberliği Meslek Kanunu ile Seyahat Acentaları ve Seyahat Acentaları Birliği Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” ile ilgili düzenlenen basın toplantısında konuşan İstanbul Rehebrler Odası Başkanı Hüseyin Özgür Özaltun, düzenlemede yer alan ‘Otobüslerde rehber bulundurma zorunluluğunun kaldırılması’ ile ilgili maddenin milli güvenlik sorunu oluşturacağını söyledi.


Turizm Güncel

İstanbul Rehberler Odası (İRO) milletvekilleri tarafından imzalanarak TBMM Turizm Komisyonuna sunulan  “Turist Rehberliği Meslek Kanunu ile Seyahat Acentaları ve Seyahat Acentaları Birliği Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” ile ilgili basın toplantısı düzenledi.

“Çok tehlikeli sonuçlar doğurabilecek bir madde”

Toplantıda açıklamalarda bulunan İRO Başkanı Hüseyin Özgür Özaltun, “9 Şubat Cuma günü milletvekillerinin meclise sunduğu kanun teklifiyle 6326 sayılı meslek yasamızda değişiklik olacağına dair bilgi aldık ve bunları inceledik. Mevcut kanundaki bu yeni düzenleme hem bizim hem de ülke turizmi adına endişe verici maddeler taşıyor. Bunlardan en önemlisi yabancı turistlerin bulunduğu turlarda otobüslerdeki rehber bulundurma zorunluluğunun kaldırılması. Bu, çok tehlikeli sonuçlar doğurabilecek bir madde. Çünkü bu madde çeşitli propagandalara karşı olarak konulmuştu, dolayısıyla bu maddenin kaldırılması milli güvenlik sorunu yaratır.” ifadelerini kullandı.  

“Rehberlik daha pasif hale geliyor”

Özaltun, yabancı dil bilme zorunluluğunun kaldırılması hakkında “Yabancı dil zorunluluğu olmayan rehberler yurttaşlarımıza rehberlik ederler argümanı sunuyorlar. 13 binden fazla rehberimiz yurttaşlarımıza hem yurt dışı hem de yurt içinde rehberlik ediyor. Bir yapay kalite ayrımı yaparak yurttaşlarımızı yabancı dil bilmeyen rehber gezdirsin bakış açısı oluşuyor Yabancı dil zorunluluğunun kaldırılması meselesi de bizim için çok önemli. Rehber olma koşulları arasında en az bir yabancı dil bilme zorunluluğu var. Bu zorunluluk ortadan kaldırıldığı zaman mesleğimizden eksilmiş oluyor. Bu meslek daha pasif hale gelmiş oluyor. Bir diğer itirazımız da hali hazırda meslek erbaplarının 5 yılda bir sınava tabi tutularak yabancı dillerinin ölçülmesi meselesi. Meslek içerisinde meslektaşlarımız dillerini geliştiriyorlar. Sınav anında yaşadıkları strese bağlı ya da sınava girememe durumunda meslekleri elinden alınacak. Çok sayıda dil bilen rehberimiz var. Bunların hepsinden tek tek sınav yapmak olasılık dahilinde değil.” şeklinde konuştu.

“Mesleğe kabul sınavı ile ilgili maddenin kaldırılmasını istiyoruz”

Mesleğe kabul sınavı ve sanat tarih ile arkeoloji alanında mezun olan kişilerin de rehberlik mesleğini yapabilmesine olanak sağlayan maddeler hakkında Özaltun’un açıklamaları şu şekilde:

“Mesleğe kabul koşulları arasında mesleğe kabul sınavı gibi bir şey gördük. Hali hazırdaki yasa teklifine göre zaten üniversitelerin gerekli bölümlerinden mezun olan ve yabancı dil yeterliliklerini taşıyan adaylarımız rehber olabiliyor. Bir de ek olarak mesleğe kabul sınavının olmasına ihtiyaç yok. Mesleğe kabul sınavının da kaldırılmasını istiyoruz. Nitelikli meslektaşlarımızın mesleğe girmesini istiyoruz.

Sanat tarihi ve arkeoloji alanından mezun arkadaşlarımızın ülke turizmine katkısı yadsınamaz. Zaten meslektaşlarımız arasında sanat tarihi uzmanı ve arkeolog arkadaşlarımız var. Ancak onların 100 saatlik bir programla değil de rehberlik koşullarını yerine getirerek rehber olmasını istiyoruz.”

“Yabancı dil zorunluluğunu kaldırırsak mesleği eksiltmiş oluruz”

Özaltun, TÜRSAB’ın Türkçe rehberliği desteklemesi hakkında “Türkçe rehberliği destekleyen argümanlar, vatandaşlarımıza hizmet verirken yabancı dile ihtiyaç duyulmuyor olması. Yabancı dil bilen rehber aynı zamanda Türkçe biliyor ve bu görevi yerine getiriyor. ‘Rehber zaten hizmeti verecek o zaman yabancı dil bilmesine gerek yok’  düşüncesi var.  üniversitelerde rehberlere ders veren profesör ve eğitmenlerimiz yabancı dil bilmiyorlar mı? Rehberlerimiz çok ağır ve etkili bir eğitimden geçmiyor mu? Yabancı dil bir nitelik. Bunu kaldırırsak meslekten eksiltmiş oluruz. Bizler de bu mesleğin temsilcileri olarak bu niteliğin mesleğimizden eksilmesine karşı durmak zorundayız.”  ifadelerini kullanırken İRO Yönetim Kurulu Üyesi Şakir Karadibek ise konuyla ilgili, “TÜRSAB’ın Türkçe rehber bulamamaları ile ilgi bir argümanı var. Biz aynı zamanda Türkçe rehberlik de yapıyoruz. Bize başvurdukları takdirde rehber ihtiyacını karşılarız. Herhangi bir sorun yok.” dedi.



Bu Haber 13.02.2024 - 16:46:38 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • Çok doğru tespitler

    Ulvi Akarçay 15.02.2024 - 01:54

    Bakan bey aynı zamanda acenteci ve otel sahibi Bu yasa tasarısının maddeleri kendi işletmelerin çıkarları için hazırlanmış. Bakan beyi tebrik ederiz. Devletin makamını çok güzel kullanmaktadır. Ama tek bir sorun var. Bakan bey ve çevresi bunları kimsenin bilmediğini düşünebilirler. Ancak bu yasa değişikliğinin ne amaçla yapılmak istendiğini ve nedenini herkes tarafından biliniyor ve izleniyor. Bu ülke ne bakanlar gördü. Şimdi yoklar. Hayırlısı olsun.

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.