Emir Hepoğlu

Saruman Dayı'dan istihdam sorununa kesin çözüm

Her ne hikmetse bu sezon kalifiye personel sıkıntısını diğerlerinden çok daha fazla hissettik otellerimizde.

Pardon yahu kalifiyede neymiş, imkanımız olsa sokakta boş gezeni bile alacağız otellere, ama milletimizin refah düzeyi çok yükseldi Allaha şükür, çalışmak için yan gözle bile bakmıyorlar artık bizim otellere. Gezi parkı olayları vesilesi ile başta Taksim ve civarındaki oteller olmak üzere İstanbul’da nerede ise personel azaltma yoluna gitmeyen otel kalmadı. On yıllar boyu % 98 doluluk garantisi ile çalışan birçok tesis birkaç haftalık mağduriyetinden ötürü! bu yükü taşımak istemedi. 

Birçokları erken toparlanan İstanbul turizmine hizmete devam derken tekrar aynı kadroları toplamanın sıkıntısını yaşadılar; hala da bu süreç devam etmekte. Zira küsen, küstürülen küçük emekçi an itibari ile ekmeğini farklı yollardan bulmanın yollarını aramakta. Hani otellerimiz için kalifiye çalışan açığının sadece Ege ve Akdeniz civarında olduğu ve sezonluk bir problem olduğu kanısı ön plandadır ya, hep değil işte artık büyük şehirlerimizde de aynı sıkıntılar hissedilebilir şekilde yaşanmakta. Misal Bursa, misal İstanbul!.

Turizme kalifiye personel sağlamak amaçlı yapılan mum ışığı kıvamındaki göstermelik aksiyonların faydası gerçek ihtiyacın çok aşağılarında bir yerlerde seyretmekte. Her yeni açılan tesis bir öncekinden daha büyük kapasiteye sahip olurken, istihdam edeceği personel sayısı da doğal olarak verilecek hizmetle doğru orantılı. Buraya kadar iyi güzel de, memlekette turizm yatırımlarına verilen desteğin onda biri kadar sektöre donanımlı personel yetiştirmek adına bu tarafa aktarılsa, yemin billah bugün bunları konuşmazdık.

Sezon göbeğinde ekstra personel için bizi arayan dostlara yaptığımız artık standart hale gelmiş bir şaka var: "Bir, iki saat bekle dondurucudan çıkartıp çözeyim öğlene otelin önüne bıraktırırım kaç kişi istiyorsan." Daha da yaratıcısı var elbette; Baktık dondurma, çözdürme sürecinde sıkıntı var, bakteri filan oluşuyor o zaman bizde Yüzüklerin Efendisi'ndeki büyücü Saruman’a sipariş verir Isengard mağaralarında büyülü çamurdan otel personeli imal ettiririz. Hem de istediğiniz departman çalışanını, istediğiniz sayıda ve istediğiniz departmanın donanımı ile!. 




   
Çok değil birkaç sezon daha böyle giderse ana restoranda ki garson Filipinli, sahilde şezlong düzenleyen houseman Endonezyalı, kattaki hanımlar Gürcü ya da Ermeni olarak ister istemez istihdam edilecektir. Zaten animasyon, guestrilation, spa ve resepsiyonu RUS kardeşlerimize hediye etmiştik, sıra diğer departmanları da devretmeye geldi.  
Emir HEPOĞLU

 
 

Bu Makale 28.10.2013 - 17:12:48 tarihinde eklendi.


Kullanıcı Yorumları
  • murat 04.03.2014 - 03:07

    ben turizm otelcilik mezunuyum 11 yılımı turizme verdim şu an departman şefiyim ve aldığım maaş evimi geçindirmeme yetmiyor. eğitim için harcadığım yıllarama yoksa parayamı üzüleyim. yaş 34 dedi ve başka meslek öğrenmek için imkan yok. yazık günah bizim gibi turizmin alt yapısını eğitimini almış insanlara. maaşlar düşük çalışma şartları çok zor. yetmezmi. elimizden tutan olsada hani motive olsak. akşam evimize gittiğimizde ailemizin yüzüne bakmaya utanıyoruz neden mi ? bu ayda ihtiyaçlarınızı erteleyin diyecek yüz olmadığından

  • genç turizmci 08.10.2013 - 08:39

    Emir bey , Falcı Nine yazınızdan sonra büyük bir zevkle okuduğum ikinci paylaşımınızdı bu. Kalifiye eleman istiyorum diye yırtınan otelci hiç kenine sormuş mu 4 kişinin yattığı 25 m karelik lojman odalarında kim kalmak ister ? 750 lira maaşla 16 saat servis yapacak , üniversite mezunu veya eğitimli kerizleri nereden bulabiliriz ? Vay efenim bir garsona 1000 lira maaş verilir mi , 750 lira maaş yazalım , çağır kızım personel müdürünü bu garsonun maaşını da asgariden göstersinler kalanını elden versinler , kaçırdığımız her vergi makam arabamızın bedava benzini Bugün gel gör ki çoğu otelin alt kademe departmanlarında düşük maaşla çalışan abiler ablaların psikolojileri toplumun diğer kesiminden daha bozuktur ve bu gözle görülür şekildedir, hatta bu abi ve ablaların shiftleri çok insan içinde olmasınlar diye genelde 24.0008.00 olarak yazılır, sabahta evlerine gider akşama kadar psikolojileri bozuk bir şekilde uyurlar. Her sezon başı çoğunlukla doğu illerinden geliri düşük ailenin evlatları topluca Antalyaya getirilir bu sayı en az 5060 tır , daha önce ne Rus nede Alman görmemiş bu arkadaşlar , ceplerine koyulan 700 lira paraya sabahtan akşama kadar harıl harıl çalışır. Onlar için mukafattır hatta bu . lakin sen 67 otelden oluşan bir marka olacaksın , kalifiye eleman diye haykıracaksın, 12 saat çalıştıracağın bu kalifiye elemana 750 lira para vereceksin. Yapma be patron, arabanın bir eski modelini kullan da kalifiye eleman al.

