'Fiyat, turist sayısı ve doluluktaki düşüş Antalya ekonomisine yansıdı'

'Fiyat, turist sayısı ve doluluktaki düşüş Antalya ekonomisine yansıdı'
Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin, ziyaretçi, doluluk ve fiyatlardaki düşüşün Antalya ekonomisine yansıdığını açıkladı.


ATSO temmuz ayı meclis toplantısında konuşan Başkan Davut Çetin, son haftalarda bir miktar toparlanma olmakla beraber, sektörde işlerin hala iyi gitmediğini belirtti. "Çetin, Turizmde son haftalarda biraz toparlanma oldu, hatta son günlerde turist sayısı ay bazında geçen yıl rakamlarına yaklaştı, ancak yıllık olarak %7’lik kayıp devam ediyor. Son terör olayları olumlu beklentileri iyice bozdu. Turist sayısı dışında, fiyat indirimleri ve geceleme düşüşleri, toplam gelire ve Antalya ekonomisine yansıdı. Doluluk oranı ve fiyatlarda da %10-15 civarında düşüş görüyoruz. Bunun sonucunda Antalya’nın Mayıs ayı net KDV tahsilatı geçen yıla göre sıfır oldu, yani artmadı, Haziran ayı tahsilatı yalnızca %5.6 artmış durumda. Otomobil ve konut satışına rağmen KDV’deki bu yavaşlama piyasanın gerçek durumunu göstermektedir." değerlendirmesini yaptı.

SONBAHARDA FAİZ VE DÖVİZ BASKISI OLACAK

Sadece ekonomide değil siyasette de bir belirsizlik olduğunu ifade eden Davut Çetin, bu belirsizlikte yatırımın olmayacağını, dahası sonbaharda bir de döviz ve faiz baskısının ortaya çıkacağını kaydetti. Çetin konuşmasının devamında şunları ifade etti:

BABACAN ORTADA YOK

Bu duruma rağmen ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Sayın Ali Babacan uzun zamandır ortada yok. Koalisyon görüşmelerine kimse inanmıyor. Kasım’da seçim olsa istikrar getireceği garanti değil. Dolayısıyla şu anda bizi dinleyecek kimse yok, ama biz yine de uyarılarımızı yapalım. Belki riskler görülür, herkes fedakarlık yapar ve bir uzlaşma ortamı doğar.”

ANTALYALI ŞİRKETLERİN BÜYÜMESİ LAZIM

Türkiye’nin En Büyük 500 Sanayi Kuruluşu Listesi’ne Antalya’dan sadece üç firmanın girdiğini, bu sayının mutlaka artması gerektiğini ifade eden Başkan Davut Çetin, “Antalya ekonomisiyle ilgili bir başka konuyu daha gündeme getirmek istiyorum. Geçen ay Türkiye en büyük 500 sanayi kuruluşu listesi yayınlanmıştı ve üç şirketimiz listeye girmişti. Geçtiğimiz günlerde ikinci 500 sanayi kuruluşu listesi yayınlandı, ona da Antalya’nın 3 şirketi girebildi. 2014 yılı verileriyle 92 milyon net satışla ikinci 500’e, 210 milyon liranın üstü net satışla birinci 500’e giriliyor. Antalya her iki listede de 3’er firmayla yer alıyor ve yıllardır bu sayıda artış olmadı. Bundan 7-8 yıl önce bir ara ikinci 500’e 6 şirketimiz girmişti. Ama sonra o şirketlerden bazıları iflas etti ve 3 şirkete düştük. Denilebilir ki, Antalya bir sanayi kenti değil ve bu sonuç normaldir. Ama yine geçtiğimiz günlerde bir dergimizin en büyük 500 listesi yayınlandı. Bu listede bütün sektörler yer alıyor. Bu listede de yani 500 büyük şirket listesinde de Antalya’dan yine 6 şirket var. Bunların birincisi Sun Express, onun dışında 3 turizm şirketi. Bu turizm şirketlerinden birisi de iflas etti.

12 MİLYON TURİST ALAN KENTTE...

Antalya bir sanayi kenti olmasa bile 12 milyon turistin geldiği bir ilde biz büyük şirket listelerine 5-6 şirket ile giriyorsak, bu Antalya için bir zayıflık demektir. Bir ekonomi şirketleriyle büyür, Antalya’nın gelişmesi ancak Antalyalı şirketlerin büyümesi ile olur. Ama Antalya’da mum dibine ışık vermiyor. Burada herkese, kamuya da bizlere de işadamlarımıza da görev düşmektedir. Antalya şirketleri sadece yerel ölçekte kalmamalı, mutlaka ulusal ve hatta uluslararası piyasaya çıkmalıdır. Aksi halde turizme rağmen büyümemiz sınırlı kalmaktadır.




Bu Haber 29.07.2015 - 09:57:05 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.