Çin Hazineleri Asya ve Avrupa’nın buluşma noktası İstanbul’da

Çin Hazineleri Asya ve Avrupa’nın buluşma noktası İstanbul’da
Çinlilerin en geniş katılımlı sergisi Amerika ve İngiltere’den sonra dünyada 3. kez Türkiye’de açılacak. Sergideki tüm eserler gerçek olacak.


Dünyanın en eski medeniyetleri arasında önemli bir yere sahip olan Çin, hazinelerini Türkiye’de sergiliyor.

Sergilenecek 101 parça eser arasında Terracotta Askeri de yer alıyor. Olağanüstü koruma altında olmalarından dolayı bugüne kadar dünyanın pek çok ülkesindeki sergilere kopyaları gönderilen toprak askerlerden dördü bir arada Amerika ve İngiltere’den sonra Türkiye’de sergilenecek. Bu iki ülkeden sonra Çinlilerin en geniş katılımlı sergisi dünyada 3. kez 20 Kasım’da İstanbul Topkapı Sarayı Müzesi’nde Çin Hazineleri Sergisi adıyla açılacak. 3 ay açık kalacak sergideki tüm parçalar gerçek olacak.

Çin Devlet Başkanının özel izniyle Türkiye’de gerçekleşecek sergi hakkında bilgi veren Kültür ve Turizm Bakanlığı Pekin Müşaviri İlknur Yiğit, “Günümüzden yaklaşık 1 milyon yıl önce Paleolitik Çağ ile başlayan ve 1949 yılında Çin Halk Cumhuriyeti olan Çin’in kültürel mirasını atalarının tarihini ve medeniyetini yansıtacak” dedi.

Çin ve Türkiye’nin, Asya kıtasının doğu ve batı ucunda yer alan eski medeniyetlerin beşiği ülkeler olduğuna işaret eden Yiğit, karşılıklı anlayışın güçlendirilmesi,  geleneksel dostluğun  derinleştirilmesi  için 2009 yılında iki ülke Cumhurbaşkanları arasında karşılıklı olarak Kültür Yılları düzenlenmesinin kararlaştırılmasından sonra 2012 yılının Türkiye’de “Çin Kültür Yılı”, 2013 yılının da Çin’de “Türkiye Kültür Yılı” faaliyetleri yapılması kararlaştırılmıştı.

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın 2010 yılında gerçekleştirdiği Çin Halk Cumhuriyeti temasları sırasında “Karşılıklı Kültür Yılları Hakkında Mutabakat Zaptı” imzalanmasından sonra bugüne gelindiğini belirten Yiğit, “Bu etkinlikler Türkiye ve Çin arasında düzenlenen en büyük kültürel faaliyetdir. İki ülke halklarının tarihini, kültürünü, mevcut ve gelecekteki durumunu yakından tanıyabilmeleri için oluşturulan dostluk ve kültürel iletişim platrofmu ekonomi ve turizm açısından da çok önemli bir yere sahip olacaktır” dedi.
Pekin Kültür ve Turizm Müşaviri İlknur Yiğit, Çin Hazineleri Sergisi hakkında şu bilgiyi verdi;

Çin Halk Cumhuriyeti Devlet Kültürel Miras İdaresi Başkanlığı ve T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından düzenlenecek “Çin Hazineleri Sergisi”  Türk halkına değerli ve rengarenk bir hediye sunmak amacıyla Çin tarafından büyük bir titizlikle hazırlanmıştır. Sergideki tüm eserler orjinal olması sağlanmıştır.

Sergideki eserler; Yasak Şehir Müzesi’nde koruma altında tutulan imparatorluk hazineleri, Çin’in önde gelen müzelerinin kolleksiyonlarından paha biçilemez parçalar Neolitik Çağdan, Qing Hanedanlığı’na kadar beş bin yıllık bir dönemi kapsamaktadır. Xi-an’dan İstanbul’a getirilecek olan, kahraman Kil Asker Ordusu heykelleri, altın ve gümüş kaplamalı yüksek ayaklı içki kapları, göz kamaştırıcı bronz ve porselenler de sergide yer alıyor. Bu tarihi hazinenin Türkiye’de sergilenmesine Çin tarafı dostluk ve barış misyonunu üstlenmiş bir girişim olarak bakıyor.  Hiç şüphe yok ki, 2013’de Türkiye olarak Çin’de gerçekleştireceğimiz Tükiye Kültür Yılı faaliyetlerinden sonra Çin-Türkiye arasındaki kültürel iletişimde yeni bir sayfa açılacaktır.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Pekin Müşaviri İlknur Yiğit, Çinlilerin Türkiye’ye olan bakışını da şöyle aktardı;
“Çinliler; Çin’i, İpek Yolu’nun başlangıcı, Türkiye’yi  ise İpek Yolu’nun Asya’daki bitiş noktası ve aynı zamanda da Asya ve Avrupa arasında iletişimi sağlayan bir altın köprü niteliğinde olarak görüyor.




Bu Haber 19.11.2012 - 15:58:15 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.