  • Otelci 02.10.2013 - 02:37

    Ana soruna bakarsanız meslek okullarında toplam olarak 50 kişi civarında öğrenci var, ama bir büyük tesis yaklaşık 500 kişi çalıştırmak zorunda... Bir tane büyük tesis olmadığına göre tesis keni bünyesinde personel yetiştirmek zorunda. Personelin öğreniklerini benimseyip doğru uygulaması için ise öğrenime açık olması gerekli. Belli yaşın üzerindekilerde ise tecrübeli bile olsalar, adaptasyon sorunu yaşayabiliyorlar veya yaşa bakmadan iş yoğunluğundan dolayı yeterli eğitim olamıyor. Bu nedenle eğitim programları düzenlenmeye, eğitim materyalleri dağıtılmaya başlandı. Sorun 25 yıllık değil, 40 senedir var... Ve bu konu her zaman konuşulmalı ve yazılmalıdır. Tesis yatırımı fizibilite çalışması ile ortaya çıkmalı

  • resit farda 01.10.2013 - 11:34

    sezon bası antalyada tum hotel ve tatıl koylerı gazetelere ılan verırler fakat doluluklarını yakalayamdıkları icin ilk once 30 kapasiteyle personel alırlar otel doldukca mayıs ortası gibi kadroyu tamalamaya calısır hepsi ama kımseyi bulamazlar yada sokaktan gecenı bile ise alırlar ,genc genel mudurlerin patronlara yalakalık yapmak icin kurdugu yeni bir sistem ama maalesef bu tamaıyle mısafire yansıyor sadece o otel degil turkıye icin konusuluyor .

  • süleyman küçüktürkücü 01.10.2013 - 03:57

    kurtul bey ağzınıza sağlık,sadece birkaç cümle ekleyeceğim.trilyonluk tesis yaparlar ve nerede muhtaç insan varsa onu bulurlar ve maaş 1000tl onun için hiçbir personelinin gelişip tesis değiştirmesini veya birazdaha yüksek maaş almasını istemezler.

  • KurtulK 01.10.2013 - 12:19

    Emir Kardeşim, olayın bir tarafını güzel yazmışsın. Zaman zaman bu konuda da bizleri bilgileniriyorsun sağolasın. Kalifiye eleman diye sektörün yatırımcısı, yöneticisi kim varsa her sezon yırtınıyor. Ancak kaliteli elaman, işi bilen personel geldiği zamanda sektörde gerçekten hak ettiği ücreti veren kaç şirket var. Aman 1000 lira neylerine yetmiyor nerede kazanacaklar bu kadar parayı deyip birde sezon sonu geldi mi aman masrafları kısalım diye herkesi kapı önüne koyma durumu var ki sorma gitsin. Bu durumda hangi aklı başında işgören bu sektörde çalışmayı kenine hedef yapar ki ? İş garantin yok, iş garantisi olan yerde aldığın parayla geçinmek neredeyse imkansız sınırında, günde 1012 saat çalışma, herkes her işi yapar mantığı ile minicik bir ünvan verip gönlü hoş tutuldu zannedilen çalışana kışın bulaşıkta yıkarsın boya badana da yaparsın denilmeler. 20 yıl tecrübesi olanla 2 yıl tecrübesi olana aynı çalışma koşullarını sunmalar. 10002000 kişilik belki daha büyük kapasiteli otellerde birim müdürü yaptığınız insana ne iş yapıyor ki mantığı ile yaklaşık düz eleman maaşı vermeler. Sonra kenimizi yurt dışındaki otellerle kıyaslamalar. Sonra her yıl aynı hikaye kalifiye eleman yok, otelacenteturizm işletmesi sahiplerinin, üst düzey yöneticilerinin biraz ellerini vicdanlarına koyup artık hepbanacılıktan vazgeçmesinin zamanı gelmedi mi? Çalışanlarına biraz değer vermelerinin, güven vermelerinin zamanı artık geçmedi mi? Ben 25 yıldır Turizme çok yakın çalıştım. Çok kaliteli turistin geldiği zamanları da bilirim ama daha bir yıl görmedim ki turizm camiasının tabiri cazi ise ağlamadığını hiç görmedim. Daha hiç bir yıl çok iyi gitti demelerinden vazgeçtim Allaha şükür bu yıl fena değil di dediklerini dahi görmedim duymadım. Ama ne hikmetse her yıl yeni otel yapılır, yatak kapasitesi arttırılır, hep sabit kıymetlere yatırım yapılır. İnsana yatırım boşa yapılmış gibi geldiğinden olsa gerek kimse keni elemanına eğitim yatırımı yapmaz. hep başkalarından veya devletten beklenir. Saygılar,

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.