Avrupa’da en iyi turizm performansı gösteren iki ülke

Avrupa’da en iyi turizm performansı gösteren iki ülke

Avrupa turizmi, mevcut zorluklara rağmen 2023'te iyi bir performans gösteriyor. Avrupa genelinde turizm 2019’un hala yüzde 18 gerisinde olsa da, 2019 seviyesini aşan ülkeler de var.


Turizm Güncel – Dış Haberler

Avrupa Turizm Komisyonunun 2023 yılının ilk çeyreğine ilişkin yayınladığı rapora göre, uluslararası ziyaretler 2019 seviyesinin halen yüzde 18 gerisinde.

Verilere göre, destinasyonların yüzde 33'ü 2019 seviyesini geride bırakırken yüzde 25'si ise 2019 seviyesinin yüzde 10 altında kaldı.

Ancak rapora göre; devam etmekte olan Rusya-Ukrayna savaşı, Kuzey ve Doğu Avrupa'daki toparlanmayı yavaşlatıyor.

Uluslararası ziyaretler bakımından 2019'a göre yüzde 32 artış yaşanan Sırbistan ve 2019'a göre yüzde 21 artış yaşayan Türkiye diğer ülkelerden daha iyi performans gösterdi. Bu artışta, vizesiz giriş uygulamasından yararlanmak isteyen Rus turistlerin akını etkili oldu.

Bulgaristan da Türkiye gibi yüksek performans gösteren ülkelerden oldu. Uluslararası seyahatlerde 2019'a göre yüzde 27 artış gören Bulgaristan'ın bu artışında, yükselen seyahat fiyatları karşısında uygun fiyatlı bir destinasyon olması etkili oldu.

Ancak Rus turistlerin yokluğu ise, bazı Kuzey ve Doğu Avrupa ülkelerinin toparlanmasını yavaşlatan etkenlerden biri oldu. Rus turistlerin yokluğundan en çok Finlandiya, Estonya, Litvanya ve Letonya etkilendi. Bu ülkelerde 2019'a göre sırasıyla yüzde 22, yüzde 17, yüzde 34 ve yüzde 37'lik düşüş görüldü.

Avrupa Seyahat Komisyonu Başkanı Luis Araujo, yaz dönemine girmeden önce bu derece yüksek bir toparlanmaya şahit olmanın cesaret verici olduğunu ancak enflasyondan Ukrayna savaşının yarattığı olumsuzluğa kadar pek çok zorluğun hala seyahat endüstrisinin toparlanmasını engellediğini söyledi.

Talepteki artışa rağmen uçuş hacmi sabit kaldı. Tedarikteki kısıtlamalar ise uçuş miktarlarının artmasını engelliyor. Eurocontrol verilerine göre, 2023 yılının Ocak ayında Avrupa’daki hava trafiği 2019’un aynı döneminin yüzde 14,4 gerisinde kaldı.

2022'de artan gıda ve jet yakıtı fiyatları, havayolları ve konaklama tesislerinin artan maliyeti gibi sorunların 2023'te de yaşanması bekleniyor.

Araujo'ya göre, turizm endüstrisi ayrıca uzun dönem zorluklarına da odaklanmalı. Araujo, konuyla ilgili “Sektörü gelecek nesiller için muhafaza edebilmek adına turizm işletmeleri, politikacılar ve destinasyonlar; turizm uygulamalarını teşvik etme, turizmin çevre üzerindeki olumsuz etkilerini en aza indirme ve nüfusların refahı için olumlu etkiler yaratma çabalarını artırmalı.” açıklamasını yaptı.



Bu Haber 12.05.2023 - 10:48:57 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.