Avrupa Konseyi'nden açıklama: Türkiye'deki gelişmelerden endişeliyiz

Avrupa Konseyi'nden açıklama: Türkiye'deki gelişmelerden endişeliyiz
Türkiye'de içine girilen şiddet sarmalının ardından pek çok Avrupa ülkesinden Türkiye'ye dönük seyahat uyarıları gelmişti. Son olarak bir açıklama da Avrupa Konseyi'nden geldi. Avrupa Konseyi Başkanı Thorbjörn Jagland, Türkiye’de son dönemde meydana gelen terör olayları, medya kuruluşları ve siyasi partilere yönelik saldırılardan endişe duyduğunu söyledi.


Bir yazılı açıklama yapan Jagland, ‘Türkiye’de son dönemde meydana gelen olaylar son derece endişe vericidir’ dedi.

Türk güvenlik birimlerine yönelik saldırıları şiddetle kınadığını belirten Jagland, geçtiğimiz günlerde meydana gelen şiddet olaylarının tüm kurbanları için başsağlığı mesajını iletti.

Siyasi parti ve medya kuruluşlarına yönelik saldırıların da kendisini endişelendirdiğini belirten Avrupa Konseyi Başkanı, bu tür eylemlerin demokraside istikrarsızlığa yol açabileceğini belirtti.

Jagland, ‘Yetkililere, vatandaşları ve ülkedeki demokratik hayatı korumak için ellerinden geleni yapma çağrısında bulunuyorum’ dedi.

Türkiye, 1949 yılından bu yana Avrupa Konseyi’nin kurucu üyesi konumunda bulunuyor.

AB: DURUM ENDİŞE VERİCİ

Türkiye'de yükselen terör olayları ve güvenlik alanında kötüye gidişe ilişkin bir açıklama da Avrupa Dış Eylem Brimi'nden geldi. Yapılan açıklamada şu noktaların altı çizildi:

"Onlarca kişinin hayatını kaybettiği PKK saldırıları sonrasında, terör saldırılarını bir kez daha kınıyor, acılı ailelere en derin taziyelerimizi iletirken yakın zamanda gerçekleşen saldırılarda yaralananların acılarını paylaşıyoruz.

Türkiye’de güvenlik ortamındaki genel anlamda kötüye gidiş ve demokrasilerin temel unsurları olan medya kuruluşlarına ve siyasi parti merkezlerine yönelik saldırılar başta olmak üzere şiddetin tırmanması, son derece endişe verici gelişmelerdir.

Şiddet sarmalını önlemek için geçici hükümetin ve tüm siyasi liderlerin bir araya gelerek ülkede hukukun üstünlüğünü garanti altına alması, ateşkes çağrısında bulunması ve erken genel seçimlerin güvenli ve rekabete açık bir ortamda yapılmasını sağlaması gerekmektedir.

Kürt barış süreci fazlasıyla can kaybına yol açan bir çatışmanın önlenmesi açısından uzun zamandır yakalan en iyi fırsat olmaya devam etmektedir ve son iki yıl boyunca sarf edilen gayretler heba edilmemelidir. İlerlenecek tek yol, kalıcı çözüm için barış süreci kapsamında görüşmelerin ve müzakerelerin yeniden başlatılmasıdır."




Bu Haber 11.09.2015 - 09:03:14 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.