Serdar Sağlamtunç / FCSI

Sence turizmde en hızlı toparlanma nasıl olur?

Sence turizmde en hızlı toparlanma nasıl olur?
Dış göz oldukça teknik bir tanımlamadır ve özellikle yabancı firma ve kuruluşlar çok rağbet ederler. Bunun nedeni ise aynı ortamda zaman içinde kişilerin pek çok etkiyi içselleştirerek ve kendine göre farklı çözümler bularak yönetme becerisidir. Ama bu geçici çözümler bir zaman sonra içinden çıkılmaz kocaman bir düğüm haline gelir. Bu nedenle her firma ve örgütün dış göz hizmetini denemesi ve fayda sağlaması amacıyla açıklayıcı bir yazı derlemeye çalıştım.

Bakanlık, kamu daireleri, belediyeler, STK ları, bir bütün olarak turizm ile ilgili her kesim krizler vasıtası ile neyin yapılmaması gerektiğini yaşayıp öğrendiler diye düşünmek fazla abartı olmaz herhalde. Ama acaba gerçek durum bu mu yoksa farklı dinamikler mi devreye giriyor?

İnsanlar düşünen ve fikirlerini konuşarak ifade eden canlılardır. Bu ifade şekli toplulukların değişik coğrafyalarda yaşaması nedeniyle farklılık göstermektedir. İletişim için belli sözel kuralların oluşması ve bunun topluluklar tarafından kullanılması ile bireyler birbirleri ile anlaşabilmektedir. Bu olguya da lisan adı verilmiştir. Bu tanıma aykırı olan ve özellikle son on yıllarda belirginleşen oldukça kritik bir eşik ise aynı dili kullanıp anlaşamamaktır. Komplo teorileri çerçevesinde bazı şeylerin topluma çeşitli cazibe merkezleri kanalıyla aktarılması gerçeğini bir tarafa bırakırsak bu konu oldukça önem arz etmektedir. Çünkü sizin ifade ettiğiniz karşı tarafta yanlış anlaşılıyorsa, onun anlattığını siz anlamakta zorlanıyorsanız sorun büyüktür. Bu kurgu her bireyin tüm enerjisini harcamasına rağmen herhangi bir eylem, üretim, fikir, proje gibi çıktının hayal edilenle olan farkını anlatmaktadır.

Bu fark öyle kapanacak veya kabul edilebilecek bir mertebede değildir. Bunun nedeni ise yanlış anlama sonucu ortaya çıkan yapının artık değişim olanağının olmamasıdır. İlginç ve belki kara mizah örnekleri oldukça fazladır. En belirginleri ise, İstanbul şehrine ihanet itirafıdır. Aynı şehirdeki bazı yüksek yapıların yıkım kararına rağmen yapıların ömürleri sonuna kadar ayakta kalacak olmasıdır. Bu tam konumuz değil. Vurgu yapmak istediğim, özellikle teknik alanda her gün sıkça karşılaştığım dil uyumsuzluğu sonucu yanlış üretim ve imalatlardır. Eğer daha büyük bir pencereden bakabilirsek turizm konusunda, sanayi ve imalat sektörlerinde aynı dili kullanıp anlaşamamak dolayısıyla sürekli yanlış ve defolu ürünlerle karşılaşmak olağan hale gelmiştir.

Çoğu yanlış veya yanlı bilgilere göre turizm lokomotif bir sanayi dalı şeklinde ifade edilmektedir ve külliyen yalandır. Ya bilinçli bir abartı veya bilgisizlik sonucu sözcük ve cümleler ile oynanarak anlam bütünlüğü olmayan karmaşa yaratılmıştır. Böylece teşhis yapılamamakta ve tedavi olanağı da ortadan kalkmaktadır. Ne ki, kısa sürelerde değişen bakanlar ve ekipleri sürekli farklı değişiklikler yaparak karmaşayı içinden çıkılmaz bir yumak şekline sokmuşlardır. Bana göre önce bu düğümlü yumağın sökülmesi sonra aynı dili konuşmayı becerip basamakları üst üste koymaya başlamak gereklidir.

