'Kurban Bayramı tatili süresi bir an önce açıklanmalı'

'Kurban Bayramı tatili süresi bir an önce açıklanmalı'
Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan Yardımcısı Mehmet İşler, “Vatandaşların tatil planlarını daha rahat yapabilmesi, ekonomik ve avantajlı tatil seçenekleri değerlendirebilmesi için Kurban Bayramı tatilinin süresi bir an önce açıklanmalı” dedi.



Turizm sektörü temsilcileri, vatandaşın bayram tatili planlarını daha iyi yapabilmesi için bayramdan önceki Pazartesi ve Salı günleriyle arife gününü de içine almak üzere, 26 Ağustos Cumartesi gününden 4 Eylül Pazartesi gününe kadar toplam on günlük tatil edilmesini önermişti. İkinci seçenek olarak da arife gününün Zafer Bayramı ile birleştirilmesiyle Kurban Bayramı tatilinin 30 Ağustos Çarşamba gününden 4 Eylül Pazartesi gününe kadar toplam altı güne çıkarılması önerilmişti.

Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, geçtiğimiz hafta gazetecilerin Kurban Bayramı tatilinin uzatılıp uzatılmayacağına, birleştirme kararı alınıp alınmadığına ilişkin sorularını yanıtlamıştı. Kurtulmuş, "Henüz belli olmadı. Belli olmadan herhangi bir şey söylemek, ümit vermek doğru olmaz” demişti.

''HEM VATANDAŞ, HEM TURİZMCİLER İÇİN ÖNEMLİ''

TÜROFED Başkan Yardımcısı Mehmet İşler, bayram tatilinin süresinin belirlenip açıklanmasının turizm sektörünün bileşenleri kadar tatil planı yapan vatandaşlar açısından da önemli olduğunu söyledi. “Hem vatandaşlar hem de turizmciler ‘Kurban Bayramı tatili kaç gün olacak?’ sorusuna yanıt bekliyor” diyen İşler, şu görüşleri dile getirdi:

ACENTELER AÇIKLANACAK TARİHE GÖRE KAMPANYA VE PAKET TU HAZIRLAYACAK''

“Yurt içinde tatil planları yapan vatandaşlarımızın yanı sıra gurbetçi olarak adlandırdığımız, ‘Komşunu da al gel’ diye seslendiğimiz yurt dışındaki vatandaşlarımız da var. Seyahat acenteleri, konaklama tesisleri, turist rehberleri hep bu sorunun yanıtını bekliyor. Konaklama tesisleri ve acenteler açıklanacak tarihlere göre tatil paketleri, kampanyalar hazırlar. Bunun promosyonlarını ve aksiyonlarını düzenler. Bu da yurt içindeki ve yurt dışından gelecek tüketicilerin yararına olur. Tüketiciler böylece daha ekonomik tatil olanağına kavuşur.”

''SEKTÖRÜN GÖZÜ KULAĞI HÜKÜMETTE''

Yurt dışından gelen turist sayısının azalması nedeniyle turizm sektörünün umudunu yerli turiste bağladığını anlatan TÜROFED Başkan Yardımcısı ve ETİK Başkanı Mehmet İşler, “Sektörün gözü, kulağı hükümetten gelecek haberde” dedi. Sektörü tatilin altı veya on gün olarak kararlaştırılıp ilan edilmesini beklediğini söyleyen İşler, sözlerini şöyle sürdürdü:

''UMUT YERLİ TURİSTTE VE GURBETÇİDE''

“Yabancı turist gelmiyor. Sektör sıkıntıda. Umut yerli turistte ve gurbetçilerde. Kurban Bayramı tatilinin kaç gün olacağı belli değil. Vatandaşlar bu nedenle tatil planlarını yapamıyor. Vatandaşlar ilan edilecek tarihe göre turizmcilerin sunduğu seçenekleri değerlendirerek bir karara varacak, tatilini planlayacak. Belki çalıştıkları kurumlardan ona göre izin alacak, bütçesini hazırlayacak. Vatandaşların tatil planlamalarını daha rahat yapabilmesi, avantajlı ve ekonomik seçeneklerle buluşması için Kurban Bayramı tatilinin süresi bir an önce açıklanmalı. Bu hem zor durumdaki sektörün hem de vatandaşların yararına olur.”




