Savaş Daş

Türkiye 2020 sezonunu tamamen kayıp mı ediyor?

Türkiye 2020 sezonunu tamamen kayıp mı ediyor?
Tükiye’nin ana kaynak pazarlarından Avrupa’da yürütülen ‘pandemi sonrası seyahat politikası’nı belirlemeye dönük girişimler, Türkiye için 2020 sezonunun tamamen kaybedilebileceği anlamına geliyor.

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, Avrupa Birliği’ne üye 11 ülkenin dışişleri bakanları ile video-konferans üzerinden bir toplantı yaptı. Bulgaristan, Yunanistan, İtalya, Hırvatistan, Malta, Avusturya, Portekiz, Slovenya, İspanya ve Kıbrıs dışişleri bakanlarının katıldığı toplantının özelliği, söz konusu ülkelerin tamamının ekonomileri içinde turizm gelirlerinin önemli bir yer tutmasıydı.

Toplantı sonrası açıklama yapan Heiko Maas, 15 Haziran tarihinden itibaren sadece Avrupa Birliği ülkelerine özgü olmak kaydıyla her bir ülke için seyahat yönergeleri yayınlayacaklarını belirtti.

Sınırlar açılsa bile turistin gelip gelmeyeceği ya da ne oranda geleceği belli olmayan bir sezonda, Avrupa Birliği’nin lokomotif ülkesi konumundaki Almanya’nın bu yaklaşımı Türkiye’yi derinden etkileyecek.

Muhtemel ki, talebin son derece sınırlı olacağı anlaşılan 2020 sezonunda öncelik, birlik içinde ekonomisi büyük oranda turizme bağlı olan ülkeleri bir nebze rahatlatmak olacak. Birlik içindeki ülkeler ekonomik krize girdiğinde, en çok başı ağrıyacak ülkenin yine Almanya olacağını biliyor olmalılar. Avrupa’nın önde gelen kaynak pazarlarında ‘önce ben, sonra AB ülkeleri’ şeklinde bir eğilim olduğu görülüyor. Bu eğilimi oluşturan şey ise pandemi değil ekonomi. Eğer kaygı pandemi ile ilgili olsaydı Türkiye’nin, örneğin İtalya’dan ya da İspanya’dan, öncelikli olması gerekirdi.

Almanya’nınkine benzer bir tutum İngiltere ve Fransa tarafından da sergileniyor. Fransa’da insanlar, temmuz ve ağustos aylarında evlerinden ancak 100 kilometre uzağa kadar seyahat edebilecek. İngiltere ise, ülkeye giren herkese karantina uygulayacağını duyurdu. Öte taraftan İngiltere’de normalleşmenin ülke içi, İskoçya ve İrlanda şeklinde başlayacağı, sonra ise AB ülkeleri ve diğer ülkeler şeklinde devam edeceği düşünülüyor.

Salgının geç başladığı Rusya’da ise salgın sonrası nasıl bir yol izleneceği henüz bilinmiyor. Diğer ülkeler gibi Rusya da, halkı tatillerini kendi ülkelerinde yapmaya cesaretlendirecek açıklamalar yapsa da, yurt dışına ve özellikle Türkiye’ye ilişkin olumsuz bir açıklamada bulunmuyor. Son olarak Rusya Dışişleri Bakanı Yevgeni Ditrih, hükümet olarak halkı sıcak denizlere göndermek ve onlara D vitamini sağlamak için uğraştıklarını açıkladı.

Pandemi sonrası normalleşme sürecine ilişkin ilk başlarda daha pozitif mesajlar veren Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy da, NTV’de katıldığı son canlı yayında, Avrupa Birliği’nin turizm konusunda özellikle Schengen’i sınır kabul eden bir yaklaşım içinde olduğuna dikkat çekmişti. Ersoy, Dışişleri Bakanlığı ile birlikte 70 ülkeye mektup gönderdiklerini ve telefon diplomasisi başlattıklarını da açıkladı. Bu girişimlerin ne tür sonuçlar vereceğini önümüzdeki günlerde göreceğiz.

Pandeminin Türkiye turizm sektörüne olumsuz etkilerinin başından beri yeteri kadar ciddiye alınmadığını düşünenlerdenim. 1.7 milyona yakın otel yatağının, 1.2 milyon kayıtlı istihdamın bulunduğu, 35 milyar dolara yakın döviz girdisinin sağlandığı Türkiye turizminde, şu ana kadar kaç kişinin işini kaybettiğini veya iş başı yapamadığını, ne kadar gelir kaybı yaşandığı ve yıl genelinde yaşanacak olası gelir kaybı ve bunun ekonomi ve istihdama etkilerinin ne olacağına ilişkin hazırlanmış hiçbir resmi rapor bulunmuyor.

Oysa şimdiye kadar, bu tip bir raporun çoktan hazırlanmış olması ve turizmin alacağı hasara ilişkin senaryolar ile bu senaryolar ışığında hazırlanmış eylem planlarının ortada olması gerekirdi. Görünen o ki, turizm personelinin büyük bir bölümü bu yıl hiç iş başı yapamayacak. Bunlarla ilgili bir planı var mı kamunun? Hiç iş yapamadıkları gibi, aylardır bir de iadelerle boğuşan binlerce acente ne olacak? Yüzlerce uçağı yerde yatan hava yolu şirketleri ne olacak? İşlettikleri kiralık tesislerin kirasını aylardır ödeyemeyen işletmeciler ne olacak? Turizm sektörüne tedarik sağlayan binlerce işletme ne olacak... Bu zincir uzar gider.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, çok acil olarak kapsamlı bir rapor hazırlayıp bu raporu turizm sektörüne ve kamuoyuna açıklamalıdır. Bilinmezlerle dolu, çok fazla parametrenin olduğu 2020 sezonunda sektör, tam olarak neyle karşı karşıya olduğunu bilmeli ve olanaklar çerçevesinde ona göre tedbir alınmalıdır.


Bu Makale 19.05.2020 - 10:58:52 tarihinde eklendi.


Kullanıcı Yorumları
  • Birgül Akgül 22.05.2020 - 07:20

    Avrupa aldığı ciddi ekonomik darbeye bağlı olarak bu yönde kısıtlamar yapacağı belli idi... İşletmecilere gereksiz umut pompalandı. Ve evet, turizmin önemi ülkemizde bilinmiyor...

Yazarın diğer yazıları
Tüm Yazıları
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.