İşte dün geceden bu yana Türkiye'de yaşananlar...

İşte dün geceden bu yana Türkiye'de yaşananlar...
Türkiye, dün gece tarihi gecelerinden birini yaşadı. TSK içinden bir grubun darbe girişimi, ülke genelinde bombalaların patlamasına ve çatışmalara sebep olurken, Başbakan Binali Yıldırım, 161 kişinin hayatını kaybettiğini, 1440 kişinin ise yaralandığını açıkladı. Yıldırım ayrıca, ''lk bilgilere göre darbecilerden de 20 civarında ölen, 30’a yakın yaralı var. Bu rakamlar kesin değil. İlerleyen saatlerde gerçek rakamlar ortaya çıkacaktır.'' ifadelerini de kullandı. İşte dün geceden bu yana Türkiye'de yaşananlar...


TurizmGüncel

Güncelleme 12.57:
Başbakan Binali Yıldırım dün gece yaşanan olaylar sonrasında Genelkurmay Başkanı Org. Hulusi Akar, İçişleri Bakanı Efkan Ala, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ve Milli Savunma Bakanı Fikri Işık ile birlikte açıklama yaptı. Hürriyet'in haberine göre, Yıldırım, "161 şehidimiz, 1440 yaralımız var" derken 2839 askerin gözaltına alındığını duyurdu. Yıldırım, ''Yakalanan askerler vatana ihanetle mi yargılanacak, vatana ihanet gündeme gelecek mi?'' sorusunu ise şu şekilde yanıtladı:

''Malum vahim bir olayın sıcaklığı devam ediyor. Tutuklamalar, gözaltılar devam ediyor. İşlenen bu suçun karşılığı yargı sistemimizde tanımlanmıştır. İdam cezası Türk Anayasası’ndan çıkarılmıştır. Yüce Meclis bugün toplanacak ve ülkenin bu ve buna benzer çılgınlıklarla karşı karşıya kalmaması için ne gibi ilave düzenlemeler yapılacaksa üzerinde çalışacağız. İlk bilgilere göre darbecilerden de 20 civarında ölen, 30’a yakın yaralı var. Bu rakamlar kesin değil. İlerleyen saatlerde gerçek rakamlar ortaya çıkacaktır. Fethullah Gülen’in bir terör örgütünün başı olduğu zaten bizim bildiğimiz ve MGK kararı da dahil her türlü iade talebini de yaptığımız birisidir. Dün akşam yaşanan olaydan sonra bu adamın, bu çete liderinin, bu terör örgütü başının arkasında duracak ülke göremiyorum. Bunun arkasında duracak ülke dost değildir, Türkiye’ye karşı savaşım içindedir.''

--------------------------------

Türkiye, dün geceyi ayakta geçirdi. Gece yarısına doğru askerlerin Boğaziçi Köpsüsü ile Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nü kapattığı, Ankara'da ise sokaklarda askeri hareketliliğin olduğu, jetlerin alçak uçuş yaptığı haberleri gelmeye başladı. Olayın sebebi bir süre boyunca anlaşılamazken, ilerleyen dakikalarda Başbakan Binali Yıldırım'dan 'Bu bir darbe girişimidir' açıklaması geldi. Yıldırım açıklamasında, ''Bir kalkışma ihtimali üzerinde duruyoruz. Bir kalkışma olduğu doğrudur. Türkiye Cumhuriyeti hükümeti iş başındadır. Bunun iş başından gitmesi ancak milletin kararıyla olur. Bu çılgınlığı yapanlar da en ağır şekilde bedelini ödeyecektir. Asla pabuç bırakmayacağız. Güvenlik güçleri harekete geçmiştir. '' ifadelerini kullandı.

Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar'ın, makamında rehin tutulduğu belirtilirken, Akar, sabah saatlerine doğru yapılan operasyonla kurtarıldı. Üst düzey askeri yetkililerden yapılan açıklamalarda ise askerlere kışlaya geri dönme çağrısı yapılarak, ''TSK demokrasiye her zaman saygı duymuştur.'' denildi.

ERDOĞAN CANLI YAYINA BAĞLANDI

Askerlerin başta Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet Köprüsü, TRT binası, Cumhurbaşkanlığı Sarayı, Meclis Binası gibi stratejik noktaları kuşatması haberlerinin ardından Facetime ile canlı yayına bağlanan Cumhurbaşkanı Erdoğan, halkı demokrasi için sokağa çıkmaya çağırdı.

TRT EKRANLARINDA ‘ORDU YÖNETİME EL KOYDU’ AÇIKLAMASI

TRT canlı yayınında Yurtta Sulh Platformu imzasıyla bir açıklama okunurken, ‘’Demokrasinin, laik hukuk devletinin bekası adına, ordu yönetime el koymuştur. Belirsiz bir süreliğine sokağa çıkma yasağı ilan edilmiştir.’’ ifadeleri kullanıldı.

İNSANLAR SOKAĞA ÇIKTI

Kısa bir süre sonra İstanbul ve Ankara sokaklarına çıkanlar tankların üzerine çıktı, hükümete destek çağrısı yaptı. Askerlerin yer yer kitlelerin üzerine ateş açtığı haberleri geldi. İlk açıklamalara göre, olaylarda en az 194 kişi hayatını kaybetti, 1.154 yaralı olduğu bilgisi geldi.

