Üst düzey siyasetçilerden Uber’in büyümesine gizli destek

Üst düzey siyasetçilerden Uber’in büyümesine gizli destek

ABD merkezli ulaşım şirketi Uber'e ait binlerce belge sızdırıldı. Bu belgelere göre şirket, birçok ülkede kurallara uymadan büyümek için bazı üst düzey politikacılardan, bakanlardan gizli destek aldı.


ABD merkezli ulaşım şirketi Uber’e ait sızdırılan binlerce belge ile şirketin birçok ülkede üst düzey politikacı ve bakanlardan gizli destek aldığı ortaya çıktı.

"Uber Files" adıyla yayımlanan Uber belgeleri, 2013-2017 arasında 83 bin e-mail ve 1.000'den fazla diyalog kanıtı içeren 124 bin kayıttan oluşuyor. İngiliz Guardian gazetesine sızdırılan ve Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu (ICIJ) ile birlikte BBC Panorama'nın da dahil olduğu bazı medya kuruluşlarıyla paylaşılan belgeler, nasıl Uber'in 90 milyon dolarlık bir lobicilik faaliyetiyle etkili politikacılardan destek aldığını ve Avrupa'nın taksi piyasasını altüst edip hızla büyüdüğünü ortaya koyuyor.

Uber’e destek veren siyasetçilerin arasında halen Fransa Cumhurbaşkanı olan Emmanuel Macron ve eski Avrupa Birliği (AB) yetkililerinden Neelie Kroes da var.

Ortaya çıkan belgelerde, şirketin eski patronu Travis Kalanick ile bir hayli yakın olduğu belirlenen Emmanuel Macron, Ağustos 2014'te Fransa Ekonomi Bakanı olarak atandığı dönemde Uber'i hem ekonomik büyüme hem de o dönem şiddetle ihtiyaç duyulan istihdam için bir kaynak olarak gördü ve şirketin işleyişine yardımcı olma sözü verdi.

Macron’un taksi lisansı olmayan kişilerin özel araçlarına müşteri almalarını ve yolun ücretini bölüşmelerini sağlayan bir uygulama olan UberPop için de bir karar imza attığı ortaya çıktı.

Avrupa Komisyonu'nun eski başkan yardımcısı Neelie Kroes’ın  ise ülkesi Hollanda'da hem yasal hem siyasi sorunlara açan UberPop uygulaması için düzenlenen baskınlara engel olmak için bakan ve diğer hükümet yetkililerini ikna etmeye çalıştığı hatta bir bakana hakaret ettiği ortaya çıktı.

Avrupa Komisyonu'nda etik kuralları ihlâl ettiği gerekçesiyle izin verilmeyen şirket çalışmalarına Kroes’in gayrıresmi olarak yardım ettiği ortaya çıkarken 18 aylık çalışması süresi bittikten sonra Uber’de işe başlaması ise dikkat çekti.

Uber'in polis baskınlarına karşı siyasilere ulaşmanın dışında ikinci bir koruma kalkanı daha vardı: Yok etme butonu. Bu sayede kolluk kuvvetlerinin ya da herhangi bir yargı görevlisinin şirketin bilgisayarlarına ve dijital ortamda saklanan belgelerine ulaşması mümkün olmayacaktı.

Sızdırılan belgeler, bu butonun da en az bir kere Kalanick'in bizzat verdiği emirle kullanıldığını gösteriyor. Kalanick'in gönderdiği bir e-mail'de "Lütfen yok etme butonunu acilen çalıştırın. Amsterdam'da erişim kapatılmalı" ifadeleri yer alıyor.

Yok etme butonunun Kanada, Belçika, Hindistan, Romanya ve Macaristan'ın yanısıra en az üç kere de Fransa'da devreye sokulduğu anlaşıldı.

Uber’den  ise  "Geçmişteki eylemlerinin bugünkü değerleriyle uyumlu olmadığı" ve "bugün farklı bir şirket olduğu" açıklaması yapıldı.

DW Türkçe'nin aktardığına göre ise Türkiye ile ilgili kısımlarda belgelerde Ali Babacan, Mehmet Şimşek, AK Parti’nin kurucularından Cuneyd Zapsu ve eski büyükelçi Namık Tan’ın isimleri yer alıyor. Ancak şirketin yürüttüğü yoğun lobi faaliyetleri Türkiye'de başarısız oluyor.

Namık Tan iddiayı doğruladı

İddialarla ilgili olarak T24'e konuşan Tan, "Haberde anlatılanlar doğru" dedi ve konuyla ilgili olarak o dönem kendisiyle eski ABD Başkanı Barack Obama'nın başdanışmanı olan David Plouffe'un temasa geçtiğini söyledi.

Tan, "Bahsi geçen şirketi kapatalı 5 sene oldu. O zamanlar Obama’nın baş danışmanı vardı David Plouffe diye. O benim arkadaşımdır, benden rica etti 'Böyle böyle bir arayış içindeler, onlara yardımcı olabilir misin?' diye. Haberde anlatılanlar doğru. Bir sözleşme imzaladık, onun çerçevesinde onlara (UBER’e) gayet meşru bir şekilde burada faaliyet göstermeleri için yardım sağladık. Ki ben hala da burada UBER’e müsaade gösterilmesi gerektiğine inanıyorum. Ama başarılı olamadık. Türkiye’deki taksicilerin lobisi çok güçlü, onlar karşı çıktılar. Hatta onlarla da görüştük, onlarla çalışmak için temsilcileriyle görüştük. Ama başarılı olamadık, bitti gitti" açıklamasında bulundu.



Bu Haber 12.07.2022 - 09:30:40 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.