Son günlerde bu iddia, turizm ile ilgili en üst makam tarafından dillendiriliyor. Ne kadar gerçekçi? Mevcut durumda ilk altıncı sırada olduğumuz kadar! İlk sıradakiler 100 milyon turist eşiğinde, biz ise 50 milyon. Peki, bu doğru mu? Sıralamayı yapan yabancı kuruluş, ülke verilerini TUİK sayılarından elde etmiş! Diğer yandan ülke toplam yatak sayısı 1,8 milyon. Çarp, topla matematik tutmuyor. İsteyen yatak sayısı, doluluk oranı, gün sayısı ve gecelik fiyat ile çarpsın. Soru şu; turizm daha farklı ele alınabilir mi? Sorunun yanıtını sonraki paragrafta vereceğim.
Yakın zamanda yaşadığım, dejavu etkisi yapan bir sorunu paylaşmak istiyorum. Yurt dışından ufak bir mesleki dost grubu 6 ay sonrası için gezi planı yapmak istedi. Konaklama ve tur hizmeti belirlenerek bir bütçe oluşturulması beklentisi söz konusu. Otel, parite oynaklığı nedeniyle fiyat veremiyor, restoran da aynı nedeni öne sürüyor. Haksız mı? Tartışılır. Ama misafir fiyat bekliyor. Nasıl bir çözüm olabilir? Bunun birebir aynısını 2014 ve 2016 yıllarında yaşadım. FCSI (Foodservices Consultants Society International) (Dünya Mutfak Tasarımcıları Birliği) profesyonel üyesi ve YK üyesi olarak 2015 yılında iki senede bir yapılan Dünya Üyeler Toplantısını İstanbul’da yapmak için aday önerisi yaptım. 2014 yılı sonuna kadar 2015 fiyatlarını ve etkinlik planını sunmak gerekiyordu. Otellerden o günlerde yaşanan ekonomik ve terör sorunları nedeniyle teklif alamadık. Katılımcı üst segment, ortalama sayı 300 kişi civarı idi ve gerçekleşmedi. İki yıl sonra tekrar önerdiğim için benzer çalışmalar yapıldı bu sefer soruna güvenlik riski de eklendi, program belli olmasına rağmen yapılamadı. Aradan geçen 11 yılda sorun yine aynı; ekonomi, parasal belirsizlik, terör ve güvenlik.
Buradan dünya derecesi hele üçüncülük çıkar mı? Tüm bunların üzerine gıda güvenliğini de eklemek gerekiyor. Sürdürülebilirlik konusunda geçmiş yazılarıma bakınız, yapılması gereken çok fazla şey var. Ülke turizmine dışarıdan bakınca henüz bina yangınlarını çözememiş bir yönetim ve zayıf teknik alt yapı görünüyor. Algı ve baskı ile belki yerli misafiri kandırabilirsiniz ama yabancı öyle mi? Bunun çözümü aslında basit.
Konaklama ve yiyecek içecek tesisleri “endüstriyel bina” kapsamındadır. Bunun anlamı yapıların 7/24 hizmet verecek işletme gereklerine sahip olmasıdır. Örneğin, tekniğine uygun inşa edilen bir otelde hiçbir zaman mutfak yangını olmaz. Çünkü tedbir alınıp gerekli donanım kurulmuştur. Bugün yangına karşı önlem gibi yapılan makyaj doğru değildir. Bir mutfakta yangın tertibatının değiştirilmesi o mahalin tekrar inşa ediliyormuş gibi tüm zayıf noktaların giderilmesini gerektirir. Bu yapılıyor mu?
Turizmde kazanım için bugünden itibaren tüm tesislerin bu işlerde uzman olan ama aynı zamanda yetki ve sorumluluk sahibi profesyoneller tarafından projelendirilip, kontrol edilip işletilmesi ile ancak gerçekleşebilir. Bunu yapmak için uluslararası adı ve yetkinliği olan FCSI örnek alınabilir. Profesyonel üyelerin kullanma hakkı olan FCSI damgası projelerde kalite göstergesidir. Bugün ülkemizdeki otel ve yiyecek içecek tesisleri profesyonel danışmanlar yerine yetkin olmayan kişi ve kurumlar tarafından yapılmaktadır. Türkiye’de FSCI profesyonel üyesi olarak 1998 yılından beri tek kişi olarak hizmet vermemin açıklaması da budur. Yatırımcı nedense bilgi ve deneyim ile kazanım elde edeceğini henüz bilmiyor. Turizm Bakanlığı ve diğer Bakanlıklar projelerinde profesyonel danışman kullanmayı şart koşarsa işler düzelecek yola girecek. Aynı şekilde TMMOB yetkilendirilip özellikle gıda ve sağlık konusunda tüm mühendislik disiplinlerinin yer alacağı çözümlere prim vermelidir. Bu konuda eğitim eksiktir ve bakanlıklardan talep gelmeyince de odalar mühendis eğitimlerine önem vermemektedir.
Eğer bilgi ve deneyim otel ve yiyecek içecek projelerinde işin içine girerse, düşük yatırım maliyeti, verimlilik, sürdürülebilirlik yanında hem misafir hem sade vatandaşın sağlığı iyileşecektir. İşte bu temel üzerine sağlık ve gastronomi turizmi oturtulabilir. Başka türlü her çaba başarısız olacaktır. Yapılacak işler çok ama belli, yeter ki bunların bütünsel olarak uygulanması iradesi ortaya çıksın.
Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.
www.turizmguncel.com internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, video ve fotoğrafların her türlü hakkı Turizm Güncel A.Ş.’ye aittir. İzin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez.
Copyright © 2018 - Tüm hakları saklıdır. Turizm Güncel
Tasarım & Yazılım Altyapısı DataNet Bilgi Teknolojileri