Avrupa Komisyonu'nun Google'a verdiği rekor ceza otelleri neden ilgilendiriyor?

Avrupa Komisyonu'nun Google'a verdiği rekor ceza otelleri neden ilgilendiriyor?
Avrupa Komisyonu’nun Google’a verdiği 2.42 milyar euroluk rekor rekabet cezası, otelleri de yakından ilgilendirecek bir döneme kapı aralamış olabilir...



TurizmGüncel – Dış Haberler

Avrupa Komisyonu, geçtiğimiz hafta online devi Google’a kendi alışveriş karşılaştırma servislerini aramalarda daha yukarıda gösterdiği gerekçesiyle 2.42 milyar euroluk rekor bir ceza verdi. Avrupa Komisyonu, Google’ın pazar hakimiyetini bir başka Google ürününe haksız rekabet avantajı sağlayarak kötüye kullandığına hükmetti.

Buna göre, Google’ın Google Shopping hizmeti arama motorunun algoritmalarından bağımsız olarak sponsorlu bir şekilde aramalarda her zaman en üstte çıkıyor.

Konuya dair bir açıklama yapan Komisyon’un rekabetten sorumlu üyesi Margrethe Vestager, şunları söyledi:

‘’Google’ın bu uygulaması, Avrupa Birliği’in antitröst uygulamalarına göre tamamen yasadışı. Bu uygulama diğer şirketlerin rekabet edebilme ve yenilik yapma şansını ve en önemlisi Avrupalı kullanıcıların rekabetin yarattığı avantajlardan faydalanma imkanını elinden alıyor.’’

EMSAL KARAR OTELLERİ YAKINDAN ETKİLEYEBİLİR

Buraya kadarki kısım konaklama sektörünü etkilemese de, bundan sonraki süreçte yaşanabileceklerin oteller açısından oldukça önemli olabileceği belirtiliyor.

Komisyon tarafından konuya dair yapılan açıklamanın son cümleleri meselenin oteller için neden önemli olduğunu ortaya koyuyor:

‘’Arupa Komisyonu Google’ın uygulamalarının diğer özelleştirilmiş Google hizmetleri konusunda nasıl işlediğini incelemeye devam ediyor. Komisyon’un bugünkü kararı, bu tür uygulamaların değerlendirilmesi açısından bir emsal karar olma özelliği taşıyor.’’

Uzmanlara göre, bu açıklama Google’ın Hotels Ads uygulaması da dahil olmak üzere pek çok uygulaması açısından sorun teşkil edebilir. Google, kendi deyimiyle Avrupa’da önemli bir gelir kaynağı olan Hotel Ads uygulamasında, otel önerilerini Maps ve Trips uygulamaları da dahil olmak üzere tüm arama girdilerine entegre ederek dünyanın en büyük otel metasearch kanallarından biri haline gelmiş durumda.

TRIPADVISOR’U GERİDE BIRAKTI

Bu yılın başlarında Fastbooking tarafından yapılan bir araştırma, Google Hotel Ads üzerinden gerçekleşen otel arama trafiğinin Tripadvisor’ı geride bıraktığını göstermişti.

Sektör uzmanları şimdi Google’ın uygulamasının bu kadar öne çıkmasının sebebinin daha iyi bir ürün olması yüzünden mi yoksa haksız rekabet yüzünden mi olduğunu sorguluyor.

EXPEDIA VE TRIPADVISOR ŞİKAYETÇİ

Aramalarda Tripadvisor’un sonuçları genel olarak  Google+ yorum kutularından daha altta çıkıyor. Ancak Tripadvisor’ın otel puanları yüzlerce gerçek kullanıcısnın yorumları tarafından oluşturulurken, Google’ınkiler parmakla sayılabilecek sayıda değerlendirme sonucu oluşturuluyor. 

Dolayısıyla uzmanlar ortaya çıkan sıralamanın mantıklı olmadığı görüşünde birleşiyor. Expedia ve Tripadvisor’ın geçmişte defalarca otel aramalarında rekabet kurallarını Google’ın belirlediği yönündeki yakınmış olması, durumun onların da gözünden kaçmadığını ortaya koyuyor.

OTELCİLER YOĞUN İLGİ GÖSTERİYOR

Otelciler, gittikçe daha yoğun bir şekilde, tatilcileri planlamalarının erken evrelerinde kendilerine çekmek amacıyla Hotel Ads gibi uygulamalara yatırım yapıyor.

Google’ın geçmişte yayımladığı veriler, seyahatçilerin yüzde 38’inin tatil planlamalarına bir arama motoru kullanarak başladığını gösteriyor. Planlamalarına bir online seyahat acentesi (OTA) aracılığıyla başlayanların oranı ise yalnızca yüzde 8. Bu verilerle birlikte, Google’ın Hotel Ads uygulamasının aramalarda en önde çıkması bu kanalı otelciler için daha da çekici hale getiriyor.

HOTEL ADS DE MERCEK ALTINA ALINIRSA NE OLUR?

Uzmanlara göre, eğer Avrupa Komisyonu Hotel Ads uygulamasını da mercek altına alırsa bu Google’ın yeni yeni gelişen uygulaması için kötü haber olabilir. Ancak bu olasılığın oteller için iyi mi yoksa kötü bir haber mi olacağı henüz belirsiz. Uzmanlar, böyle bir olasılığın bir başka tekel tedarikçinin Google’ın yerini almasına neden olup olmayacağı konusunda şüpheci. Booking.com ve Expedia gibi online seyahat acentelerinden sıyrılıp kendi otellerini aramalarda üstlerde çıkarmayı başaramayan otelciler açısından, Google’ın uygulamasının büyük önem taşıdığı ise tartışılmaz bir gerçek.

Google’ın Avrupa Komisyonu’nun kararı sonrası Shopping uygulamasında bir değişikliğe gidip gitmeyeceği, değişiklik yaparsa bunun ne yönde olacağı henüz bilinmiyor. Ancak yapılacak herhangi bir değişikliğin zaten çok hızlı değişen online seyahat sektörünü de yakından etkileyeceği tartışılmaz bir gerçek...



Bu Haber 08.07.2017 - 18:51:49 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.