Firuz Bağlıkaya’dan yeni yasa açıklaması: İntikam yasası!

Firuz Bağlıkaya’dan yeni yasa açıklaması: İntikam yasası!
TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın hazırladığı yeni yasayı ‘intikam yasası’ olarak tanımladı.

Turizm Güncel 

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Firuz Bağlıkaya, TÜRSAB TV’de katıldığı yayında, Kültür ve Turizm Bakanlığının 1618 sayılı yasayla ilgili çalışmalarını değerlendirdi. Bağlıkaya, yeni yasanın ‘intikam yasası’ olduğunu savundu.

Daha önce Bakanlıkla hazırladıkları ancak rafa kaldırılan yasanın Bakanlık böyle istediği için sektörle paylaşılmadığını belirten Firuz Bağlıkaya, Bakan Ersoy’un yasaya ilişkin bazı toplantılar yaptığını ve kendilerine muhalif olanların bile yasayı memnuniyetle karşıladığını kaydetti. 

“Yasa tasarısına Bakanlık dışı kaynaklardan ulaştık”

Hazırladıkları yasadan geri adım atan Mehmet Nuri Ersoy’un ikinci defa atanmasının ardından yasayla ilgili yeni çalışma başlattığını öğrendiğini anlatan Bağlıkaya “ Bakan beye ziyaretimiz sırasında bize bilgi verip veremeyeceğini sorduk. Metin hazır olunca görüşünüze başvururuz dedi ancak başvurmadılar.  Ondan sonra biz metne ilk olarak bakanlık dışı kaynaklar aracılığıyla ulaştık. Bazı bakanlıklara gönderilmişti. Kaldı ki o taslaklarda da değişiklik yapıldı. Şu anda dördüncü versiyon elden ele dolaşıyor. Kendi bakanlığımızdan değil ama başka bakanlılardan geliyor taslak.” diye konuştu.

“Bizim görüşümüz sorulmadı”

Bakan Ersoy’un ‘sektörün görüşünü alıyorum’ diyerek sadece mevcut yönetime muhalif olanların, yönetimi almaya çalışanların görüşünü aldığını ileri süren Bağlıkaya Bakanın muhatap aldığı isimlerin TÜRSAB’dan kontenjan alamadığı için orada olduğunu söyledi. Bağlıkaya “Bunların hepsinin sayısı 500’ü geçmez. Bu kurumun 15 bin üyesi var. Sektörün örgütü burada ve onu muhatap almaları gerekir. Burada tartışmadığınız hiçbir şeyi sektör adına söyleyemeyiz. Sektörün örgütü burada. Turizm bakanlığının bütçesi tartışılırken bir milletvekili ‘bu yasayı görüşüyorsunuz da TÜRSAB’tan görüş aldınız mı? diye soruyor. Bakan da ‘evet alıyoruz’ diyor. ‘Buyurun bizde bir çalışma var, siz ne düşünüyorsunuz?’ diye sorulmuyor. Metin gönderiyor musunuz da bizden görüş aldığınızı söylüyorsunuz?” diye konuştu.  

Bakanlığın son zamanlardaki hiçbir davranışının devlet adabı ile bağdaşmadığını ileri süren Bağlıkaya. Bakanlık ile TÜRSAB arasındaki yazışmaların bile belli çevrelerce sızdırıldığını belirtti.

“Farklı bir örgüt kurulmak isteniyor”

Yeni yasayla TÜRSAB’ın örgüt yapısının bozulmak istendiğini anlatan TÜRSAB Başkanı şu ifadeleri kullandı:

Hac ve Umre acentelerini ayıralım, sağlığı ayıralım, bilet acentelerini ayıralım. .. Farklı bir örgüt kurulmak isteniyor. Tur operatörünün tanımına da sadece rakam koymuşlar, cirosu 250 milyonun üzerinde olan diye. Buradaki amaç belli. Bu amaca yönelik bakan beyin talimatını yerine getirmek için ne dediyse yazmışlar. TÜRSAB’ın kurum içi denetimlerini ortadan kaldırıyorlar. Seçim işlemleri TGA’ya bağlanmış.

“Ayaklarının altında bir şeyler dolaşsın istemiyorlar”

Bu her şeyiyle bir intikam yasasıdır. Bizim burada bakanlığın her dediğini analiz etmeden kabul etmediğimiz, üyemizin hakkına sahip çıktığımız için Bakanlığa karşı çıktığımız, davalar açtığımız oluyor. Bunlar ayaklarının altında bir şeyler dolaşsın istemiyorlar. Turizm verileri tamamen palavra. Uydur kaydır bir sürü işler yapıyorlar ortalığa ‘Bakan işi çok iyi biliyor’ algısı yayıyorlar.

“Transfer bir turizm ürünüdür”

Seyahat acentelerinin münhasır faaliyetlerini kısıtlıyorlar. Transfer bir turizm ürünüdür. Yasada bunu kabul etmiyorlar. Transfer yapamazsınız diyorlar. Bu taksicileri memnun etmek için konulmuş bir şey. Oteller transfer yapsın dediğimiz için intikam yasasıdır bu. Dijital pazarlama faaliyetlerini de kısıtlıyorlar. Pazar denetimsiz hale getirmek istiyorlar.

“2 milyon yatağı olan konaklama sektörü için yasa çalışmanız var mı?”

Üniter bir yapımız federatif bir yapıya dönüştürülmeye çalışılıyor. Biz buna karşıyız evet diyemeyiz. Cumhurbaşkanımız güçlü Türkiye diyor biz de güçlü TÜRSAB olmak istiyoruz. Her ay buraya 1-2 büyükelçi gelir, her hafta başkonsolos gelir. Dünyanın en iyi turizm örgütü bu. Hayırdır? 
2 milyon yatak var, konaklama ile ilgili bir kanun çalışmanız var mı? Ulaşım için var mı Rehberlik için var mı? İşi gücü bıraktınız bununla mı uğraşıyorsunuz?"


Bu Haber 11.01.2024 - 15:43:27 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • Sektör için hayırlısı

    ALPER GÜVEN 12.01.2024 - 10:28

    TURSAB ile Bakanlık arasındaki buzlar tam olarak erimemiş görünmekte. şubeleri ile birlikte 15 binin üzerinde üyesi bulunan TURSAB ın mevcut yasasının zamanın gerisinde kaldığı aşikar. 1618 sayılı yasanın revize edilerek en kısa zamanda onaylanması gerekmekte. umarım en kısa zamanda buzlar erir ve sektör beklediği yasaya kavuşur

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.