Savaş Daş

Bakan Ersoy döneminde sektöre iki yeni vergi geldi

Bakan Ersoy döneminde sektöre iki yeni vergi geldi

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın hazırladığı yeni vergilerle ilgili yasa taslağında en çok tartışma yaratanlardan biri kuşkusuz otellere getirilen konaklama vergisi oldu.

Karın yüzde 5-10'una denk geliyor

Bundan henüz 4 ay önce turizm sektörünü Tanıtım Ajansı vergisine bağlayan devlet, şimdi de otelleri konaklama vergisine bağlıyor. Sektörün sesi ise o zaman da cılız çıkmıştı, şimdi de cılız çıkıyor. Son dört ayda sektöre getirilen vergiler, cirolarının yüzde 3’üne yaklaştı. Bu da karlılığın (tesisin kar marjına bağlı olark) 5-10 arasında bir orana tekabül ediyor.

Otellere getirilen konaklama vergisi birkaç açıdan bu işin ruhuna aykırı. Birincisi, toplanacak paralar belediyelere değil Hazine’ye gidecek, ikincisi ise sadece konaklamayı değil, bir tesis içinde ücretle sunulan (yeme, içme, spa, eğlence, aktivite...) tüm hizmetleri kapsayacak. Üçüncüsü ise bedel sabit tutar olmayıp, alınan hizmete karşılık ödenenen ücrete bağlı olarak değişecek.

Ajans payı tartışılırken turizmcilerin önerisine kulak verilmedi

Otellerden toplanacak konaklama vergisi (özünde bir çeşit yeni vergi) elbette tesisler tarafından müşteriye yansıtılacak. Bazı turizmciler, Tanıtım Ajansı’nın yasalaştırılması dönemde sektörden ciro üzerinden vergi alınmasına karşı çıkmış, bu paranın ülkeye gelen misafirlerden konaklama vergisi olarak alınmasını istemişti. O dönemde, başta Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy olmak üzere, kimse bu öneriyi dikkate almamıştı.

Tanıtım Ajansı payının cirolardan değil müşteriden alınan konaklama vergilerinden sağlanması yönünde talepler dile getirildiğinde Bakan Ersoy, ‘Bu vergi turizmde yüksek gelir elde eden tüm ülkelerde var’ diyerek geçiştiriyor, konunun özüne, yani bu paranın nasıl toplandığına değinmiyordu.

Bakandan habersiz sektöre vergi geldi

Gelinen noktada, turizm sektörü Mehmet Nuri Ersoy’un Kültür ve Turizm Bakanlığı döneminde, iki çeşit vergiye bağlanmış oldu. Turizmciler konuyla ilgili olarak Bakan Ersoy’u arayıp ‘Sayın Bakanım nedir bu yeni vergi işi’ diye sorduğunda, Bakan Ersoy’un ‘Bilgim dahilinde değil’ şeklinde yanıt vermesi ise işin vahim yanını oluşturuyor. Sorumlusu olduğunuz sektöre yeni vergi getiriliyor ve sizin bundan haberiniz olmuyor. Haberiniz olmasına rağmen böyle bir vergi düzenlemesi Meclis’e geliyorsa, o da ilkinden daha az vahim değil. Konuyla ilgili olarak Bakan Ersoy’dan veya Bakanlıktan henüz bir açıklama yapılmamış olması da ayrıca not düşülmeli.

İşler gerçekten de hızlı yürüyor

Sanıyorum bu konu Bakan Ersoy’un sık sık övünerek dile getirdiği Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile alakalı. Ersoy sistemi anlatırken özellikle işlerin çok hızlı yürüyeceğini, çok hızlı kararlar alınacağını söylüyordu. Tıpkı Türkiye Turizm Tanıtım ve Ajansı’nda olduğu gibi, hızla alınan ‘konaklama vergisi’ kararı da Bakan Ersoy’un bu öngörüsünü doğruluyor.

Çalışanların ücretleri zaten baskılanıyor

Türkiye’de her sektörde olduğu gibi turizm sektöründe de ücretler ciddi şekilde baskı altında. Otellerde yaşanan personel sirkülasyonu ise bunun en net kanıtı. Bunun baskılanan maaşlar ve az personelle çok iş yapma politikasından kaynaklandığı ise yadsınamaz.

