Ömer Çelik'ten önemli göçmen anlaşması ve vize muafiyeti açıklaması

Ömer Çelik'ten önemli göçmen anlaşması ve vize muafiyeti açıklaması
Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, AB-Türkiye ilişkileri, göçmen anlaşması ve vize muafiyeti konularında önemli değerlendirmelerde bulundu...

 

 
Mülteci anlaşmasının sürdürülmesi için bir sebep görmediğini belirten Çelik, A Haber’e yaptığı açıklamada da mülteci anlaşmasıyla Akdeniz’de ölümlerin önüne geçildiğini belirterek, “Anlaşma iptal edilirse eski duruma döneriz ama kendimiz insani bir trajedi görürsek buna kendimiz müdahale ederiz. Herhangi bir şekilde 'Avrupa kıtasına göçmenler geçmesin, buralarda tutulsun' şeklinde bir sorumluluğumuz olmaz” dedi.
 
Hürriyet'te yer alan habere göre, Çelik’in yaptığı açıklamalar şöyle:
 
'MÜLTECİ ANLAŞMASININ SÜRDÜRÜLMESİ İÇİN BİR SEBEP YOK'

“Türkiye göçmen anlaşmasıyla ilgili her şeyi yapmışken AB hiçbir sözünü yerine getirmedi. Türkiye istediği zaman, istediği şekilde göçmen anlaşmasını gözden geçirebilir; gözden geçirilmesinin zamanı geldiğine inanıyorum; bu anlaşmanın sürdürülmesi için bir sebep olduğunu düşünmüyorum.”
 
'AB VİZE SERBESTİSİ KONUSUNDA OBJEKTİF BİR YAKLAŞIM ÜRETMEYECEK'

“Vize serbestisi konusunda şunu anladık; AB bu konuda objektif ve hakkaniyetli bir yaklaşım üretmeyecek, bu kesinleşti... Bu şartlar altında terör mevzuatını genişletemeyiz, vize konusunda (Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Frans) Timmermans ile görüşmemiz olacaktı ama ilerleme öngörmediğim için şu aşamada bunun gerekli olduğuna inanmıyorum.”
 
'SÖZ VERİP TUTMAMAK AB'NİN TEAMÜLÜNE DÖNÜŞTÜ'

“Türkiye halen AB hedefine doğru yürümekte ama 2017 yılı çok önemli; AB ile bu yılın ilk 6 ayında bir liderler zirvesinin gerçekleşmesi gerektiğini düşünüyoruz... AB liderler zirvesinden somut kararlar, takvim ve eylem planı çıkmalı; söz verip tutmamak AB’nin teamülüne dönüştü, bu ikilem aşılmalı; aksi takdirde bu ilişkiler böyle sürdürülemez.”
 
'DENETİM KARARININ ÇIKMASI ÇOK YANLIŞ OLUR'

“Avrupa Konseyi’nde Türkiye hakkında bir denetim kararının ortaya çıkması çok yanlış olur. Venedik Komisyonu’nun (anayasa değişikliğinde) uygulamayı görmeden açıklama yapması alışılmamış ve yanlış; rapor Türkiye’ye karşı kampanyanın parçası olarak kullanılıyor. Venedik Komisyonu’nun anayasa değişikliği ile ilgili raporunda komisyonun teknik kapasitesini kuşkuya düşürecek şekilde siyasi mülahazalara bulaşmış yaklaşımlar üretilmiş.”
 
BRÜKSEL: MÜLTECİ ANLAŞMASINA BAĞLIYIZ
 
AB Bakanı Ömer Çelik’in, Türkiye ile AB arasındaki, mülteci krizi odaklı 18 Mart mutabakatının sürmesi için bir neden görmediğini açıklamasına rağmen Brüksel, anlaşmanın devamından yana ve bu konudaki tutumunda bir değişiklik yok. AB Komisyonu’ndan yapılan bir açıklamada, Sözcü Margaritis Schinas’ın pazartesi yaptığı açıklama tekrarlanarak, “AB-Türkiye anlaşmasının uygulanmasına bağlıyız. Bu bir karşılıklı güven ve verim sözleşmesi. Her iki tarafın da taahhütlerine uymasını umuyoruz” denildi. Anlaşma, Türkiye’nin Ege’den geçen mültecileri geri almasını öngörüyordu. AB de Türkiye’nin geri aldığı mülteci kadar Suriyeli göçmen alacaktı.



Bu Haber 16.03.2017 - 10:14:47 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.