Sürdürülebilir bir model oluşturmak ve sistemleri sıraya sokmak o kadar da zor bir iş olmamasına rağmen turizmde yanlış saplantılardan kurtulmak olası değil. Genel bir perspektiften bakabilirsek ana omurga oluşmadan sektöre yön verdiği kabul edilen kurum ve kişilerin sürekli yanlış yaklaşım ve kararları söz konusudur. Sadece bu yanlışlıkların aynı dil ve terimler kullanılarak düzeltilmesi büyük faydalar getirir. Yanlışlıkları sıralayalım: (Verilen % ler etki değeri ölçümüdür)

Tesis – %5

Sanıldığının veya bilinçaltına yerleştirilmeye çalışılanın aksine tesis turizmde %5 etkiye sahiptir. Yurtdışından sadece tesis bilgilerine bakarak, içerdiği özellikler için gelen turist yoktur. Bu gerçeği göz önüne alarak tesis inşaat ve yatırımlarında en uygun modele yönlenmek hemen kazanım getirecektir.

Sosyal – %10

Suçlar ve suçlular ile olan durum ve ziyaret edilecek yerlerdeki demografik yapı. Sağlık güvenliği çerçevesinde salgın hastalıkların engellenmiş olması. Halk tarafından kullanılan geniş açık hava parkları, sokak etkinlikleri düzenlenen alanlar.

Spor – %5

Her çeşit spor sahaları, koşu pistleri, yüzme havuzları, uçuş, dalış ve su sporları tesisleri, golf parkurları.

Kültürel – %10

Eğitim seviyesi yüksekliği ve yabancı ile iletişim kolaylığı, yabancı kültür, gelenek ve anlayışların kabul görmesi. Müzeler, ziyaret edilecek ören yerleri, kültürel miras örnek ve etkinlikleri. Telefon, internet hizmetlerinin yaygın ve yabancılar tarafından kullanılabilir ve yaygın olması.

Sanat – %5

Yerel ve uluslararası konserler, sergiler, tiyatro, bale, opera, şehir meydanlarında çeşitli etkinlikler ile ilgili yıllık, aylık programlar, konferanslar.

Politik – %10

İdari ve yasal dengelilik. Uluslararası yapılmış olan ve fertleri karşılıklı koruyan antlaşmaların geçerli olması.

Yasal – %15

Yasaların açık, net bir dille anlatıldığı manzumelerin geçerli ve yazılı kuralların herkese eşit uygulandığının teminatının mevcut olması. Hızlı yargılanma ve avukatlık hizmetlerinin kalitesi.

Çeşitlilik – %10

Turizm alt başlığı altında tarih, kültür, spor, eğlence, yiyecek-içecek, el sanatları ve işçiliği, sağaltım, gözlem (bitki ve hayvan).

Çevre – %10

Temiz hava-su-gıda-enerji uygulamaları, korunmuş ormanlar, tesisler etrafında karbon ayak izi sıfırlanmış alanlar oluşturulması, temiz deniz ve kum olanakları, gürültüsüz ve yavaş şehir uygulamaları.

Doğa – %10

Korumacı tedbirler ile her türlü bitki ve hayvan türünün serbestçe dolaşımı, çeşitlilik ve yöresel etki özelliklerinin sürdürülmesi, sıfır enerji binalar ve atık üretmeyen tesisler yapılması.

Turizm profesyonelleri – %10

Tur, konferans, gezi, isteğe uygun planlama yapacak kurumların olması. Bu işletmeler sigorta benzeri garanti belgelerine sahip olmalıdır. Kalınan süre içinde yasal veya sağlık sorunları oluşmasında en kısa ve çabuk yöntem geliştirilmiş ve kullanılır olmalıdır.

YERLİ TURİST

Turizmin yerli turisti keşfetmediğini düşünenlerdenim. Ekonomik olarak satın alma - harcama gücü gelişmiş yerli turist asıl sürdürülebilir modeli oluşturması ve tesislerin dolu olmasına doğrudan etki yapan özelliğe sahip. Yerli firmaların önce yurt içi kalite sorununu çözmeleri beklenir. Sonra yabancı müşteriye ve belki ülkelerde işletme olanakları ortaya çıkabilir. Benzer durum üretimler için söz konusudur. Metal, gıda, tekstil üretimlerinde sürdürebilir kalite eşiği gereklidir.

UYGULAMA

Burada kısmen ele alınmış uygulanabilir daha pek çok model var. Eğer güçlü bir irade oluşursa önce resmin bütünü gerçekçi olarak ortaya konulup bölgesel örnekler ile birbiri ile uyumlu örneklemeler uygulanabilir. Bölgesel kazanımlar yeni örnekler ile bütünü daha farklı ve zengin yapacak niteliklere sahip olacaktır. Ama burada önerim büyük bir statüko değişikliğidir. Bunu göze alarak bilimsel çalışmalar yapmak isteyenlere teknik destek verebiliriz.


Bu Makale 12.11.2018 - 16:05:42 tarihinde eklendi.


Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.