Orhan Sancar

Rusya pazarındaki iflaslar ve son gelişmeler

>Sezon başından beri sıkıntılı ve dalgalı bir süreç geçiren Rusya pazarında iflaslar peş peşe gelmeye başladı.

Ukrayna krizi bir türlü aşılamadı ve bu ülkeden Türkiye çıkışlarda sayısal olarak büyük bir düşüş yaşanıyor. Ukrayna krizi ve ekonomik yaptırımlar Rusya'yı da zor durumda bıraktı. Bu gelişmeler üzerine %20-25 civarında devalüasyon yaşandı. Bu da alım gücünü düşürdüğü için paket tur satışlarını etkiledi.

Bir başka etken Soçi ve özellikle Kırım'ın  Rusya iç pazar turizmi için ciddi bir alternetif olarak sunulmasıydı. Bu şehirlere uçan hava yollarına teşvik verilerek fiyatlar % 50 cıvarında piyasaya sunuldu. Ukrayna ve Avrupa'nın yaptırımları nedeniyle milliyetçilik duyguları kabaran Rus turistler Kırım'a büyük bir ilgi gösterdiler.

Rakiplerimizden Yunanistan son iki yıldır büyük bir atak ile pastadan daha büyük bir pay almak için ciddi bir uğraş veriyor. Bunda başarılı da oldu denilebilir. Türkiye ve İspanya'dan belli bir potansiyeli kendi lehine çevirdi.

Bütün bu gelişmeler, pazarda denegelerin sarsılmasına neden oldu.Yıllardır Sovyet mantığı ile hareket eden gelenekçi orta ölçekli tur operatörleri NEVA, ROZA VETRO, LABIRENT, INTAER faaliyetlerine son vererek  piyasadan çekildiler. Bunların batışını çok kayda değer görmüyorum. Çünkü pazardaki payları çok düşüktü ve güncel rekabetin içinde değillerdi. Batış nedenleri kanuni müeyyidelerini yerine getirememe, sigorta yükümlülükleri vs sayılabilir. Bu gelenekçi tur operatörlerinin batışının bir başka nedeni de nispeten güçlü oldukları iç pazar ve yeni destinasyonlara büyük tur operatörlerinin ilgi göstermesidir. Bunun karşısında rekabete dayanamadılar.

Esas dikkate alınması gereken durum, Rusya pazarını domine eden büyük tur operatörlerinin kapasite kısıtlamalarına gitmeleridir. Tur operatörleri artık zararına satış yapma politikasına son vermeye başladılar. Bu da sayıların azalmasına ve kendi garantili otellerine yönelmelerine neden olmuştur.

Hava Yolu kurarak elde ettikleri avantajları paket satışlarındaki zararı kapatmaktan çok, orta ve küçük ölçekli operatörlere blok koltuk satarak kar durumlarını arttırmayı hedeflemişlerdir.

Bibloglobus atağı beklenen sinerjiyi yaratamamıştır. Çünkü Türk ve Rus partnerler arasında mantalite ve sistem farklılığı vardır.

Bu durum Bibloglobus'un Türk ortağını bir arayışın içine itmiştir. Yakında bu tür ortaklıklara ve stratejik işbirliklerine hazır olalım.

Bu Makale 08.11.2014 - 10:26:17 tarihinde eklendi.


Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.