Adalet Bakanı Bekir Bozbağ, savcılıkların 'darbeci askerler hakkında yakalama kararı çıkardığını' açıklamasının ardından, soruşturmalarda, Türkiye genelinde 1563 Türk Silahlı Kuvvetleri mensubunun gözaltına alındığı bildirildi. İçişleri Bakanlığı, 5'i general 29'u albay 34 askerin görevden uzaklaştırıldığını açıkladı. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ne girmeye çalışan askerler ile yer yer tanklar ile kentlerde dolaşan askerler polis tarafından yaka paça gözaltına alındığı görüldü. Bazı bölgelede ise halk, askerleri linç etti. Halkla asker arasındaki olaylarda bir askerin kafasının kesildiği iddia ediliyor.

Gece boyunca İstanbul ve Ankara'da jetlerin alçak uçuş yaptığı, kentlerin büyük bölümünde bombaların patladığı belirtiliyor.

Sabah saatlerinde Diyanet’in emri ile tüm camilerden ezanlar duyulurken, bazı camilerden konuşma yapılarak halk sokağa çıkmaya davet edildi.

MUHALEFET VE PATRONLARDAN AÇIKLAMA

Hareketliliğe dair açıklamalar yapan muhalefet partileri CHP, MHP ve HDP, ne olursa olsun demokrasiye vurulan darbenin karşısında olduklarını ifade etti. TÜSİAD da bir açıklama yaparak demokrasinin karşısında yer alan her hareketin reddedilmesi gerektiğini kaydetti.

TMMM’YE BOMBA

İlerleyen saatlerde ise TBMM Binası’na bombalı saldırı yapıldığı haberleri geldi. Defalarca bomba atılan Meclis’te bulunan milletvekilleri arasında yaralananlar olduğu belirtilirken, konuya dair açıklama yapan vekiller sığınağa indiklerini ve büyük korku yaşadıklarını ifade etti.

ERDOĞAN İSTANBUL’A İNDİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın uçağı gecenin ilerleyen saatlerinde Dalaman'dan havalanarak İstanbul Atatürk Havalimanı'na iniş yaptı. Burada bir açıklama yapan Erdoğan, şunları söyledi:

‘’TSK içerisindeki bir azınlık ülkemizin beraberliğini kabullenmeyen bu grup paralel devlet yapılanmasının kendisiydi. Şu anda yapılan hareket bir ihanet hareketidir. Vatana ihanet hareketinin bedelini çok ağır ödeyecekler. Biz bu kutlu davaya başımızı koymuşuz. Bu yola kefenimizle çıkmışız.

Bu silahlı kuvvetlerimizin temizlenmesine yol açacak bir harekettir. Yüksek Askeri Şura öncesinde bu hareketin yapılması manidardır. Birileri ne olacağını çok iyi biliyordu.

‘BEN AYRILDIKTAN SONRA MARMARİS'İ BOMBALAMIŞLAR’

Ben Marmaris'teydim. Ben ayrıldıktan sonra oraları bombalamışlar. Şu anda yapılan hareket bir ihanet hareketidir, bir ayaklanma hareketidir.

Benim genel sekreterimi alıp götürdüler. Genelkurmay Başkanımızın durumunu şu anda bilemiyorum.

‘BEDELİNİ AĞIR ÖDEYECEKLER’

Ve bu vatana ihanet hareketinin bedelini de tabii çok ağır ödeyecekler. Bunu peşinen söyleyeyim. Bu silahlar size bu millet tarafından verildi. Bunun bedelini de faturasını da ağır ödersiniz.
Sizler bizim Mehmetçiğimizsiniz. Size verilen silahları milletimize doğrultursanız bedelini ödersiniz. Ordumuz temizdir, silahlı kuvvetlerimizin tertemiz haline leke getirilmemesi lazım.

‘SONU İYİ OLACAK’

Yargı tutuklamaya başladı. Bugün bu iş başladı, devam edecek. FETÖ de bir terör örgütüdür demiştik. Aynı zamanda silahlı bir terör örgütü olduğu ortaya çıktı. Bizler görevimizin başındayız. Sonuna kadar bu görevimizi sürdüreceğiz. Sonu iyi olacak.’’

MARMARİS'TEKİ OTELE BOMBA

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamasında da değindiği gibi, Erdoğan Marmaris’teki otelinden ayrıldıktan sonra otele de operasyon yapıldığı, asker ile polis arasında uzun süre çatışma yaşandığı öğrenildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, pazartesi gününden bu yana Grand Yazıcı Club Turban’da tatil yapıyordu. Olayların başlamasından saatler sonra aynı gruba ait Grand Yazıcı Mares’te açıklama yapan Erdoğan, İstanbul’a gitmek üzere ayrıldıktan yaklaşık 1.5 saat sonra askerler helikopterle geldikleri Grand Yazıcı Club Turban’a bomba attı. Askerlerle polisler arasında bu iki otelin hemen yakındaki üçüncü bir otel olan Case De Maris’te çatışma çıktı. İlk belirlemelere göre 2 polisin şehit olduğu çatışma bir süre devam etti. Askerler daha sonra helikopterle bölgeden uzaklaştı.

İlerleyen saatlerde polis ile askerler arasındaki şiddetli çatışmalar sürerken, polisin pek çok noktada kontrolü ele geçirdiği, Boğaziçi Köprüsü de dahil olmak üzere askerlerin teslim olduğu aktarıldı.

Ankara’da başta Genekurmay Başkanlığı, Meclis ve bakanlık binalarının olduğu bölge başta olmak üzere İstanbul ve Ankara’da çatışmalar yer yer devam ediyor.

Başbakan Binali Yıldırım'ın saat 11:00'da Çankaya'da açıklama yapacağı belirtiliyor.



Bu Haber 16.07.2016 - 09:38:28 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.