Rusya turizm pazarında bu sezon kim ne kadar pay aldı?

Rusya turizm pazarında bu sezon kim ne kadar pay aldı?

2022 yılında yurt dışına giden Rusların sayısı 2021'deki seviyeye ulaşamadı. Organize seyahat pazarında en büyük payı Türkiye alırken, turist sayısındaki azalmanın en önemli nedeni ise uçuş sorunu olarak belirlendi.


Turizm Güncel - Dış Haberler

Rusya'dan yurt dışında turist gönderen büyük tur operatörlerinin müşteri sayısı bu yıl geçen yıla göre yüzde 20'ye varan oranlarda düştü. Buna karşın niş ürünler satan orta ölçekli şirketler yüzde 17-40 arasında büyüme kaydetti.

Düşüşün temel nedenleri

Rus Tur Operatörleri Birliğinin (ATOR) yaptığı analize göre, bu yıl organize seyahat pazarı geçen yılki seviyeye ulaşamadı. Bunun temel nedenleri ulaşım sıkıntısı, Yunanistan, Kıbrıs ve İspanya gibi Avrupa ve Karayipler destinasyonlarının büyük oranda kapalı olması, haziran ve temmuz aylarında Türkiye'ye; ağustos ayında ise Mısır'a yeterince uçuş yapılamaması olarak sıralandı.

2019’un ancak yarısına ulaşabildi

Tüm bu sorunlar nedeniyle Rusya organize seyahat pazarı (outgoing) pandemi öncesininin ancak yüzde 50'sine ulaşabildi.

Tahminlere göre yaz sezonunda 3,5 milyon Rus tatil ve dinlenme amacıyla yurt dışına gitti. Bu turistlerin yüzde 92,4'ü 5 ülkeye giderken, pazardan en büyük payı Türkiye aldı. Geriye kalan yüzde 7,6'lık pay ise Tayland ve eski SSCB ülkeleri arasında paylaşıldı.

İlk 5 üklenin aldığı paylar

ANEX Tour, Pegas Touristik, Intourist, Coral Travel ve Fun&Sun gibi tur operatörlerinin satışlarında Türkiye'nin payı yüzde 53-77 arasında değişiyor. Toplam satışın yüzde 60'ı Türkiye yönü olarak tespit edildi. Türkiye'yi yüzde 25 ile Abhazya, yüzde 5 ile Birleşik arap Emirlikleri, yüzde 3 ile Mısır ve yüzde 2 ile Maldivler takip ediyor. Diğer olarak sınıflandırılan yüzde 7'lik dilim ise eski SSCB ülkeleri ve Tayland tarafında paylaşılıyor.

Rusya Turizm Pazarı



Bu Haber 03.09.2022 - 09:31:43 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.