Bakan Çelik: Vize serbestisi olmazsa 'bire bir anlaşması'nı uygulamayacağız

Bakan Çelik: Vize serbestisi olmazsa 'bire bir anlaşması'nı uygulamayacağız
AB Bakanı Ömer Çelik, vize muafiyeti süreci ile ilgili açıklama yaptı. AB Komisyon Başkanı Timmermans ile tekrar bir araya geleceklerini ifade eden Çelik, ''Mevlüt Bey ile birlikte Timmermans ile görüşmemizde bir noktaya varacağız. Başbakanımıza ve Cumhurbaşkanımıza arz edeceğiz. Vize serbestisi olmazsa Türkiye 'bire bir anlaşması'nı uygulamayacak" ifadelerini kullandı.


Avrupa Birliği Bakanı Ömer Çelik, İtalyan muhataplarıyla temaslar için Roma’daydı. Bakan Çelik, İngiltere Brexit ile Brüksel’i sarsıp Türkiye’ye vize serbestisi tartışmaları sürerken; Cumhurbaşkanı Erdoğan da AB ile müzakerelere devam edilip edilmeyeceğinin halka sorulabileceğini söylemişken gazetecilerin sorularını yanıtladı.

''VİZE SERBEST OLMAZSA 'BİRE BİR ANLAŞMASINI' UYGULAMAYACAĞIZ''

Habertürk'ten Selçuk Tepeli tarafından gerçekleştirilen söyleşinin ilgili kısmını sizlerle paylaşıyoruz:

-AB ile nasıl bir planlama yaptınız?

Önce Brüksel’e gittik. Terör yasası ve kişisel verileri koruma kanunuyla ilgili ilerleme sağlanması gerektiğini söylediler. 27 Mayıs’ta Mevlüt Bey ile (Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu) Antalya’da görüştük ve şöyle bir karara vardık: 'Sizin teknik heyetiniz gelsin; bizim Adalet, AB ve Dışişleri bakanlıklarıyla görüşsün.' Bu görüşmeler yapıldı. Biz 3 bakan, sunulanları değerlendirdik.

Komisyon Başkanı Timmermans ile tekrar bir araya geleceğiz, nasıl bir ilerleme sağlayabiliriz bakacağız. Bizim yaptığımız düzenlemeler aslında çok daha koruyucu. Ama yazımla ilgili bazı hususlar olabilir, onlar tartışılır. Terör yasasıyla ilgili de bu şekilde ilerleme kaydedilebilir. 'Terörle mücadele kapasitemizin azalması söz konusu olamaz, buna imza atamayız' diye, net söylüyoruz. Onlarsa önerdikleri bazı şeylerin terörle mücadele kapasitemizi azaltmadığını söylüyorlar. Şöyle bir yol haritası çizeceğiz: Mevlüt Bey ile birlikte Timmermans ile görüşmemizde bir noktaya varacağız. Başbakan’ımıza ve Cumhurbaşkanı’mıza arz edeceğiz. Sonra ilerlemeye bakacağız. Vize serbest olmazsa Türkiye 'bire bir anlaşması'nı uygulamayacak.

''VİZE SERBESTİSİ İLE 'BİRE BİR ANLAŞMASI'NI BİRBİRİNE BİZ BAĞLAMADIK''

-Tüm bu görüşme trafiğinin kapsamı vize serbestisi ve 'bire bir anlaşması' mı?

Tabii. Ama şöyle bir şey var; vize serbestisi ile 'bire bir anlaşması'nı birbirine biz bağlamadık. Diyorlar ki: 'Göçmen krizini kullanıyorsunuz.' Bu tamamen AB’nin gündeme getirdiği bir şey. 'Göç krizi, iş birliğini yeniden ele almak için bir fırsat oldu' denilerek bunlar birbirine bağlandı. 'Bire bir' mekanizması, gönüllü yerleştirme, 3 milyar euro ve vize serbestlisi meselesi, siyaseten artık birbirine bağlı. Ama sanki göçmen meselesinden sonra vize serbestisi ya da göçmen meselesinden sonra fasıl açılması gündeme gelmiş gibi bir şey bilgi hatası. Vizenin zaten gerçekleşmesi gerekir, kazanılmış hak. Göçmen jesti değil. Onlar bunu söyleyerek, Türkiye ile AB’nin ilişkisini sadece göçmen meselesi ve 'bire bir anlaşması2 ile sınırlı tutmaya çalışıyorlar. Türkiye toplama kampı, insan deposu değildir. Göçmen meselesinin ötesinde büyük resme bakmak lazım. Kimin kime ihtiyacı var? AB bizim milli çıkarlarımız açısından temel bir politika, bir devlet politikası... Burada tereddüt yok. AB’nin de Türkiye’ye ne kadar ihtiyacı olduğu göçmen krizinde Türkiye’nin ürettiği kapasiteyle görüldü. Akdeniz’de başka ülkelerle de işbirliği yapmak istiyorlar. Ama işbirliği anlaşmasını iyi yazmak yetmiyor, onu uygulayacak kapasite lazım.

Söyleşinin tamamını okumak için tıklayınız.


Bu Haber 24.06.2016 - 09:56:03 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.