Bu Haber 07.08.2017 - 12:19:57 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • Turizmci 07.08.2017 - 02:43

    Her yerde yabancı turist gelmiyor zaten deniyor ama sektörü dikkatli mercek altına alınması lazım çünkü TEMMUZ-AĞUSTOS ta YABANCI TURİST gelmek istesede gelemiyor.Çünkü özellikle 5 yıldızlı oteller zaten TEMMUZ-AĞUSTOS ta satışa kapalı yada çok yüksek fiyattan satışa açık ama genelde satışa kapalı çünkü 5 yıldızların çoğu TEMMUZ-AĞUSTOS aylarında TÜRK turist le dopdolu.Şimdi Bayram tatili de uzatılırsa iyice doluluklar devam edecek .Bardağın bir yüzü bu açıdan çok güzel ama bardağın diğer yüzü 6 aylık Turizm sezonunda yurt dışından uçak koyan yabancı tur operatörleri RESMEN ODA BULAMIYOR.Bulurlarsa da Temmuz-Ağustos inanılmaz yüksek fiyatlar.Mayıs-Haziran ve Eylül ekim de yabancı tur operatörlerine oda var ama Temmuz -Ağustos ta mantıklı satar fiyatlardan ODA yok yabancı tur operatörlerine.O zaman da Yabancı Tur operatörleri Türkiye ye Uçak sayısını azaltıyor çünkü Temmuz Ağustos ta uçak koltuklarından para kazanamıyorlar hatta zarar ediyorlar.İç pazara destek çok önemli ama ülkemize döviz getiren DIŞ Pazara da destek önemli.Özellikle Otel yöneticileri 6 aylık sezon istiyorlarsa DIŞ Pazarsız turizm olmaz kanaatindeyim.Kapasitelerinin en az %30 unu Temmuz Ağustos da yabancı pazara ayırmak zorundalar.Yoksa 2 sene sonra turizm sezonları 2-3 ay olacak gibi görünüyor.Bu pazarlama tarzı ile DIŞ Pazar iyice körelir.Yarınlar Türk Turizmin de ki bu gizli tehlike ile karşı karşıya ve inadına İç pazar dahada gelişiyor ve arz ve talep dengesi TEMMUZ AĞUSTOS ta İÇ Pazardan yana.Temmuz Ağustos ta nitelikli otellerin nerdeyse %85 i ve daha fazlası iç pazarla dolu.Öngörülü davranılmazsa İÇ Pazarın çılgın yükselişi DIŞ Pazarı TEMMUZ AĞUSTOS ta bitirecek ve yabancı Tur Operatörleri de sadece Mayıs-Haziran ve Eylül Ekim ayı için uçak koymayacaklar gelecekte.Halbuki turizm sezonlarını uzatmak temel amaç olmalı yatırımcılar için sadece günü kurtarmak çok anlamlı değil.Şimdi Bayram tatili uzatılacağı gündem de oteller gene iç pazarla kilitlenecek 5 Eylül den sonra Bayram tatili bitecek ve Ekim sonuna kadar DIŞ Pazar umudu taşıyacağız .Bayramda Dış Pazara yer yok sonrası var tamamda Dış pazar müşterisini Bayram da ne yapıcağız uçak koltukları boş mu gelecek Bayram da Temmuzda Ağustos ta.Otelciler Pazarlama yaparken kesinlikle DIŞ PAZARA daha fazla yer ayımalılar.Fiyat daha ekonomik olsada bu zor yıllarda Dış pazarı desteklenmeli.Yarınlar la ilgili bu gündem önlem almazsak Turizm de ki kriz çok daha derin olacak Çünkü yabancılar Yalnızca Türkiye ye gelmiyor değil gelmek isteselerde Gelemiyor çünkü yüksek sezonlarda oteller İÇ pazarla full dolu.

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.