Fatih’te günlük kiralık evlere denetim

Fatih’te günlük kiralık evlere denetim

Turizm sektörünün sorunu haline gelen günlük kiralık evler için Fatih Belediyesi gelen İhbarlar üzerine adresleri denetliyor. Geçtiğimiz gün yapılan denetimde Küçük Ayasofya Mahallesinde kayıtsız olarak günlük ev kiralanan 3 katlı apartman mühürlenerek işletmeciye ceza kesildi. Apartmanda kalan turistler ise tahliye edildi.


Türkiye’de günlük kiralama sistemine olan ilgi her geçen gün artarken vergi tarafında da ciddi kayıplar yaşanıyor. Ev kiralama sırasındaki KDV haricinde, elde edilen kazançtan herhangi bir ek vergi veya gelir vergisi alınamıyor. Bu durum milyonlarca liralık vergi kaybına yol açıyor.

Milliyet’ten Gülden Çoktan’ın haberine göre Fatih Belediyesi, kayıtsız kiraya verilen günübirlik evlerin denetlenebilmesi ilçenin farklı bölgelerine, “Mahallemizde konaklama amaçlı günlük olarak kiraya verilen bina veya daireleri belediyemizin, 453 14 53 numaralı telefonuna ihbarda bulunabilirsiniz” yazılı pankartlar asılıyor. Kayıtsız olarak günübirlik ev olarak hizmet veren ve çoğu zaman güvenlik sorunlarına da neden olan yerler, vatandaşlar tarafından belediyeye bildiriliyor.

Gelen ihbarlar üzerine Fatih Kaymakamlığı’na bağlı Günübirlik Kiralanan Yerler Denetim Komisyonu yetkilileri, adreslere denetime gidiyor. Yapılan incelemeler sonucunda kayıtsız günü birlik olarak hizmet verdiği tespit edilen yerlere Emniyet ve Maliye yetkilileri tarafından ceza kesilirken Zabıta personeli tarafından da bu yerler mühürleniyor. Bugüne kadar gelen ihbarlar sonucu 300’den fazla yerin mühürlendiği belirtiliyor.

Günübirlik Kiralanan Yerler Denetim Komisyonu’nun Sultanahmet bölgesinde denetim gerçekleştirdi. Denetimde, Küçük Ayasofya Mahallesinde bulunan üç katlı bir apartmanın tamamının günübirlik ev olarak kullanıldığı tespit edildi. Denetim sırasında Ürdünlü bir ailenin birinci katı, Rusya’dan gelen iki kız arkadaşın bodrum katı, Azerbaycan’dan gelen bir çiftin de üçüncü katı kiraladığı ortaya çıktı. Ürdünlü aile, tatil için İstanbul’a geldiklerini, kaldıkları yeri Booking uygulaması üzerinden verilen ilanla bulduklarını ve iki gün için 80 Euro (2 bin 400 TL) ödeme yaptıklarını söyledi. Rusya’dan gelenler de aynı Ürdünlü aile gibi Booking uygulaması üzerinden evi bulduklarını ve bir hafta için 397 Euro (12 bin TL) ödeme yaptıklarını söyledi. Azerbaycanlı çift ise, kaldıkları yerin otel olarak söylenildiğini ve kızlarının günlüğü 600 TL ödeme yaptığını belirtti. Para cezası kesilen daireler zabıta görevlileri tarafından mühürlenince, günübirlik evleri kiralayanlar da sokakta kaldı.

Birçok otel işletmecisinin otellerinin kapasitesinin dolmasıyla boş apartmanları kiralayarak günübirlik ev olarak kiralıyor. Bazı ev sahipleri de evlerini kiraya vermek yerine kayıtsız günübirlik ev işletenlere evlerini kiralayarak gelir elde ediyor.

Bazı kişiler ise kiraladıkları evleri kiraya veriyor. Uygulamalarda istenilen ücretler, normal otellerin fiyatlarına göre düşük. Denetimler sırasında bir kişinin birden fazla lokasyonda kayıtsız günübirlik ev işlettiği de ortaya çıkıyor.

Usulsüz olarak günübirlik ev olarak kullanıldığı tespit edilen evler mühürleniyor. Konakladıkları yerlerin usulsüzce işletildiğini öğrenen turistler, mühürleme işleminin ardından konuttan ayrılmak zorunda. Uygulamalar üzerinden bulup ödemesini yaptıkları yerden ayrılmadan önce parasını almak için kiraya vereni aradıklarında ise muhatap bulamıyorlar. Kiraya verenler, genelde telefonu açmıyor veya para iadesi yapmıyor.



Bu Haber 15.08.2023 - 08:50:35 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.