Turizm İstişare Kurulu için imzalar atıldı, işte kurulun hedefleri

Turizm İstişare Kurulu için imzalar atıldı, işte kurulun hedefleri
Turizm sektörünün en önemli 7 sivil toplum örgütünün Kültür ve Turizm Bakanlığı himayesinde kurduğu Turizm İstişare Kurulunun protokolü Lütfi Kırdar Kongre Merkezinde düzenlenen bir basın toplantısıyla imzalandı.


Turizm sektörünün önde gelen 8 STK'sı ve THY,turizm sektörünün sürdürülebilir gelişimi, turizm master planının oluşturulmasına öncülük etmek, Türkiye markasını güçlendirmek, yurt içinde ve yurt dışında tanıtım ve pazarlama faaliyetlerini birlikte gerçekleştirmek, turizmi ekonominin verimli bir sektörü haline getirecek politikalar üretmek, ortak tanıtım stratejileri oluşturmak ve Türkiye markasını dünyaya tanıtmak  için Turizm İstişare Kurulu adı altında bir araya geldi.

Turizm sektörünün bileşenleri arasında güç birliği oluşturmak ve sinerji yaratmak için Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın öncülüğünde kurulan Turizm İstişare Kurulu'nun protokol imza töreni 27 Nisan 2018 Cuma günü İstanbul'da Lütfi Kırdar Kongre Merkezi'nde Kültür ve Turizm Bakını Numan Kurtulmuş'un katılımıyla gerçekleştirildi.



SEKİZ TURİZM STK'SI İMZA ATTI

Protokole, Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB), Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED), Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği (TTYD), Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB), Türkiye Özel Sektör Havacılık İşletmeleri Derneği (TÖSHİD), Turist Rehberle Birliği (TUREB), Deniz Turizm Birliği (DTB), Turizm Restoran Yatırımcıları ve İşletmecileri Derneği (TURYİD)
imza attı.

KURTULMUŞ: TURİZMİN STRATEJİK GELİŞİMİ İÇİN FİKİ VERECEK

Toplantıda bir konuşma yapan Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, protokolün tarihi öneme sahip olduğunu belirtti. Turizm İstişare Kurulunun, sektörde elini taşın altına koyan kuruluşların bir araya geldiği bir platform olduğuna işaret eden Kurtulmuş, ''Bu platform, sorunları tespit etme, istişare etme ve birlikte çözmeyi amaçlıyor. Kurul, Türkiye turizminin stratejik gelişimi için fikir verecek. Kurulun oluşumunda emeği geçen herkese teşekkür ederim'' dedi.

Turizmin giderek hem dünya hem de Türkiye için daha önemli bir hal aldığına işaret eden Numan Kurtulmuş, hızla gelişen sektörün önümüzdeki yıllarda da en hızlı büyüyen sektörlerden biri olacağını kaydetti.

''TURİZMİ STRATEJİK BİR SEKTÖR OLARAK KABUL ETMEYE MECBURUZ''
 
''Turizmi Türkiye'nin stratejik sektörlerinden biri olarak kabul etmeye mecburuz'' diyen Bakan Kurtulmuş, ''Türkiye'nin turizmden aldığı payı arttırmak durumundayız. Şunu hepimiz biliyoruz ki, turizm sektörü geliştikçe Türkiye'nin cari açığı da azalacaktır. Turizm, cari açığın kapanmasında ve ülkenin ekonomik gelişmesinde ilaç gibi bir sektör. Turizm hem kendini hem de ülkeyi kalkındıracak.'' şeklinde konuştu.

Bu yıl 38 milyon turist ağırlamayı hedeflediklerini ancak sayının 40 milyona ulaşacak gibi göründüğünü söyleyen Kurtulmuş, turizmden elde edilecek gelirin ise 32 milyar dolar olacağını kaydetti.

''TURİZMCİYE NEFES ALDIRAN DÜZENLEMELER YAPTIK''

Kurtulmuş, konuşmasının devamında şu noktaların altını çizdi:

Hedeflere ulaşmak için gayretle çalışmamız gerekiyor. Özel sektörün takım ruhuyla çalışması, bizim de kamu olarak onların önünü açmamız gerekiyor. Turizm Şurası sonunda alınan kararların bir kısmı hayata geçti. Bunlardan biri, tahsisli arazilerle ilgil düzenleme. Şu anda düzenleme son halini alıyor. Bu düzenleme turizmicinin nefes almasını sağlayacaktır.

Ayrıca, sezona göre 9 bin dolara kadar çıkan uçak yakıt destekleri de önemli. Diğer taraftan kruvaziyerlere verdiğimiz 25, 35 ve 45 dolarlık destekler de bu alanda önemli bir destek olacak.

Yeni dönemde gördüğüm en büyük yenilik, iyi bir motivasyon ve moral üstünlüğünün ortaya çıkması. Rakamlar da bizi umutlandırıyor ve bundan sonrasına ilişkin umudumuzu arttırıyor.



''BU BİR TAKIM OYUNU''

Geçmiş yıllarda yaşadığımız sıkıntıların ardından 2017 kuvvetli bir yıl oldu. 2018 ise daha kuvvetli bir yıl olacak. Bizim turizm sektöründe uzun ve orta vadeli hedeflerimizi ortaya koymamız gerekiyor. Bu bi takım oyunu ve biz kamu olarak sektörün yanındayız.

29 Ekim'de 3. havalimanının açılmasıyla İstanbul büyük bir hub olacak ve THY çok daha büyük bir kuuluş haline gelecek. Ancak THY'nin bunu tek başına yapmasının anlamı olmaz. Buradaki tüm turizm kurumları Türkiye'nin marka değerini arttırmak için çalışması gerekiyor. Dayanışma içinde olarak turizmdeki bu gelişmeyi sağlayacağız.

''TURİZM CARİ AÇIĞI TEK BAŞINA KAPATABİLİR''

Turizmdeki gelişim bu hızla devam ederse, Türkiye'nin cari açığını tek başına kapatabilecek. Turist sayısı önemli ama turist başına harcamayı nasıl arttırcağımız da önemli. İşte bu kurul, bunların konuşulacağı platformdur.

''RAHATSIZ OLAN ÇEVRELER VAR''

Rubledeki değer kaybına rağmen Rusya'dan 5, Almanya'dan 4 milyon misafirin geleceği ortada. Türkiye turizmi geliştikçe, bu gelişimden rahatsız olan bazı çevreler ekonomik spekülasyonlar yapılacaktır.

Bana erken seçim turizmi etkiler mi diye soruyorlar. Ne alaka? Erken seçimi turistler değil, Türkiye vatandaşları yapacak.

İlk 3 ayda 5 milyonun üzerinde turist Türkiye'ye geldi. Bu bir rekordur. Bu güzel modu yakalamışken, adımlarımızı daha stratejik atmaya başlamışken, moral bozucu yaklaşımlardan kaçınmamız ve bu tip yaklaşımlara cevap vermemiz gerekiyor.

''KAĞIT ÜZERİNDE KALMAYCAK''

TİK'in kağıt üzerinde kalmayacağına, sektöre önemli katkıları olacağına inanıyorum. Yapacakları ilk toplantının raporlarını görmeyi sabırsızlıkla bekliyorum.






Bu Haber 27.04.2018 - 11:50:47 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.