Turizmciler tatil bölgelerindeki tecavüz olaylarını değerlendirdi

Turizmciler tatil bölgelerindeki tecavüz olaylarını değerlendirdi
Antalya, Alanya, Marmaris gibi turizm bölgelerinde meydana gelen şiddet ve tecavüz olayları bir anda medyanın ve kamuoyunun dikkatinin bu bölgelere çevrilmesine neden oldu. Sektör temsilcileri, yaşanan şiddet olaylarını TurizmGüncel'e değerlendirdi.

 
TurizmGüncel
 
Son olarak Alanya'da bir otelde konaklayan Norveçli bir turistin 4 İsveçli erkek tarafından tecavüze uğradığını iddia etmesi yerli ve yabancı basında geniş ölçüde yer buldu. Konuya dair açıklama yapan sektör temsilcileri ise olayların münferit olduğunu ve yaşanan olaylarda otelcilerin bir sorumluluğunun bulunmadığını belirtiyorlar.
 
İşte sektör temsilcilerinin konuya dair değerlendirmeleri...
 

 
OSMAN AYIK (TÜROFED Başkanı)
 
"Bunlar otelde müşteri olarak konaklayan insanların arasında yaşanan olaylar ve bizim buna müdahale etme şansımız yok. Burada otel yönetiminin de bir sorumluluğu yok çünkü odalar müşterinin özel alanı ve otelcilerin buna müdahale etmek gibi bir yetki veya sorumluluğu yok. Antalya’ya her yıl 10 milyon turist geliyor ve yaşanan birkaç olay münferit olmasının ötesinde bir anlam taşımıyor."
 
Son zamanlarda turistler arasında meydana gelen tecavüz ve şiddet olaylarının Türkiye’ye gelen turist profili ile bir ilgisinin olup olmadığına dair sorumuza ise Ayık, “Türkiye’ye gelen turist profilinin değiştiğine, yani satın alma gücü düşük turistlerin arttığına, dair görüşlere katılmıyorum. Kaldı ki en son Alanya’da yaşanan tecavüz olayında mağdur durumda olan kadının kendine tecavüz ettiğini iddia ettiği kişileri otele kaçak yollarla soktuğunu biliyoruz. Buradaki sorumluluk tamamen müşterinin kendisine ait. Söz konusu kişiler otele ilk kaçak giriş yapma girişimlerinde otel personeli tarafından engellenmiş; sonrasında ise bir yolunu bulup mağdur kadınla birlikte odaya girmişlerdir. Bu durumda otel yönetimi ne yapabilir? Eğer müşteri bir suçtan aranıyorsa otelci bunu polise bildirir ve polis gerekeni yapar. Onun dışında otelcinin yapacağı bir şey yok" şeklinde yanıt verdi
 

 
GÜLÇİN GÜNER (ALTİD Başkanı)
 
"Bunun temelinde insanların birbirlerine hoşgörüsüzlüğü ve eğitimsizliği yatıyor. Gelen turistin dönemsel olarak vasıfsızlaşması da bu yaşanan olayların sayısını artırıyor. Temmuz - Ağustos döneminde daha yoğun olarak gelen eğitim seviyesi düşük, genç yaştaki turistler genelde bu tip olayların odağında oluyorlar. Türkiye'ye gelen turist sayısı artık çok fazla. Milletlerarası bir ortamda biz tek bir tesiste ortak bir hayatı var etmeye çalışıyoruz. Ancak tahammülsüzlükler, hoşgörüsüzlükler ve şiddet içeren olaylar malesef yaşanabiliyor. Bu dönemlerde içki içmeyi ve karşı cinsi tatil zanneden bir kısım turist de Türkiye'ye geliyor. Bu kişiler özellikle son dakika rezervasyonlarla gelen, parasız ve eğitimsiz gençler. Ön ve arka sezonlarda ise turist profili değişiyor ve bu tarz olaylar hemen hemen hiç yaşanmıyor. 
 

 
CENK BAYAZ (Sağ Tur Yönetim Kurulu Başkanı)
 
"Son dönemde bu tarz olayların sürekli gündeme gelmesi medya duyarlığı ile ilgili bir durum. Yapacak haber bulamayınca bunları yapıyorlar. Tatil beldelerimizde güvenlik açısından hiçbir sıkıntı yoktur. Ben Side'de oturuyorum. Valilik koordineli bir şekilde her şey düzgün işliyor. Bu yaşananların temelinde ekonomik sıkıntı geliyor. Mevsimlik iş bulmak için Türkiye'ye gelen vasıfsız yabancılar geliyorlar. Bunlar hayal kırıklığına uğruyorlar. Ramazan'da benzer olayların sayısı azalacaktırç Aynı şeyler İspanya'da da yaşanıyor. Başka turizm ülkelerinde de. İnsan bu her şeyi yapabiliyor." 


Bu Haber 01.08.2012 - 11:21:40 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • Erhan 04.08.2012 - 11:10

    Doğru insan bu heryerde aynı

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.