Birer ticari işletme olan oteller, karlılıklarını korumak için tüm girdileri aşağıya çekmeye çalışıyor. Personel sayılarının azaltılması ve ücretlerin baskılanması da bu politikanın bir parçası. Otellerin karlarından taviz vermelerini beklemek sermayenin kendi doğasına aykırı. O halde ne yapacaklar? Birincisi fiyatları arttıracaklar, ikincisi maliyetleri düşürecekler. Bu neyi getirecek? Rekabet avantajının kaybolmasını, işçi ücretlerinin daha da baskılanmasını ve verilen serviste kesintiye gidilmesini. Tabi Bakan Ersoy’un deyimiyle ülkeye ‘kaliteli’ turist akmaya başlarsa o zaman durum değişebilir.


Bu Makale 25.10.2019 - 12:12:25 tarihinde eklendi.


Kullanıcı Yorumları
  • Cihan 26.10.2019 - 02:09

    Şahsım adına bu vergiye üzülmezdim. Ancak o vergi bir şekilde dönüp dolaşıp vatandaştan çıkacak. Yoksa hükümetin her icraatını alkışlamaktan elleri patlayan bu sektöre bu vergiler az bile.

  • Semih 26.10.2019 - 12:34

    Savaş bey bu vergi otelcilere müstahak. hak ediyorlar. zaten 3 işçinin yapacağı işi 1 kişi yapıyordu olur bu rakam 5/1. burdan kısarlar maliyetleri. taze portakal suyuna konstantre oranına artırırlar. konaklama vergisini burdan çıkarırlar. bu ülkede gerçekten turizmci otelci var mı. büyük oranı vurguncu. dert ettiğiniz şeye bakın. bırakın devlet onlardan alsın. en azından hazinede değerlenir. diğer türlü sözde otel sahiplerin cebine giriyordu.

  • Murat 25.10.2019 - 09:53

    Gelir vergisi %40 olacakmış. Yani şirketin %40’ına devlet ortak olacak; üzerine bir de KDV toplayacak. Ortak demek risklerin paylaşımı demek ama o da yok. Kazanırsan da kazanmazsan da devlet alacak. Ben vergi ödeyeyim bazıları da Tekno kentlere şirket kursun vergi, sgk, kdv ödemesin, üzerine teşvik alsın. Benden ucuza satıp benden çok kazansın. Diğer katakullilerden hiç bahsetmiyorum! Ama sırası gelince onları da yazarım.

  • mehmet 25.10.2019 - 09:45

    Yazdıklarınıza bir turizmci ,yurtdışında yaşayan biri olarak eklemek istediklerim ise turizm hep üvey evlat muamelesi olarak hor görülmüş bir sektördür,devamlı ek vergiler getirilmekte ve kaynak aracı olarak otelciler hep zarar görmüştür,bir otelin pazarlaması,personeli gelir giderlerin karşılaşılan zorlukları ancak bu sektördekiler bilir,turizmde olması gereken bana göre lüks tüketim ise ona göre vergi olmalıdır,nasılmı yani bir 5 yıldız otel ile 3 yıldız otelin kdv vergisi aynı olması saçmadır,çözüm nedir bana göre 3 yıldız altı olan oteller ve apartlar kdv%10,3 yıldızlarda %15,4 yıldız otellerde %20 5 yıldız otellerde %25 olarak uygulanmalıdır,yani Türkiyede adaletsiz bir vergi sisteminin ne kadar tahribat yarattığını herkez görüyor ama çözüme gelince hep dolaylı vergiler ve ek vergiler getirerek çözmeye çalışılıyor yanlışda burada zaten,peki hangi kalemlerde vergi toplanıyor akaryakıt ve alkolden alınıyor,basın mensuplarının ilk sorusunda bakanımızın haberinin olmadığını söyledi,bu ülkenin turizm bakanı haberdar değilse pes doğrusu demek yanlış olmaz sanırım

Yazarın diğer yazıları
Tüm Yazıları
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.