'Turizm rehberliği bölümlerinde verilen eğitim yetersiz'

'Turizm rehberliği bölümlerinde verilen eğitim yetersiz'
Kastamonu Üniversitesi Turizm Fakültesi ile Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi’nin iş birliğinde düzenlenen IX. Akademik Turizm Eğitimi Arama Konferansı’nda ülkemizde üniversitelerin bünyesinde faaliyet gösteren turizm rehberliği bölümlerinde verilen eğitim masaya yatırıldı. Turizm rehberliği alanıyla ilgili olan 50 dolayında uzmanın katıldığı toplantıda genel olarak ülkemizde verilen rehberlik eğitiminde önemli yetersizliklerin bulunduğu sonucuna varıldı.


Kastamonu Üniversitesi Turizm Fakültesi ile Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi’nin iş birliğinde düzenlenen IX. Akademik Turizm Eğitimi Arama Konferansı’nda ülkemizde üniversitelerin bünyesinde faaliyet gösteren turizm rehberliği bölümlerinde verilen eğitim masaya yatırıldı. Kastamonu’da 7-9 Nisan 2016 tarihlerinde gerçekleştirilen Arama Konferansı’na çeşitli üniversitelerden, turist rehberliği ile ilgili sivil toplum kuruluşlarından ile Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği’nden 50 dolayında uzman katıldı. Kastamonu Üniversitesi Turizm Fakültesi’nde yapılan konferansın moderatörlüğü, Dr. İrfan Mısırlı yürüttü.
 
Üç gün süren arama konferansında yapılan tartışmalar sonrasında ülkemizde faaliyet gösteren turizm rehberliği bölümlerinde verilen eğitim, “Eğitim Programları ve Uygulamaları (Müfredat ile İlgili Sorunlar)”, “Eğitici Nitelikleri ve Nicelikleri”, “Mevzuattan Kaynaklanan Sorunlar (Programlara Kabul ve Mezuniyet)”, “Dil Yeterliliği ile İlgili Sorunlar” ve “Sektörel ve Akademik Koordinasyon ile İlgili Sorunlar” başlıkları altında incelendi ve çeşitli çözümler ortaya konuldu.




ÖNERİLER NELER?
 
IX. Akademik Turizm Eğitimi Arama Konferansı’nda üzerinde fikir birliğine varılan öneriler arasında şu konular yer alıyor:

“Ders isim ve içeriklerinin gözden geçirilmesi”, “Uygulamaya yönelik derslere ağırlık verilmesi” “Rehberlikte bir eğitim felsefesinin oluşturulması”, “Turizm Rehberliği bölümlerinde yetişmiş öğretim elemanlarının sayılarının yetersizliğinin giderilmesi ve bu amaçla profesyonel olarak turizm rehberliği yapan bireylerin üniversitelerin kadrolarına katılmalarının kolaylaştırılması”, “Bölüm altyapısı güçlü olan üniversitelerde turizm rehberliği alanında yüksek lisans programlarının açılması ve turizm rehberliği ile ilgili kritik derslerde komşu üniversitelerin öğretim elamanlarından yararlanılması”, “Mesleğe kabulde sadece lisans ve lisansüstü eğitim programlarından diploma almak gerekliliğinin olması, bu durumda önce sertifika programlarının ve önlisans programlarının kapatılması”, “Yabancı dil eğitiminin etkin olmaması” “Nadir dillerdeki eğitimci eksikliği”, “Rehberlik programlarına öğrenci kabulünde temel alınan başarı puanlarının düşüklüğü”, “Turist rehberliği bölümleri ile sektör temsilcilerinin koordinasyon eksikliği”, “Karşılıklı etkin bir iletişim kurulup ortak bir vizyon oluşturulmaması”, “Turist rehberliği bölümlerinin üst birliğinin olmaması”, “Teorik bilginin pratikte yeterli olmaması”, “Sektörün turist rehberliği bölümlerine maddi katkıda bulunmaması”, “Üniversitelerin sektör birlikleriyle ortak projeler yapmaması”, “Acentaların turist rehberliği bölümlerinden haberdar olmamaları”, “Uygulama gezileri sırasında alanda uzmanlardan yeterince yararlanılmaması”, “Turist rehberliği öğrencilerinin seyahat acentalarında yaptığı stajlarda rehberlik mesleği dışında görevlendirilmesi”.
 
Arama konferansını düzenleyiciler adına konuşan Kastamonu Üniversitesi Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Saim Ateş ve Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi editörü ve Anadolu Üniversitesi Turizm Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Nazmi Kozak, toplantının oldukça başarılı geçtiğini, alandan gelen uzmanların değerli katkıları ile konunun bütün yönleri ile tartışıldığını vurgulayarak, ''umarız elde edilen sonuçlar uygulama olanağı bulur'' dedi.



KARARLAR KİTAPÇIK OLARAK BASILACAK
 
IX. Akademik Turizm Eğitimi Arama Konferansı’nda alınan kararların önümüzdeki haftalarda sonuç kitapçığında yayımlanacağı ve başta üniversiteler olmak üzere, Yüksek Öğretim Kurulu, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği ve turist rehberliği ile ilgili sivil toplum kuruluşlarına ulaştırılacağı öğrenildi.
 



Bu Haber 11.04.2016 - 08:34:30 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.